L’Ajuntament recorda per carta als propietaris dels solars l’obligació de mantenir-los en bon estat

L’Ajuntament de Manresa enviarà aquest mes de març una carta a tots els propietaris de solars de la ciutat per recordar-los l’obligació de mantenir-los en un bon estat de conservació. Es farà coincidint amb l’inici de la primavera, època en què el bon temps i les pluges fan proliferar les herbes, la qual cosa fa augmentar el risc d’incendi i pot fer generar problemes amb el veïnat.

imagen

Els propietaris tenen obligació legal de conservar els terrenys i solars en correctes condicions de seguretat, salubritat i decòrum públic, tal i com estableixen els articles 197 i 215.d del Decret Legislatiu 1/2010, de 3 d'agost). Això es concreta en la necessitat de desbrossar els terrenys per tal de disminuir el risc d'incendi i evitar, en cas de foc, la propagació de les flames.

També cal mantenir net de vegetació els límits de la propietat per evitar envair els espais públics; podar els arbres que puguin generar incomoditat al veïnat i a la via pública, i mantenir els terrenys nets de deixalles i d’aigua entollada, per prevenir la proliferació de rates i insectes. Totes aquestes actuacions tenen l’objectiu final de mantenir neta la ciutat i vetllar per una bona convivència veïnal.

La carta s'enviarà coincidint amb l'inici de la primavera, un moment en què el bon temps i les pluges fan proliferar les herbes, cosa que pot generar problemes amb el veïnat i augmentar el risc d'incendi.  El recordatori es fa per demanar responsabilitat als propietaris i per recomanar que facin el manteniment de manera preventiva. En cas contrari, l'Ajuntament té potestat d’obligar a fer-ho i, sinó, a fer-ho el consistori mateix, de forma subsidiària.

La secció municipal de llicències d'obres i rehabilitació va gestionar l'any 2021 un total de 56 expedients relacionats amb queixes sobre el mal estat de conservació de terrenys i solars. D'aquests, se n’han resolt la gran majoria, un 95% del total, en què la propietat, a instàncies de l’Ajuntament, procedit a actuar (desbrossar herbes altes, retirar deixalles o runes, etc.) Els expedients que queden pendents de solucionar-se responen a problemes amb la titularitat dels terrenys (no se'n coneix el propietari, hi ha problemes amb l'herència, són de una empresa que està en concurs de creditors...).

Documents relacionats

  • imagen