S'estrena el Fòrum Manresa 2022 per reflexionar sobre la influència de Sant Ignasi en la societat actual

 Amb el nom d’Ignàgora es crea un programa per aprofundir sobre com els valors ignasians poden contribuir al lideratge i a la governança de les ciutats del futur. El fòrum inclou una sèrie de conferències i un espai dedicat exclusivament a la figura de Sant Ignasi.

imagen

Aquest dijous, 15 de gener, s’estrena el Fòrum Manresa 2022 que té per objectiu aprofundir sobre com els valors ignasians poden contribuir al lideratge i a la governança de les ciutats del futur, concretament de la capital del Bages.

Sota el nom d’Ignàgora es creen dos espais, un dedicat a la figura de Sant Ignasi que s’anomena Espai Ignasi i un destinat a debatre temes de ciutat amb clau de futur i amb voluntat d’aprofundiment i aprofitament.

El Fòrum Manresa 2022, que és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Manresa, la FUB, la Fundació la Cova, la UOC i la UPC, neix amb la voluntat de créixer i desenvolupar projectes i línies d’actuació des d’ara i fins el 2022, vinculant a entitats ciutadanes i institucions. I així, des del coneixement i els valors trobar i construir propostes a partir del diàleg ciutadà.

El programa ha estat presentat avui al migdia, en un acte celebrat al Centre d’Espiritualitat de La Cova, que ha comptat amb la presència de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el director i superior de La Cova, Pare Ignasi Riera; i el regidor de Cultura, Joan Calmet. Els han acompanyat també l’adjunta a la direcció general de la FUB, Imma Ubiergo; i la sotsdirectora de Comunicació í Estudiantat a l’EPSEM-UPC, Rosa Giralt.

Una proposta per continuar la projecció de Manresa

Junyent ha valorat “la iniciativa d’obrir aquest espai d’idees que vol aprofundir sobre els valors de Sant Ignasi de Loiola i de la ciutat de Manresa”. L’alcalde ha assegurat que “aquest Fòrum és una bona oportunitat per reafirmar la Manresa del 2022 i ajudar a continuar projectant-la cap enfora”.

Per la seva part, Joan Calmet ha qualificat Ignàgora “com un projecte ambiciós i de llarg recorregut”. Per al regidor de Cultura, el projecte Manresa 2022 “té diverses potes en les quals estem treballant des de fa dos anys –espiritual, turística, urbanística, musical -i aquesta nova iniciativa cultural lliga perfectament amb la pota espiritual que impulsa la Companyia de Jesús i La Cova”. Finalment, Calmet ha assegurat que aquest projecte “és ambiciós, perquè volem que tingui una continuïtat anual i que cada any guanyi musculatura amb noves propostes i iniciatives”.

Al seu torn, el pare Ignasi Riera ha mostrat la seva satisfacció per la celebració d’aquest cicle i ha recordat que Ignasi de Loiola era una persona que buscava “el coneixent intern, la fondària del coneixement”, i ha explicat que les dues conferències “tenen com a objectiu conèixer
Sant Ignasi com arquetip de pelegrí i com Sant Ignasi recordava Manresa quan va explicar la seva autobiografia i va descriure el paper cabdal que va tenir en la seva vida”.
 
La programació de l’eix de conferències inclòs dins el primer semestre del 2015 és el següent:

Espai valors de ciutat

Dijous 15 de gener a les 20.00h

“Ciutats intermèdies”, a càrrec de Josep Maria Llop, arquitecte-urbanista, director de UIA-CIMES Programa Unió Internacional Arquitectes i Càtedra UNESCO sobre les Ciutats Intermèdies del Departament de Geografia de la Universitat de Lleida.

Lloc: Casa Lluvià – Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Delegació Bages – Berguedà. C. Arquitecte Oms, 5.

Llop farà una presentació de la dimensió de les ciutats de rol intermediari en el sistema de ciuta ts del món com a centres dels territoris. Els trets i els potencials de les formes, dimensions i característiques urbanes d'aquestes ciutats; les pautes i polítiques urbanes que es deriven de la configuració.

Coorganitza: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Delegació Bages – Berguedà.

Dimecres 28 de gener a les 20.00h

“La ciutat futura és avui”, a càrrec de Jordi Borja, geògraf-urbanista, professor de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) i president de l’Observatori DESC (Drets Econòmics, Socials i Culturals).

Lloc: Sala d’Actes del Centre Cultural el Casino. Pg. Pere III, 27.

Borja parlarà de la ciutat d’avui. De si hi ha ciutat i urbanització sense ciutat. A totes les ciutats es produeixen dinàmiques negatives i dinàmiques positives. Les polítiques públiques poden reforçar unes o altres. Catalunya-Ciutat avui no és solament una idea, és una realitat, però hi han dinàmiques i també propostes dissolvents.

Aquesta xerrada estava prevista pel dijous 12 de febrer i per motius imprevistos s’ha avançat, tot i que en el programa imprès hi consta aquesta data.

Dijous 9 d’abril a les 20.00h

“La ciutadania en la governança de les ciutats del segle XXI”, a càrrec de Jaume López, professor del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra.

Lloc: Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa. Avda. Bases de Manresa, 61-73.

López reflexionarà sobre l'aprofundiment democràtic que reclama la ciutadania i que s'ha de donar a tots els nivells, però és fonamental que comenci pel més proper, el de ciutat o municipi. Calen reformes per apoderar la ciutadania i que es faci seu l'espai públic. L'allunyament de la política comença per no sentir com a propi el que és de tots. Tendència que es pot revertir amb els canvis necessaris.

Dijous 16 d’abril a les 19.00h

“Lideratge i valors en la governança de les ciutats al s. XXI”, a càrrec d’Àngel Castiñeira, director de la Càtedra de Lideratges d’ESADE (URL), professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE i director de l’Observatori de Valors de la Fundació Lluís Carulla.

Lloc: Sala d’Actes de la FUB. Avda. Universitària, 4

Castiñeira dissertarà sobre la manera d’actuar com a ciutat en el futur. Quines responsabilitats i compromisos es voldrà assumir davant del món ? Sota quina imatge i valor de marca es voldrà que s’identifiqui en la manera de servir els ciutadans? Els valors no són allò que es fa, sinó allò que s’és. Els valors són inseparables de la idea de projecte. El que defineix avui el lideratge en la governança de les ciutats, va lligat a la capacitat de generar un projecte de vida col·lectiva de qualitat. I aquesta qualitat és inseparable dels valors.

Espai Sant Ignasi

Dijous 26 de març a les 20.00h

“Sant Ignasi com arquetip de pelegrí”, a càrrec de Xavier Meloni, sj. Membre de l’equip sj del Centre d’Espiritualitat de Manresa, doctor en Teologia i llicenciat en Antropologia Cultural, professor a la Facultat de Teologia de Catalunya especialitzat en diàleg interreligiós.

Lloc: Centre Internacional d’Espirituali tat Ignasiana (CIEI), Camí de la Cova, s/n.

Meloni, posarà en relleu la figura de San Ignasi com a pelegrí. Tota la seva vida es va sentir en camí, en procés. També nosaltres i la nostra cultura se sent inacabada. Per això ressona la figura i l'arquetip del pelegrí, perquè parla de la pròpia recerca i de l'anhel humà envers el transcendent.

Dijous 28 de maig a les 20h

“Com recorda Sant Ignasi la seva Manresa des del 1550”, a càrrec de Carles Marcet, sj. Membre de l’equip sj del Centre d’Espiritualitat de Manresa.

Lloc: Centre Internacional d’Espiritualitat Ignasiana (CIEI). Camí de la Cova, s/n

Marcet farà una relectura pel que fa el Sant com a pelegrí, a la seva autobiografia, de l’any viscut a Manresa i que tant va marcar els seu itinerari posterior.

Documents relacionats

  • imagen