Més de 300 alumnes treballen la transformació personal resseguint el camí d’Ignasi de Loiola fa 500 anys a Manresa

Més de 300 alumnes de 6è de primària i de 4t d’ESO, de sis centres educatius de Manresa, treballen aquests dies la transformació personal amb activitats de gestió emocional i autoconeixement mentre recorren l’últim tram del Camí Ignasià. Ho fan des d'aquesta setmana, i fins a l’1 d’abril, coincidint amb els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa per aquest mateix camí, el 25 de març del 1522. La proposta, que rep el nom de Lotus Blau, forma part del projecte educatiu Lotus 2022 de l’Ajuntament de Manresa, que aquest curs involucra més de 2.000 alumnes.

imagen

Un total de 28 grups escolars realitzen la proposta Lotus Blau al voltant del tram final del Camí Ignasià, entre el 21 de març i l’1 d’abril. Són, en total, més de 300 alumnes de cinc centres de primària (Les Bases, Flama, Espill, Muntanya del Drac i Vedruna) i un de secundària (Lluís de Peguera). Lotus Blau és una de les propostes de Lotus 2022, el projecte educatiu de Manresa 2022 Transforma que, des del 2016, porta activitats d’autoconeixement i mindfulness a escoles i instituts de la ciutat. En total, aquest curs més de 2.000 alumnes de Manresa participen en les diferents activitats de Lotus 2022.

El Lotus Blau, en concret, consisteix en un itinerari vivencial que combina el coneixement de l’espai amb la connexió espiritual amb ell i amb la relaxació i benestar que hi aporta. Inclou activitats de mindfulness, gestió emocional, autoconeixement i valors, entre d’altres, i treballa aspectes d'interioritat, consciència, globalitat i respecte. L'itinerari del Lotus blau es porta a terme en l'últim tram del camí que va fer Ignasi de Loiola des de Montserrat a Manresa l'any 1522.

Algunes activitats previstes en el Lotus blau són:

  • L'activitat ‘La roda de la vida’, on infants i joves poden quantificar el seu grau de satisfacció en diferents aspectes de la vida, per tal de prendre’n consciència i poder aplicar els canvis necessaris en aquelles àrees on no s’hi sentin bé. També es proposa reviure un moment memorable, és a dir, un moment especial i únic que s’hagi viscut al llarg de la vida, per tal d’aprofitar l’experiència per descobrir els valors que s’han viscut.
  • Activitat d’atenció a través del moviment: Amb un seguit de materials (com sacs de llavors i pals de fusta), es proposen tot un seguit de jocs que han requerit als participants estar en plena atenció, fer una escolta activa i prendre consciència de grup.

  • Activitat d’autoconeixement, en què es treballa el llenguatge corporal per saber com es manifesten determinades emocions a través del cos.

Les activitats que es fan a Lotus Blau se solen valorar positivament, ja que el treball d’introspecció fet per tots els alumnes ajuda a prendre consciència d’on estan en aquest moment, i els mostra alguns recursos dels quals disposen per afrontar el present i el futur.
 

Lotus 2022, un projecte educatiu innovador

Lotus 2022 és un projecte educatiu innovador de l’Ajuntament de Manresa adreçat als centres educatius de Manresa, en el marc de l’eix Educació del programa de Manresa 2022 Transforma. Treballa la transformació amb infants i joves, a través de l’autoconeixement, dels valors i de la millora de la gestió emocional, amb la finalitat de formar futurs ciutadans més conscients i compromesos amb l'entorn i amb els altres.

La missió del projecte Lotus 2022 és treballar amb els més joves per potenciar l’autoobservació, l’autoconeixement, el coneixement mutu i la descoberta de l'entorn, així com ajudar-los a utilitzar la reflexió, l'autocontrol i la comprensió mútua com a eines de gestió emocional per a la resolució de conflictes i el benestar interior. Es caracteritza, principalment, per ser una proposta laica, que enfoca l’espiritualitat des d’un vessant respectuós i integrador, i per ser vivencial, ja que proporciona eines a través de pràctiques amb relació a la consciència corporal, les tècniques de relaxació, d’atenció i concentració, el mindfulness, la gestió de conflictes amb comunicació no violenta, neurociència i ioga.

El projecte Lotus va néixer el 2016, dins de les accions lligades a Manresa 2022, amb la intenció d'afavorir el procés de creixement personal i de transformació de les persones, valors vinculats a la figura de Sant Ignasi, i per proporcionar eines a alumnes, mestres i famílies que ajudin a les persones a desenvolupar la seva millor versió.

Dades dels centres educatius participants al Lotus 2022
 

En total, més de 2.000 alumnes participen aquest curs en els diferents projectes de Lotus 2022, concretament de cinc escoles i tres instituts diferents. Són els següents:
 

Centre

 

Nombre alumnes

Drac

 

117

Bases

 

154

Flama

 

359

Espill

 

174

Vedruna

 

311

Peguera

 

526

Cal Gravat

 

243

Sis

 

127

Total

 

2011

 

Obertes les inscripcions per participar al projecte el curs vinent

Els centres de primària i secundària de la ciutat (tant públics com concertats) interessats en participar al projecte Lotus 2022 durant el pròxim curs es poden posar en contacte amb el Servei d’Ensenyament de l’Ajuntament de Manresa a través de correu electrònic ensenyament@ajmanresa.cat o bé del telèfon 93 875 24 85. Cal indicar el nom del centre, equip impulsor del projecte, persona de contacte (correu electrònic i telèfon) i motius per voler participar en el projecte Lotus 2022.

Documents relacionats

  • imagen