El Teatre dels Carlins acull divendres una lectura de fragments de ‘La dida’ de Pitarra, dins els actes del centenari del naixement de Maria Matilde Almendros Carcasona

Es farà a les 19 hores i anirà a càrrec d’actors del Grup de Teatre els Carlins de Manresa i de persones que van fer teatre a la ciutat amb Maria Matilde Almendros Carcasona. Nascuda el 1922 a la capital del Bages, va ser una de les locutores més populars i estimades de Catalunya —pionera en l’ús del català durant el franquisme— i una de les actrius més reconegudes de la seva època. L’Institut Català de les Dones del Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Ajuntament de Manresa, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, Ràdio Manresa, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i El Galliner impulsen els actes de reconeixement i de divulgació de la seva trajectòria.


 

imagen

El Teatre dels Carlins acollirà aquest divendres 8 d’abril, a les 19 hores, una lectura de fragments de l’obra de teatre ‘La dida’, de Frederic Soler Pitarra. Després que el passat 22 de març es presentés de manera oficial l’Any Maria Matilde Almendros, aquest serà el primer acte d’una commemoració que se celebra coincidint amb el centenari del naixement d’aquesta locutora i actriu manresana. La lectura anirà a càrrec d’actors del Grup de Teatre dels Carlins i de persones que van fer teatre a la ciutat amb Almendros. L’entrada és gratuïta i no és necessari fer la reserva prèvia.

 

Nascuda el 1922 a la capital del Bages, va ser una de les locutores més populars i estimades de Catalunya —pionera en l’ús del català durant el franquisme— i una de les actrius més reconegudes de la seva època. L’Institut Català de les Dones del Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Ajuntament de Manresa, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, Ràdio Manresa, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i El Galliner impulsen els actes de reconeixement i de divulgació de la seva trajectòria, que es desenvoluparan al voltant de tres eixos: Reivindicació del paper de la dona a la ràdio, Emprenedoria en l’àmbit de la cultura i Promoció de la cultura catalana a través del teatre i la ràdio.

 

Al llarg de la seva vida professional, Maria Matilde Almendros Carcasona va saber sempre compaginar les seves dues grans passions: el teatre i la ràdio. Va ser emprenedora com a dona de ràdio que va tenir un programa propi i també com a directora i promotora teatral. Va contribuir a la popularització del teatre català, sobretot de Guimerà, Pitarra i Sagarra, entre altres. Va ser una comunicadora excel·lent, que va transmetre la cultura i la tradició catalana a través de Ràdio Manresa, de Radio Nacional de España i de Ràdio 4, així com amb les obres que interpretava als escenaris d’arreu de Catalunya. El programa de ràdio “De España para los españoles” la va fer popular internacionalment, sobretot en els països d’Europa on vivien emigrants catalans i espanyols. A més, va treballar com a actriu de doblatge i esdevingué molt popular per la seva participació en la sèrie televisiva Doctor Caparrós. Fou guardonada, entre d’altres, amb el Premi Ondas a la millor locutora de ràdio (1969) i amb la Creu de Sant Jordi (1990) en reconeixement a la seva carrera.

 

 

Més actes

 

Després de la lectura de fragments de ‘La dida’, el segon acte tindrà lloc el 19 d’abril a l’Espai de la Plana de l’Om de Manresa i comptarà amb la presència de Josep Cuní, que serà entrevistat per la periodista manresana Eli Pagan en el marc del cicle Pessics de Vida. Ja al maig, es recrearà l’Hostal de la Glòria, de Josep Maria de Segarra, en un format de ràdio-teatre (teatre per escoltar) i en un sala amb presència de públic. Es farà al Teatre Kursaal de Manresa.

 

L’acte central de l’Any Maria Matilde Almendros Carcasona es farà el dilluns 13 de juny a les 18 h a la Seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10, principal). Constarà de la inauguració de l’exposició dedicada a la seva persona, comissariada per Elvira Altés —periodista feminista, professora de periodisme i investigadora catalana especialitzada en comunicació i gènere— i produïda per l’Institut Català de les Dones. A continuació, a les 18.30 h s’iniciarà una taula rodona sobre les dones a la ràdio.

 

Amb la finalitat de posar en valor la figura d’Almendros, l’exposició farà parada a diversos municipis. El 20 de setembre arribarà a Manresa. La inauguració a la capital del Bages comptarà amb una taula rodona amb Elvira Altés; Enric Frigola, periodista i exdirector de Ràdio 4; Joan Pera, actor i director teatral, i Carme Sansa, actriu. Tots quatre són coneixedors de la figura d’Almendros després d’anys treballant amb ella a la ràdio i al teatre. La taula estarà moderada per la periodista manresana Rosa Clarena.

 

Manresana Il·lustre

 

Durant la presentació oficial del passat mes de març, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, va anunciar que l’Ajuntament de Manresa ha iniciat els tràmits per concedir el títol de ‘Manresana Il·lustre’ a Maria Matilde Almendros Carcasona, una distinció que haurà de ser aprovada pel ple municipal.

 

 

*Poden trobar més informació sobre els actes i sobre la figura d’Almendros en el Dossier de Premsa.  

 

Documents relacionats

  • imagen
  • imagen