El Senat debatrà aquest dimecres una moció per demanar al govern central suport i finançament per al projecte de la Fàbrica Nova de Manresa

La Comissió de Ciència, Innovació i Universitats del Senat debatrà aquest dimecres, 18 de maig, una moció per a la reconversió i adequació del complex industrial de la Fàbrica Nova de Manresa com a espai d’innovació, coneixement i nova economia. El text ha estat presentat pel grup parlamentari d’ERC-EH Bildu i sol·licita que es destinin els fons necessaris al projecte, que xifren inicialment en 25 milions d’euros. La iniciativa s’ha compartit amb tots els grups municipals, i també s’està negociant amb la resta de grups del Senat, que d’entrada l’han acollit favorablement.

imagen

Després de la compra del recinte de la Fàbrica Nova i de la presentació del projecte per ubicar-hi un pol de coneixement, innovació i formació, de la mà de la UPC, el govern municipal de Manresa està fent totes les gestions possibles per trobar el suport i el finançament necessaris per tirar endavant l’operació. En aquest marc, s’ha treballat una moció que aquest dimecres, 18 de maig, serà presentada al Senat, a través del grup parlamentari d’ERC-EH Bildu, i que demana al govern central que destini els fons necessaris per adequar l’antic complex fabril i convertir-lo en un pol de concentració de tecnologia, innovació i coneixement. La iniciativa s’ha presentat aquest migdia en roda de premsa a l’Ajuntament, amb l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, el primer tinent d’alcalde, Valentí Junyent Torras, i els senadors d’ERC-EH Bildu Mirella Cortès Gès i Josep Maria Reniu Vilamala.

 

En la presentació, l’alcalde, Marc Aloy Guàrdia, ha recordat que el projecte “ha generat consens entre els grups municipals de l’Ajuntament i també molta il·lusió entre la  ciutadania” i, en aquest context, es vol aprofitar qualsevol oportunitat per buscar més suports i els recursos necessaris, que s’han xifrat inicialment en 25 milions d’euros. “En aquest moment ha sorgit la possibilitat de presentar una moció al Senat per demanar al govern central que destini els fons necessaris a la Fàbrica Nova, i l’hem aprofitat”. En aquest sentit, ha detallat que “hem utilitzat com a eina el grup parlamentari d’ERC, que tenia quota per presentar la moció”, però ha indicat que “es tracta d’una moció que hem treballat des de l’Ajuntament i de la qual en són coneixedors tots els grups municipals, perquè la Fàbrica Nova és un tema important i des del principi hem comptat amb el consens de tots”. L’alcalde ha recordat que diverses formacions municipals  tenen també representació als grups parlamentaris al Senat, i que s’ha treballat per tal que facin les gestions oportunes per aconseguir també un suport majoritari a la Cambra Alta.

 

La senadora Mirella Cortès ha destacat que el projecte de Fàbrica Nova “és important per a Manresa, però també pel Bages, la Catalunya central i el conjunt del país. Per això hem d’apostar-hi des de totes les institucions, i és el que hem mirat de fer des del primer moment”. Cortès ha recordat que el Senat és “la cambra representativa del territori, és on defensem els interessos territorials. La Fàbrica Nova és un gran projecte, ha generat un gran consens, i això és bo per aconseguir que es faci realitat”. Cortès ha explicat que la presentació de la moció és un primer pas, “i a partir d’aquí hi haurà altres iniciatives, mocions, preguntes orals i escrites, interpel·lacions al govern, etc., per arribar  a la fase final: que als Pressupostos Generals de l’Estat 2023 hi figuri una partida per tirar el projecte endavant”.

 

Al seu torn, el senador Josep Maria Reniu ha remarcat que “estem posant en valor el projecte de Fàbrica Nova, que implica un reequilibri territorial i, per tant, amb aquesta moció comencem el trajecte per aconseguir el finançament”. Reniu ha destacat especialment que la moció “ha estat acollida amb molt interès pels grups”, que “ja ens han fet arribar la seva predisposició a valorar-la positivament”. Fins dimecres al matí, “podrem negociar i fins i tot millorar-ne el contingut”, a través d’esmenes. 

 

El senador ha volgut explicar que a la mateixa sessió hi ha, per exemple, un projecte d’anàlisi oceaonogràfica a les illes Canàries, cosa que significa que “estem parlant de projectes grans, que donen una empenta als territoris on s’implanten i ultrapassen l’àmbit municipal per arribar a tot el país”. Reniu ha assegurat que “seguirem treballant per arribar a la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat amb una partida garantida per tal que el projecte es pugui concretar”.

 

La Comissió de Ciència, Innovació i Universitat del Senat tindrà lloc aquest dimecres, a partir de 2/4 d’11 del matí. En la mateixa sessió, que es pot seguir en directe a través de la pàgina web del Senat, es debatran les possibles esmenes que s’hi presentin i se sotmetrà a votació. Segons s’ha explicat en la presentació d’avui, els grups poden presentar esmenes fins 24 hores abans de la sessió. El regidor Reniu aclareix que “ja fa dies que vam registrar la moció i ja es coneixen els continguts de la sessió. Hem tingut converses amb la resta de grups parlamentaris, que han expressat que és una temàtica que troben molt interessant, i valoren l’impacte clau per al territori; i ja han plantejat la possibilitat de presentar-hi esmenes, que haurem de negociar. Si les esmenes milloren la part propositiva de la moció, perquè la concreten, la fan viable o van més enllà, es consultaran amb el grup parlamentari i l’Ajuntament i es podran acceptar. “La percepció és positiva, i creiem que arribarem a bon port”, ha reblat Reniu, que hi ha afegit que “treballarem pel màxim consens i esperem que finalment la decisió sigui unànime, o gairebé unànime”.

 

El primer tinent d’alcalde i president del grup de Junts per Manresa, Valentí Junyent Torras, ha manifestat que “com a membre del govern de coalició de l’Ajuntament de Manresa, amb la voluntat que un tema de ciutat tiri endavant, vull manifestar que la iniciativa està ben plantejada, i confiem que tiri endavant perquè es necessiten molts fons econòmics per fer-lo realitat, després de l’esforç de l’Ajuntament per comprar el recinte”. Junyent ha explicat que el grup de Junts al Senat, que presideix el senador Josep Lluís Cleries González, “és coneixedor de la moció, i ens ha manifestat que la representant a la comissió hi votarà a favor”. En aquest context, Junyent ha reiterat que “és important que s’aprofiti aquesta escletxa, que el tema es porti a la Comissió de dimecres i que des d’ara fins a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2023 es quantifiqui l’aportació, perquè necessitem un suport majoritari”. Junyent ha manifestat “el nostre compromís de ser al costat de l’alcalde i de totes les iniciatives que s’impulsin per buscar finançament per al projecte”.

 

Amb relació a la quantificació econòmica en 25 milions, l’alcalde ha especificat que “dels prop de 42 milions que vam explicar que caldrien per a la primera fase, 12 els ha assumit l’Ajuntament per a la compra del sòl; calen 25 milions per a la rehabilitació i posada en funcionament de l’edifici patrimonial;  i es contemplaven uns 3 milions d’euros més per a un edifici annex”. Així doncs, els 25 milions equivaldrien al cost de consolidació de l’estructura, la rehabilitació de l’edifici i la seva posada en servei. Aloy ha afegit que caldrà, també, el suport del govern de la Generalitat i altres admnistracions.

 

Finalment, l’alcalde ha explicat que aquests dies s’està realitzant el concurs d’equips d’arquitectes que opten al projecte de rehabilitació i consolidació, valorat en entre 6 i 7 milions d’euros.

 

 

Visites ciutadanes i invitació a la ministra

 

En la roda de premsa d’aquest migdia, l’alcalde de Manresa ha fet un recordatori dels passos duts a terme els darrers mesos, des de la compra del recinte de la Fàbrica Nova, passant per la presentació del projecte amb la UPC, fins a les visites ciutadanes d’aquest cap de setmana, en què gairebé 900 persones han visitat el recinte, en les jornades de portes obertes que s’han realitzat. La iniciativa ha exhaurit les entrades disponibles i es repetirà per la Festa Major. 

 

D’altra banda, Aloy també ha exposat que, en el marc de la tasca de difusió i recerca de suport, s’ha enviat una carta a la ministra de Ciència i Tecnologia, Diana Morant Ripoll, perquè conegui el recinte industrial i el projecte de futur. El projecte ja ha estat presentat també al govern de la Generalitat.

Documents relacionats

  • imagen