Manresa ja té a punt la 4a Setmana de l’Emprenedoria per posar en valor i promoure l'emprenedoria a la comarca

Tindrà lloc del 23 al 27 de maig i inclou  una vintena d’ activitats gratuïtes a diferents espais de la ciutat que enguany posaran l’accent en  la Indústria Creativa. L’edició l’obrirà un curs de com parlar en públic del popular actor Fermí Fernández i tancarà amb una jornada exclusiva a l’edifici de l’Anònima, sota el nom de “Viure de crear”.


imagen

Reflexionar i gaudir de l’emprenedoria en diferents formats i espais de la ciutat per visibilitzar els diferents agents que conformen l’ecosistema emprenedor del Bages. Aquest és el principal objectiu de la 4a edició de la Setmana de l’Emprenedoria de Manresa i Comarca, que tindrà lloc del 23 al 27 de maig.

 

Després de dos anys de pandèmia –la 3a edició es va fer l’any 2020 en un format virtual- la Setmana d l’Emprenedoria torna a una potent PROGRAMACIÓ que enguany hi posarà molt èmfasi en el món de la indústria creativa (artistes, artesans, arquitectes, dissenyadors, editors digitals..), destacant el treball dels valors, el prototipatge, el disseny i el dinamisme d’un dels sectors amb més futur de creixement i amb una gran capacitat  d’atracció de talent jove.

 

L’edició s’obrirà un curs de com parlar en públic del popular actor Fermí Fernández i tancarà amb una jornada exclusiva a l’edifici de l’Anònima, sota el nom de “Viure de crear”. La programació –amb una vintena d’activitats- es completa amb taules rodones, xerrades motivacionals i inspiradores, relats i experiències emprenedores,  premis empresarials,  espais de trobada i de networking, formacions, presentació de llibres, entre altres propostes.

 

En aquesta quarta edició s’han volgut reforçar les activitats presencials, encara que també es faran algunes sessions en format online. Les activitats es duran a terme a les instal·lacions del CEDEM, al Palau Firal, però també en altres espais de la ciutat, com ara la Eurecat,  Epsem, auditori Plana de l’Om, Ateneu Cooperatiu Catalunya Central, General Store & Cofee , Cal Segudet (Castellnou de Bages), Edifici de l’Anònima.

 

El gruix de les activitats  són promogudes des de l’Ajuntament de Manresa, però també s’hi han sumat entitats com EPSEM-UPC Manresa, Pimec, GEST!,  Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, Servei d’Ocupació de la Catalunya Central (SOC), Serveis Territorials a la Catalunya Central d’Empresa i Treball, ACCIÓ, ...

 

Les activitats són gratuïtes, però cal fer una inscripció prèvia que es pot fer des del web del CEDEM (https://www.manresa.cat/cedem).

 

 

PROGRAMACIÓ

 

 

Dilluns 23 de maig

9.30 a 14.30 h

  • Parlar en públic amb l’actor Fermí Fernández

 

Continguts:

  • Sintetitzar i argumentar la nostra presentació.
  • Els impactes d'una bona presentació.
  • Credibilitat dels nostres missatges
  • Reconèixer les pròpies virtuts comunicatives.
  • Expressar i provocar a través de les emocions.
  • La força de la comunicació no verbal.

Dirigit a emprenedor/es que necessitin parlar en públic, fer presentacions de serveis o projectes, persuadir, informar o comunicar en general el seu projecte empresarial.

Un curs totalment pràctic impartit pel psicòleg Jaume Martí i l'actor Fermí Fernández, que desenvoluparan un decàleg on s'explicaran els principals factors per a parlar de forma eficient davant d'un públic objectiu.

Lloc: CEDEM-Palau Firal (Manresa)

Organitza: CEDEM-AJUNTAMENT DE MANRESA

Inscripcions:  FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

 

10 h a 12 h

  • Comença a emprendre – Comença a emprendre. Primers passos per a crear una empresa

 

Conèixer tots els tràmits necessaris I passos a seguir per crear una empresa. Conèixer I definir el model de negoci. Valorar la forma jurídica més eficient I les obligacions fiscals I comptables que comporta crear una empresa. Saber mètodes de finançament, ajudes I subvencions es disposa.

A càrrec de David Hernández, tècnic  del Centre de Desenvolupament Empresarial (CEDEM)

Lloc: CEDEM-Palau Firal (Manresa)

Organitza: CEDEM-Ajuntament de Manresa

Inscripcions:  FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

 

 

16 h a 18.30 h

  • La cooperativa: un model viable pel nostre negoci?

 

La cooperativa és un model d'empresa basat en l'associació de persones, que es caracteritza per tenir un funcionament intern democràtic i autonomia en la seva gestió. Alhora hi ha diferents tipus de cooperatives en funció de les necessitats de les persones sòcies. Ens

escau la cooperativa pel nostre projecte? Quin tipus de cooperativa s'adapta millor a les nostres necessitats? Què hem de tenir en compte a l'hora iniciar un projecte cooperatiu? Quins passos hem de seguir?

 

A càrrec de Blanca Pellicer de  l’Ateneu Cooperatiu

Lloc: CEDEM-Palau Firal (Manresa)

Organitza: Ateneu Cooperatiu Cat Central

Inscripcions: FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

 

 

Dimarts 24 de maig

9.30 a 14 h

  • Crea dissenys visuals impactants i aprèn a viralitzar-los

Conèixer les infografies com a contingut visual atractiu. Aprendre a utilitzar eines com el Canva i el Piktochart per a crear infografies que són fàcils de viralitzar-les a través de les xarxes socials, webs o blogs. Conèixer el Pinterest Business com a xarxa social professional per a compartir contingut visual.

A càrrec d’Emili Rodríguez Miras.Enginyer de Telecomunicació / Coach Professional Formació continuada en Noves Tecnologies, Sistemes de Telecomunicacions, informàtica, xarxes socials i màrqueting on-line per a pimes.

Lloc: CEDEM-Palau Firal (Manresa)

Organitza: CEDEM-AJUNTAMENT DE MANRESA

Inscripcions:  FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

 

10 a 10.30 h

  • Píndola formativa sobre el tràmit de la capitalització de l’atur per a persones emprenedores

                      

A través d’aquesta píndola formativa s’explicarà què és la capitalització, quins requisits cal complir per sol·licitar-la, les diverses modalitats de capitalització existents així com on i com es tramita.  Adreçada a persones que vulguin iniciar un projecte d’emprenedoria i d’autoocupació.

 

A càrrec de Laura Sellarès Ramos,  Tècnica de l’Oficina de Treball de Manresa del Servei d’ocupació de Catalunya (SOC)

Lloc: Online-Plataforma Zoom

Organitza: Servei d’Ocupació de la  Catalunya Central

Inscripcions: FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

 



17 a 18.30 h

  • Design Thinking. L’eina ideal per donar solució a necessitats reals dels clients

 

Tenim la inèrcia de començar a desenvolupar molts projectes a partir d’una idea... però realment estem donant resposta allò que el client realment necessita? El #designthinking és l’eina ideal per desenvolupar projectes que responguin a aquestes necessitats.

A càrrec de  Marc Fernández, director d’Innio Assessors. Empresari. Conferenciant. Expert en consolidació I creixement d’empreses

Ubicació: CEDEM-Palau Firal (Manresa)

Organitza: Innio Assessors

Inscripcions:  FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

 

 


 19-20 h

  • V Edició del  Premi Iniciatives al Desenvolupament Empresarial

Entrega de premis organitzada per l'Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori-Gest!, amb el suport econòmic de l'Obra Social La Caixa, i la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa i les Fundació Universitària del Bages (FUB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM).

 

Lloc: Auditori Eurecat Plaça de la Ciència,2. Manresa

Organitza: Gest!. Associació de professionals sèniors al servei del territori

 

 

 

Dimecres 25 de maig

9 h-13 h

 

  • Mercat CuEmE de cooperatives escolars del Bages. 

CuEmE és un projecte que té com a finalitat treballar el foment de la cultura emprenedora en el cicle superior de l'educació primària, per desenvolupar els valors, hàbits i capacitats claus vinculades a l'emprenedoria.

Alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles Espill, La Salle, Joviat, Puigberenguer i  Bages vendran els productes que han fabricat al llarg del curs 21-22 dins el Projecte Cultura Emprenedora a l’Escola al Mercat de les Oques.

 

10-13 h

  • Emprendre des dels valors

Els valors són una font increïble de creativitat i un punt inqüestionable de diferenciació. La gent ja no compra per "el que fas", sinó "per a què ho fas". Els valors són més que mai una peça clau de l'èxit.

 

A càrrec de   Ricard Planas d’Èxit Product . Consultor en creativitat I en innovació de producte, especialitzat en Product Discovery.

Lloc: CEDEM-Palau Firal (Manresa)

Inscripcions: FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

 

 

11-12.30 h

  • Taller sobre “Propostes motivadores per treballar l’emprenedoria amb persones joves”

 

Tastet de dinàmiques fem tec! Et donarem a conèixer aquesta eina adreçada a la promoció de l’emprenedoria entre les persones joves. https://www.diba.cat/web/fem-tec/materials

A càrrec de l’equip dels Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Treball a la Catalunya Central amb la col·laboració d’ACCIÓ

Lloc: Sala d’actes del Palau Firal de Manresa

Organitza: Serveis Territorials a la Catalunya Central - Departament d'Empresa i Treball, amb la col·laboració d’ACCIÓ.

Inscripcions: FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

                        

 

17 a 19 h

  • Emprenedoria i oportunitat de negoci al voltant del prototipatge, el disseny i la impressió 3d. TechLab UPCManresa

 

Xerrada amb part pràctica / demostració al voltant de les innovadores eines disponibles de fabricació mitjançant impressió 3D. S’analitzaran les diverses possibilitats de negoci i emprenedoria disruptiva que aquestes eines ens estan oferint en l´actualitat, tant per a noves empreses com per a indústries ja existents. Visita a les instal·lacions del Techlab-UPCManresa: l’espai maker, creatiu i de prototipatge de Manresa.

 

A càrrec de: Joan A. López, responsable de l’àrea de Disseny i del Techlab de la UPCManresa

Lloc: Aula InfoCAD + TECHLAB a la UPC Manresa (MN1-Planta 1a)

Inscripcions: FORMULARI D'INSCRIPCIÓ , per informació i consultes  techlab.manresa@upc.edu 

 

 

18 h-19 h

 

  • Berenar literari “Conferència Tenir sort a la vida depèn de tu”


La filosofia Happy-Go-Lucky demostra que no cal esperar que et passin coses bones per ser feliç. Funciona justament a l'inrevés: una actitud feliç és la que atraurà totes les coses bones a la teva vida.

A càrrec de Xènia Vives, escriptora i conferenciant motivacional. Autora del llibre “Tenir sort a la vida depèn de tu”

Lloc: General Store and coffe,  Passatge Catalunya, 6. Manresa

Inscripcions: FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

 

Dijous 26 de maig

9.30 h a 11 h

  • Jornada final Idees joves XVIII-Lliurament de premis del concurs idees joves

Lliurament XVI edició del concurs Idees Joves

Lloc: Auditori Plana de l’Om

Plana de l’Om, 5

Organitza: CEDEM-Ajuntament de Manresa

 

10 h a 11 h

  • El valor de tenir un propòsit a l’empresa

El valor compartit com a factor de competitivitat empresarial.

Durant aquesta jornada on-line entendrem perquè és tan important tenir un propòsit a l’empresa. Es tracta de definir una estratègia de gestió empresarial transversal i desenvolupar noves oportunitats de negoci per a la maximització del valor competitiu, considerant els reptes socials i mediambientals a través del seu model de negoci i les operacions.

A càrrec de Joan Martí, director de la Unitat d’Estratègia Empresarial d'ACCIÓ

Lloc: Online

Organitza: ACCIÓ. Generalitat de Catalunya

Inscripcions:  FORMULARI INSCRIPCIÓ

 

12.30 h a 13 h

  • Finançament i ajuts per  persones emprenedores

T'expliquem conceptes econòmics i financers, fent especial èmfasi en les alternatives de finançament. A més d'explicar-te els recursos disponibles, t'expliquem com buscar-los i on trobar-los.

 

A càrrec de Roger Fosas, tècnic  del Centre de Desenvolupament Empresarial (CEDEM)

Lloc: Online

Organitza: CEDEM-Ajuntament de Manresa

Inscripcions: FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

 

16 h-19h

  • Comunicació eficient: l’ús de les XXSS

La comunicació és un element clau per difondre la nostra activitat, productes o serveis. Tot i així, tenim poc temps i recursos per dedicar-hi. En aquesta formació aprendrem a optimitzar la comunicació de la nostra cooperativa o entitat.

 

Organitza: Ateneu Cooperatiu Catalunya Central

A càrrec de  Norman Lopez Streamer i creador de contingut. Director del projecte Gedi Media.

 

Lloc: Carrer del Bruc, 59 baixos. Manresa

Inscripcions: FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

 

18 h-20.00h

 

  • Afterwork  de primavera amb joves emprenedors/es del territori

Durant aquesta jornada, en què comptarem amb la participació de Carles Pons, president de PIMEC Joves Catalunya Central, gaudirem d’un entorn immillorable, amb un maridatge de vins de petits cellers de la Catalunya Central i formatges de La Brolla a càrrec de Josep Pelegrín, sommelier de l’Escola d’Hoteleria Joviat de Manresa.

Aquesta activitat té un preu de 20 €, que es pagarà in situ.

 

Organitza: PIMEC JOVES CATALUNYA CENTRAL

Lloc: CAL SEGUDET, S/N CASTELLNOU DE BAGES

 

Divendres 27 de maig

9:30 h a 15 h

  • VIURE DE CREAR. Jornada Indústries creatives

 

 Jornada que té per objectiu posar en valor les  empreses de la indústria creativa i cultural del territori del Bages, promoure el networking entre elles i mostrar les noves oportunitats de

negoci que poden sorgir en aquest àmbit.

Acte enfocat a empreses i a persones  emprenedores, en especial vinculades a la indústria creativa i cultural (arts visuals, arts escèniques, audiovisuals, disseny, arquitectura, artesania, serveis creatius, media interactiva..).

Obert a totes les persones interessades.

La jornada estarà conduïda per l’actriu Laia de Mendoza.

 

PROGRAMACIÓ

9.30 h -11 h Taller “Gestió del temps i productivitat”.

A càrrec de Cooperativa Guanya Temps.

11 h Benvinguda

11.10 h -11.50 h Presentació de 5 projectes de base creativa.

20 imatges x 20”

11.50 h - 12.15 h Pausa-cafè

 

12.15 h -13.00 h

Xerrada “Viure de crear i no defallir en l’intent”,

amb Guillem Roma, músic, realitzador i director de videoclips.

 

13.00 h - 13.40 h Presentació de 5 projectes de base creativa.

20 imatges x 20”

13.40 h Clausura, per part de l’Il·lm. Sr. Marc Aloy, alcalde de Manresa

13.50 h Brunch - networking & música, amb DJ Coconauta

 

Organitza: CEDEM-AJUNTAMENT DE MANRESA/ FABA

Lloc: BAIXOS ANÒNIMA - CARRER LLUSSÀ 15-17 (MANRESA)

 

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

 

19H-PRESENTACIÓ PROJECTE “PUGEM ALS ESCENARIS”

Nom:  Xerrada: Procés de creació de "Pugem Als Escenaris"  I visita guiada de l’exposició

Ponent: Maria Tatjé,  creadora del ProjecTE Pugem als Escenaris

Pugem als escenaris és un projecte el qual posa de manifest la invisibilització que pateixen les dones, persones del col·lectiu LGTBI o amb identitats dissidents, de la indústria musical catalana. Aquest se centra en l’escena actual referent a Catalunya i vol donar veu tant a les dones que es troben sobre els escenaris com les que treballen darrere. S'ha creat una exposició itinerant per diferents ciutats de Catalunya.

A Manresa OBERTA DEL  24 AL 29 DE MAIG 17.30 a 20.30 h

 

 Lloc: Centre Cultural el Casino https://goo.gl/maps/wtx87PATysn1sXwHA

Inscripció: FORMULARI D’INSCRIPCIONS

 

 

FESTA DEL RIU

Dissabte 28 de maig Festa del Riu, podeu consultar tota la programació a  www.festadelriu.cat Gaudeix la gran festa del l’Economia Social i Solidària a la Catalunya Central!

 

Documents relacionats

  • imagen
  • imagen