Crònica del ple ordinari de l’Ajuntament de Manresa del dia 19 de maig de 2022

Durant la sessió plenària, es van aprovar les bases i els plecs de prescripcions tècniques del concurs per a la gestió del Servei d’Ajut a Domicili (SAD) municipal, per un volum de 60.000 hores anuals, i l’adjudicació del contracte per explotar el nou obrador compartit de la Catalunya Central. També es va informar de l’inici dels tràmits per concedir el títol de Manresana Il·lustre a Maria Matilde Almendros Carcasona, coincidint amb el centenari del seu naixement, i per donar el nom de Maria Ciuraneta Sannicolas —que va ser pionera del bàsquet femení— a la pista poliesportiva coberta del Complex Poliesportiu del Vell Congost. Durant el ple, es va prendre coneixement de la renúncia de Claudina Relat Goberna com a regidora de govern —serà substituïda per Josep Maria Fius Rubí, que prendrà possessió del càrrec en el proper ple— i de la voluntat del regidor Miguel Cerezo Ballesteros d’abandonar el grup de Ciutadans per passar a ser regidor no adscrit. En el tram final del ple es va aprovar una proposició de condemna al cas de ciberespionatge massiu conegut com a ‘Catalangate’.

imagen

El ple ordinari de l’Ajuntament de Manresa del mes de maig de 2022, celebrat aquest dijous dia 19, es va iniciar amb la informació corresponent a diverses resolucions d’alcaldia, entre les quals hi havia la voluntat del regidor Miguel Cerezo Ballesteros d’abandonar el grup municipal de Ciudadanos per passar a ser regidor no adscrit a cap partit. També la declaració de dues obres urgents de treballs de tapiat en immobles dels carrers Santa Llúcia i Bisbe Comes, la creació de la comissió encarregada de redactar l’ordenança de terrasses i diferents informes de control intern.

 

En aquest tram inicial de la sessió, també es va informar de tres expedients de modificacions de crèdit que, entre altres, van incloure la incorporació d’ajuts al pressupost municipal (com els 70.000 euros del Pla d’Ocupabilitat de la Diputació de Barcelona o els 31.042 euros per al Pla Educatiu d’Entorn del Departament d’Ensenyament), 20.454 euros per a la contractació d’un tècnic extern d’economia social per a la Festa del Riu, 50.000 euros per al Festival Batecs i el Festivalet de Circ i 5.000 euros per a la redacció del projecte executiu per a la instal·lació de gespa artificial al camp de futbol de Les Cots. Encara dins les qüestions de Presidència, es va informar que s’han iniciat els tràmits per concedir el títol de Manresana Il·lustre a Maria Matilde Almendros Carcasona —locutora de ràdio i actriu manresana, coincidint amb el centenari del seu naixement— i per donar el nom de Maria Ciuraneta Sannicolas —que va ser pionera del bàsquet femení— a la pista poliesportiva coberta del Complex Poliesportiu del Vell Congost.

 

Ja en l’apartat de dictàmens, el primer punt que es va exposar i votar —dins l’Àrea d’Alcaldia i Presidència— va ser el que feia referència a la modificació de representants a juntes i comissions de seguretat, a causa de la jubilació del cap de la Policia Local de Manresa. Es va aprovar amb els vots favorables del govern (ERC i JxM) i de C’s, i amb l’abstenció del PSC, Fem i del ja regidor no adscrit Miguel Cerezo Ballesteros. En el segon punt d’aquesta àrea es va aprovar —amb els vots del govern i l’abstenció dels grups de l’oposició— l’autorització al Consorci del Bages per a la Gestió de Residus per aprovar l’oferta pública del 2022. I, en el tercer punt, la modificació de la composició de les Comissions Informatives Municipals i de l’assignació econòmica al grup municipal de Ciudadanos, fruit de la nova condició de regidor no adscrit de Miguel Cerezo Ballesteros, que es va aprovar també amb els vots del govern i l’abstenció dels grups de l’oposició.

 

Tot seguit es va passar a l’Àrea de Serveis Generals. Aquí, es va aprovar —en aquest cas amb el sí d’ERC, JxM i C’s, i l’abstenció de PSC, Fem i del regidor no adscrit— la modificació d’un crèdit signat el 2008 amb Dexia Credit Local, que passa d’un interès variable a un de fix del 4,12%. També es van aprovar (amb els vots del govern i l’abstenció dels grups de l’oposició) dos dictàmens per reconèixer pagaments a proveïdors que han prestat serveis a l’Ajuntament, en algun cas sense haver-hi un contracte de caràcter menor aprovat i, en alguns altres, per haver-hi un contracte d’una quantitat inferior al preu final.

 

També van tirar endavant dos dictàmens per modificar partides del pressupost municipal vigent, en un cas per afegir-hi diners provinents del superàvit i en l’altre per afegir-hi diners provinents del sobrant de crèdit del 2021. Així, es va aprovar destinar 50.000 euros per a treballs de lletrats de Secretaria; 75.000 euros per a la propera licitació del servei de missatgeria i correspondència; 85.000 euros per a l’adequació del local que l’Ajuntament ha llogat a la plaça Major número 17 per ubicar-hi l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania; 11.000 euros per a la campanya comercial ‘Tu fas Manresa’; 71.000 euros per complementar la partida per a contractació de persones; 50.000 euros per a uns nous ajuts per equips esportius que participen en competicions estatals; 10.000 per a l’adquisició de nous aparells per als parcs saludables; 19.000 euros per accions de cooperació internacional vinculades amb Ucraïna; 15.000 euros per una subvenció per al CE Manresa per desenvolupar la seva activitat a la 2a RFEF, 200.000 euros per a l’increment del cost del contracte de residus i neteja viària —a causa de l’increment de l’IPC i del preu del gasoil— i 15.000 euros per a la restauració de les pintures murals que s’han localitzat en el transcurs de les obres a la Casa Fàbregas, que acollirà l’Oficina de Turisme Municipal. Aquests dos dictàmens es van aprovar amb els vots a favor d’ERC i JxM i l’abstenció de PSC, Fem, C’s i del regidor no adscrit. Amb aquestes modificacions de crèdit, el superàvit queda ja repartit del tot, mentre que en el sobrant de crèdit del 2021 encara hi quedaran al voltant de 40.000 euros.

 

Dins d’aquesta àrea de Serveis Generals, es va debatre també l’aprovació de 16 places a la plantilla municipal del 2022, que es fonamenta en la Llei per l’estabilització dels treballadors i treballadores de l’administració pública. ERC, JxM, Fem i el regidor no adscrit Miguel Cerezo hi van votar a favor, mentre que el PSC i C’s es van abstenir.

 

 

Nou obrador d’horta i nou Servei d’Ajuda a Domicili

 

Es va passar aleshores a l’Àrea de Territori, en la qual es va aprovar per unanimitat l’adjudicació del contracte a la cooperativa Obrador Catalunya Central per explotar el nou obrador compartit d’horta que s’ha instal·lat al Mercat de Puigmercadal.

 

I, tot seguit, es va entrar a l’Àrea de Drets i Serveis a les Persones, la darrera de l’ordre del dia, que contenia tres punts. En el primer, es van aprovar les bases i els plecs de prescripcions tècniques per treure a concurs el Servei d’Ajut a Domicili (SAD) municipal, dirigit a proporcionar atenció personal, ajuda a la llar i suport social a aquelles persones i/o famílies amb dificultats de desenvolupament o d’integració social, o manca d’autonomia personal. La proposta preveu una durada del contracte de quatre anys, a un preu anual d’1.379.552,29 euros (IVA no inclòs), i per un volum de 60.000 hores anuals de treball efectiu. Respecte de l’actual, el nou contracte modifica la forma de selecció dels proveïdors, que hauran de comptar amb una acreditació per prestar el servei, d’acord amb el Decret 69/2020. Es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups (ERC, JxM, PSC, C’s i el regidor no adscrit) excepte de Fem, que hi va votar en contra.

 

Pel que fa al segon i el tercer punt, es van aprovar per unanimitat. Tots dos punts feien referència a l’aprovació de bases per a subvencions municipals: una per a beques d’escolarització i de menjador a les llars d’infants municipals i l’altre per a projectes d’excel·lència d’equips que participen en competicions de lliga estatal —que justament es va dotar de pressupost en el mateix ple, en una de les modificacions de crèdit que es van fer.

 

Ja en l’apartat de les proposicions, se’n va debatre una presentada per ERC, JxM i Fem, a proposta del Consell Local per la República, sobre el cas de ciberespionatge massiu conegut com a ‘Catalangate’. La proposició va ser defensada per Montserrat Corrons Boix, membre del Consell, i va ser aprovada amb el vot dels grups proposants. PSC i C’s hi van votar en contra, mentre que el regidor no adscrit Miguel Cerezo Ballesteros es va abstenir.

 

Es va entrar aleshores al tram final del ple, en el qual el grup municipal de Fem va fer una pregunta en relació a les estructures metàl·liques del parc Vila Closes, per tal de demanar una resposta als temes tractats en la darrera reunió amb el veïnat i el calendari per complir amb els acords del parc. El govern va respondre que s’està a l’espera del treball tècnic i que preveu poder-hi donar compliment el més aviat possible, reconeixent també que en aquest tema es va amb retard.

 

El darrer punt va servir per prendre coneixement de la renúncia al càrrec de la regidora del Centre Històric, Claudina Relat Goberna, que ha acceptat accedir al càrrec de presidenta de la demarcació del Col·legi d’Arquitectes a la Catalunya Central, i que serà substituïda per Josep Maria Fius Rubí, que prendrà possessió del càrrec en el proper ple, que tindrà lloc el 16 de juny.

Documents relacionats

  • imagen