Manresa celebra demà l’acte ajornat del Dia Internacional del Poble Gitano

L’acte es farà a les 17.30 h sota el Pont Vell, a la vora del riu Cardener. Amb aquesta commemoració, el consistori dona compliment de l’acord del ple municipal d’abril de 2021 amb l’objectiu de donar visibilitat i reconeixement al col·lectiu gitano i la seva cultura.

 

imagen

Manresa celebrarà demà l’acte commemoratiu del Dia Internacional del Poble Gitano, que es va haver d’ajornar el 8 d’abril passat, a petició de l’Associació Unió Gitana de Manresa, per motius mèdics d’un membre del col·lectiu.

L’acte institucional tindrà lloc a dos quarts de 6 de la tarda  sota el Pont Vell, consistirà amb un parlament de benvinguda del president de l’Associació Unió Gitana de Manresa, Juan García Giménez; la lectura del manifest del Poble Gitano a càrrec de Coral Vázquez Puerto i Fidela Salazar Piña; i la intervenció final de l’alcalde de la ciutat, Marc Aloy Guàrdia. 

En acabar els parlaments, s’interpretarà l’himne gitano Gelem Gelem i es farà la Cerimònia del Riu, una tradició gitana que consisteix en el llançament de llumins i pètals de flors al riu Cardener, amb la participació de regidors i regidores dels grups municipals i 5 ancians del Poble Gitano.

Aquest any és el segon any que se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano a Manresa. El 8 d’abril de l’any passat es va celebrar per primera vegada i va consistir en un acte institucional a la Sala Gòtica de Sant Andreu Salut, amb un aforament limitat a causa de les restriccions de la pandèmia.

Dies després d’aquesta primera celebració –el 15 d’abril de 2021- el Ple Municipal de l’Ajuntament de Manresa va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals penjar la bandera romaní cada 8 d’abril, i treballar conjuntament amb l’Associació Unió Gitana per donar visibilitat a la comunitat gitana de la ciutat que, segons diversos estudis hi té presència des del primer terç del segle XVIII, fa 300 anys.

El 8 d’abril és el Dia Internacional del Poble Gitano. Se celebra aquest dia per recordar la data del Primer Congrés Internacional del Poble Gitano a Londres, 1971. En aquesta reunió, a més, es va decidir quina seria la bandera del col·lectiu: la bandera amb la roda de carro. Es va confirmar el romaní com a llengua oficial i l’himne internacional Gelem, Gelem. En aquest dia també es vol recordar la història d’aquest poble i retre homenatge a les víctimes gitanes de les diferents persecucions al llarg dels segles.

Una de les tradicions d’aquest dia és la Cerimònia del Riu, en què es llencen pètals de flors i llumins des dels marges dels rius com a símbol de llibertat i de l’èxode que va viure aquest poble fa més de mil anys.

La comunitat gitana està constituïda per més de 10 milions de persones que habiten en nombrosos països de tot el món. A Europa constitueix la minoria ètnica més important i nombrosa, amb més de 8 milions de persones.

L’Associació Unió Gitana de Manresa va ser creada cap al 2010, actualment treballa en diferents projectes d’inclusió social en relació amb el  col·lectiu gitano per la ciutat de Manresa.

  • FOTOGRAFIA: L’alcalde, amb representants de grups municipals i del col·lectiu gitano, el 8 d’abril passat, a la sala de columnes de l’Ajuntament de Manresa

Documents relacionats

  • imagen