L'Ajuntament instal·la una nova placa identificativa de patrimoni al Pont Llarg

El seu objectiu és posar en valor aquest element de la Sèquia que és un destacat element del patrimoni de la ciutat.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha instal·lat una placa identificativa i informativa del Pont Llarg, que és un element protegit segons el Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni de Manresa (PEUPM) com a Bé cultural d'interès local en la categoria d'obres d'enginyeria i que té un nivell de protecció integral.

Es tracta d'una construcció que es pot datar entre els segles XVII i XVIII i que es considera un element d'enginyeria de primer ordre, d'un gran interès arquitectònic i històric, per la seva construcció i funcionalitat, per la seva antiguitat i perquè és l’únic aqüeducte de la Sèquia que queda dins el terme de Manresa.

El Pont Llarg és un aqüeducte que salva el desnivell de la riera del Poal i condueix l’aigua d’un rec secundari de la Sèquia cap al vessant nord del turó de Puigberenguer. Consta de 33 arcs i té una longitud d'uns 230 m. Els arcs són de mig punt i l'aparell constructiu és força irregular i amb nombroses reparacions. A la part superior es conserven els blocs de pedra del caixer per on encara passa l'aigua. El tram final compta amb contraforts que reforcen l'estructura.

La construcció del Pont Llarg va permetre l’ampliació de les zones regades inicialment per la sèquia des del segle XIV, molt probablement abans de la creació de l'Horta del Poal.

Aquesta placa s'ha col·locat en el marc de les accions de senyalització del patrimoni cultural de Manresa, que es duen a terme per fases des de l'any 2008, quan es va dissenyar el Manual d'estil que s'utilitza per fer difusió del patrimoni cultural i turístic de la ciutat, i es va instal·lar en ocasió de la celebració del Pessebre Vivent del Pont Llarg que es va celebrar a l'entorn de l'element patrimonial el dia de Sant Esteve.

Els organitzadors del pessebre vivent i els veïns del barri Mión-Puigberenguer demanen el reconeixement de l'element patrimonial. L'Ajuntament de Manresa i Aigües de Manresa vetllen per la preservació de l'element i estudien les mesures necessàries per a la millora del seu estat.

Documents relacionats

  • imagen