“Sumem pel Civisme” agafa impuls amb l'objectiu de fomentar els valors de convivència i coresponsabilitat ciutadana

El projecte, que va començar l’any passat, suma adhesions de diverses entitats ciutadanes que aporten les seves capacitats i especialitats per assolir el repte comú de generar, entre els ciutadans, inèrcies actives i reflexives basades en valors cívics.

imagen

El projecte “Sumem pel Civisme” agafa impuls sumant noves adhesion s d’entitats i empreses que aporten les seves especialitats en diferents àmbits d’actuació per assolir l’objectiu comú de fomentar els valors cívics i l’actitud responsable entre els ciutadans i, així millorar la convivència entre les persones.

Aquestes entitats pertanyen a diferents camps com l’esportiu, cultural, mèdic, associacionisme veïnal, universitari, etc. Fet que es valora positivament ja que facilita que el foment dels valors cívics, impartits des de la pràctica de diferents activitats, abastin segments de població més amplis.

La finalitat i els diferents aspectes de la proposta “Sumem pel Civisme” han estat presentats avui per la regidora de Participació Ciutadana, Joventut i Gent Gran, Àuria Caus; el gerent de la Fundació Universitària del Bages, Miquel Rodríguez; el president del Ce ntre Excursionista de la Comarca del Bages, Pau Pintado; i la directora de l'escola Jeroni Moragas i representant d'Ampans, Alba Cortina.

Caus ha explicat que, “Sumem pel Civisme” es tracta d’un “manifest de compromís amb els valors de la coresponsabilitat, solidaritat i voluntarietat. “És la creació d’un espai de col·laboració ciutadana amb el civisme que posa en comú els objectius i fa visible la implicació de les organitzacions en els valors cívics”. La regidora ha remarcat especialment “la importància que les entitats i organitzacions se sumin a iniciatives d’aquest tipus”.

Per la seva banda, Miquel Rodríguez de la Fundació Universitària del Bages ha assegurat que “el civisme està en el nostre ADN i aquest és un valor que intentem transmetre tant a alumnes com a formadors”. El gere nt de la FUB ha emfatitzat la tasca que es fa des de la seva entitat en relació a l’acolliment d’estudiants estrangers, “als quals se’ls dóna a conèixer la ciutat i se’ls ofereix la possibilitat de fer cursos gratis de català per tal que es puguin integrar més fàcilment”. Per Rodríguez “la integració forma part de la cultura cívica que cal divulgar”.

Al seu torn Pau Pintado del Centre Excursionista del Bages ha posat el relleu en què “els valors cívics tant s’han de desenvolupar en l amuntanya, àmbit d’actuació del CECB, com en la ciutat” i que “tothom sap allò que està bé i allò que no i, per tant les persones ja haurien de ser prou responsables com per comportar-se correctament sense haver de posar regles i pautes d’actuació”

Alba Cortin a d’Ampans ha felicitat l’Ajuntament per aquesta iniciativa “que fa que entre tots es pugui fer una ciutat més amigable i harmoniosa i sobretot més inclusiva, cosa que és fàcil de dir però molt difícil de portar a terme”. Cortina ha ressaltat que des d’Ampans es fomenta l’actitud cívica a tots nivells (entre els treballadors, col·laboradors, usuaris...) “donat que són una fundació que lluita per la inclusió de les persones amb discapacitat i és un fet que les ciutats respectuoses són més càlides i acollidores.”

Aquesta acció forma part del Pla de Civisme i Convivència ciutadana i segueix les premisses de la nova marca “Manresa, cor de Catalunya” partint de la idea que la construcció i la projecció de la imatge de ciutat és responsabilitat i obra de tots.

Tothom es pot sumar al Civisme

Així, fins al moment les organitzacions afiliades són: AAVV Cal Gravat-Bufalvent, CDC Bages, Reanima, Calendari dels Petits, Fundació Universitària del Bages, Col·legi Oficial de Metges de Barcelona – Delegació Bages, Superline Club Ball Esportiu, Servei Local de Català de Manresa - Centre de Normalització Lingüística Montserrat, Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, Centre Excursionista Comarca de Bages, Fundació Privada Rosa Oriol, Fundació Ampans, esport ciclista manresà, Fundació Cots, Grup de Dansa Cor de Catalunya, Creu Roja a Manresa, Bàsquet Manresa SAE.

Les entitats i empreses, i també persones a títol individual poden signar aquest manifest mitjançant l’enllaç: http://www.manresa.cat/we b/article/4447-sumem-pel-civisme-a-manresa. Amb la seva adhesió adquireixen un compromís en el foment de valors com:

Voluntariat, Amabilitat, Valors, Coresponsabilitat, Compromís, Ciutat Neta, Respecte, Convivència, Tolerància, Solidaritat, Educació, Generositat, Ciutat sense soroll, Participació, Diàleg, Implicació.

A partir d’aquest nou impuls es vol aconseguir que un major nombre d’institucions i organitzacions signin aquest acord per arribar a una major coresponsabilitat en tot allò que afecta al civisme i la convivència ciutadana.

Pla de Civisme i Convivència ciutadana

El pla de Civisme i Convivència ciutadana de l’Ajuntament de Manresa desenvolupa projectes i actuacions per al foment d'una ciutadania activa i reflexiva; i generar, així, una cultura de convivència i coresponsabi litat.

Les diferents accions que es duen a terme tenen com a objectius aconseguir una millora constant de la convivència entre els veïns i veïnes als barris de la ciutat i a l’espai públic.

Des d’aquest pla s’assumeix el repte d’impulsar col·lectivament els valors que ajudin a progressar dia a dia amb l’objectiu de garantir una bona convivència ciutadana. Aquestes actituds cíviques han de contribuir a consolidar el sentiment de pertinença en la comunitat, i avançar cap a la construcció d’una comunitat més respectuosa amb els drets i deures de la ciutadania.

Documents relacionats

  • imagen