L’Ajuntament de Manresa i la Comissió Ciutadana del Parc Vila Closes presenten el projecte acordat per culminar la remodelació de l’espai

L’actuació incorpora millores respecte dels compromisos adquirits el 2011. Així, es retiraran les estructures centrals d’acer i es farà un nou enllumenat, i també es plantaran arbres, se substituirà el mobiliari en mal estat i es posarà un nou paviment, nova gespa i una nova instal·lació de reg. Les tres estructures centrals mantindran una de les cares amb la voluntat de no perdre la vegetació que tenen. Els treballs tenen un cost de 250.000 euros i s’iniciaran aquest 2023.

imagen

L’Ajuntament de Manresa i la Comissió Ciutadana del Parc Vila Closes han presentat aquest matí el projecte per remodelar el principal espai de lleure del barri de Saldes – Plaça Catalunya, dedicat al pintor manresà Josep Vila Closes. En l’acte, presidit per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, també hi han assistit representants de l’Associació de Veïns i Veïnes del barri i familiars del desaparegut pintor, així com el regidor de Mobilitat i Projectes Urbans, David Aaron López Martí, i la regidora de Barris, Acció Comunitària i Civisme, Núria Masgrau Fontanet. És previst que el projecte es liciti a la primavera i que les obres, que tenen un cost de 250.000 euros, s’iniciïn aquest 2023.

 

La proposta, consensuada amb veïns i veïnes, inclou els compromisos adquirits el 2011 que faltaven per executar, consistents en la retirada de les estructures centrals d’acer. D’acord amb els veïns i veïnes, es retiraran tres de les quatre cares de cada estructura, i se’n mantindrà una, amb la voluntat de no perdre la vegetació que actualment tenen. Amb la mateixa idea, es mantenen les pèrgoles d’accés interiors, cobertes de plantes. Pel que fa a l’enllumenat, ara vinculat a les estructures, es retirarà i es farà tot de nou a la part pavimentada.

 

A més a més d’aquestes actuacions, ja pactades el 2011, el projecte n’incorpora de noves. Així, se substituirà tot el paviment, que era d’asfalt i que amb els anys s’havia anat fent malbé. El nou serà de formigó de diferents colors, amb la finalitat que aquest material tingui un millor comportament davant l’acció de les arrels dels arbres. Per tal de guanyar verdor, també es faran noves zones de gespa als espais on hi havia hagut llambordes, i que ara són sorrals, i es plantaran una vintena d’arbres. Així mateix, i per procurar-ne un bon manteniment, s’instal·larà un sistema de reg nou. I també se substituirà el mobiliari en mal estat. La proposta d’actuació afecta una superfície de 2.461,70 metres quadrats.

 

 

Actuacions de millora aprovades pel veïnat en referèndum  

 

L’actuació forma part de l’acord subscrit el 2011 entre l’Ajuntament de Manresa i la Comissió Ciutadana del Parc Vila Closes per donar resposta a les queixes veïnals sobre l’espai, a través del qual es va encarregar un projecte de millores que va ser ratificat pel veïnat en referèndum l’octubre de 2012, en una consulta on la majoria de veïns i veïnes van votar a favor d’executar les millores al parc, per fases i tenint en compte la disponibilitat pressupostària.

 

La proposta de millora, elaborada per l’arquitecte Jordi Garcia Vilaplana, preveia un total de 15 intervencions, que es van anar executant per fases. L’agost del 2013 es va retirar l'estructura metàl·lica més propera a la llar d'infants L'Espurna i es van col·locar baranes per millorar la seguretat. El 2014 es va canviar la barana de l’avinguda de Tudela, es va col·locar una nova escala d’accés al xamfrà sud-est, es va substituir el paviment de llambordes a l’avinguda Tudela i es van plantar arbres. El 2016 es va fer la substitució de sis arbres que no havien arrelat i es va reparar la xarxa de reg a la vorera de l’avinguda Tudela. I el 2019 es va instal·lar una nova zona de joc infantil al parc i es va millorar el paviment de llambordes. Amb aquestes actuacions, s’havia donat compliment als compromisos previstos a excepció del desmuntatge de les estructures centrals, que finalment es retiraran aquest 2023.

 

 

Josep Vila Closes, un gran artista i molt estimat al barri

 

Josep Vila i Closes fou un pintor nascut a Manresa (1921-2005). Va fer nombroses exposicions tant a la seva ciutat, Manresa, com a Catalunya i a l’estat espanyol. Va obtenir infinitat de premis amb els seus paisatges i les seves marines, plenes de llum i de color. La seva és una pintura fortament arrelada a la terra, com la seva actitud cívica i patriòtica, que en els darrers anys li va ser reconeguda amb la concessió de la Medalla d’Or de la Ciutat de Manresa (2001), el premi Oleguer Bisbal (1999) i el premi Bages de Cultura (2003)

 

Va ser un pintor molt popular i compromès de ple amb el “seu” barri (la barriada Saldes – Plaça de Catalunya), que estimava profundament. De manera pòstuma, el 2008, l'Associació de Veïns va recollir més de mil signatures perquè el nou parc del barri portés el nom de “Parc pintor Vila Closes”. Es va inaugurar el dissabte 17 d'octubre de 2009.

 

En el desè aniversari de la mort de Josep Vila Closes, el 25 d'abril del 2015, es va inaugurar una escultura en memòria seva. L’escultura —creada pel manresà Ramon Oms— és situada a la cruïlla de l’avinguda de Tudela i del carrer de Miquel Martí i Pol, molt a prop d’on vivia Vila Closes.

 

 

(*) Peu de foto: L'alcalde, regidors, representants veïnals i familiars del pintor Vila Closes, al parc.

Documents relacionats

  • imagen