Artistes bagencs il·luminaran Manresa demà amb el projecte "Jardins de Llum"

És una de les grans novetats d’aquesta edició de la Festa de la Llum. El públic podrà seguir un recorregut d’intervencions artístiques d’autors de renom al Centre Històric amb l’objectiu de commemorar l’arribada de la misteriosa llum que va salvar la ciutat l’any 1345.

imagen

Manresa estrena demà "Jardins de Llum”, un acte innovador que inicia aquest any el seu camí dins la programació de la Festa de la Llum 2015. “Jardins de Llum” és un nou projecte que oferirà al públic un recorregut d’intervencions artístiques d’autors de diferents disciplines i vinculades totes elles a la Llum i a l'Aigua. L'acte tindrà lloc la vigília de la Llum, el 20 de febrer, a partir de dos quarts de set de la tarda, i ocuparà part del Centre Històric de la ciutat.

El projecte artístic vol recrear un jardí de nit ple de lluernes i està organitzat per l'Associació Misteriosa Llum amb la col·laboració de la Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central i Òmnium Bages. El recorregut aplegarà obres de Col·lectiu Sac, Art i Creació de Santpedor, Berta Oliveres, Lourdes Fisa, Sara Reig, Eva Soto, Àngels Freixanet, Celeste Alias, Txema Rico i Joan Antoni Closes.

Les intervencions artístiques vinculades a la Llum i l’Aigua pel Centre Històric tindran lloc a diferents espais de plaça Sant Domènec, plaça Fius i Palà, carrer del Born, la Plana de l’Om, carrer de Sant Miquel, plaça Major i plaça Sant Ignasi Malalt. Els visitants podran gaudir d’aquestes intervencions artístiques que restaran obertes al públic des de dos quarts de 7 de la tarda fins a les 10 del vespre.

La relació d’espais i artistes serà el següent:

• Contraforts de la plaça Sant Domènec (Col·lectiu Sac, Art i Creació de Santpedor).
• Vestíbul de la Buresa (Berta Oliveres).
• Vestíbul del carrer Born, 11 / Sala exposicions La Plana de l’Om (Lourdes Fisa).
• Escales de l’antiga església de sant Miquel (Sara Reig).
• L'Arc del carrer d’en Botí (Eva Soto).
• Arcs de l’Ajuntament (Àngels Freixanet).
• Capella de Sant Ignasi Malalt (Celeste Alías i Txema Rico).
• Exterior l’Església del Carme (Joan Closes)

Sac, Art i creació de Santpedor (Contraforts de la Plaça Sant Domènec )

Aquest projecte consta de quatre plafons de 122x 122 cms fets amb fusta, cartró i vidres de colors, on la llum estableix el diàleg entre l’obra i l’espectador. Pensant que conviurà a la plaça Sant Domènec amb moltes espurnes de llum i amb el soroll de l’aigua, la nostra obra aporta, colors i formes diverses, on la llum n’és protagonista.

Berta Oliveres / Babel (Vestíbul de la Buresa)

El tema “Babel” de Lídia Pujol suggereix un recorregut visu al per aigua, terra i aire, on la llum juga amb les superfícies i les textures. L’audiovisual ha estat gravat íntegrament a la comarca del Bages.

Lourdes Fisa / Llums i ombres (Vestíbul del carrer Born, 11 / Sala d’exposicions la Plana de l’Om)

“Llums i ombres” és una instal·lació d’obra pictòrica i escultòrica que incorpora en el muntatge la llum com a element constructor i donar-li un joc de transparències a la matèria. La llum provoca canvis i variacions a l’obra pictòrica. El muntatge inclou la projecció d’un vídeo.

Aquesta instal·lació és formada per una obra de grans dimensions 210×138 cm i dues obres de 210×69 cm. que formen conjuntament una obra tridimensional de tècnica mixta en fibra de vidre. Altres obres en format cub (mides 110x80x70 cm i altres) formen part del conjunt.

Sara Reig / Amara (Escales de l’antiga església de Sant Miquel)

La llum, al igual que moltes altres coses, es mostra quan algun altre element impacta amb ella. Aquest element funciona com a actor que fracciona i rebota la llum cap a l’espectador; la llum sols n’és el context que l’amara. Però qui preval? Qui és la que es mostra?

Aquesta peça parteix d’un dels conceptes bàsics de la teoria de llum –la reflexió. Serveix a l’autora de punt d’inici per investigar i jugar amb aquest concepte, buscant la seva metàfora en la vida quotidiana i tornant-lo cap a allò més tècnic i banal altre cop.

Eva Soto / Mutació (L’Arc del carrer d’en Botí)

És una mena de font contemporània, una maquinària que transforma la llum en aigua. És una canonada d’aigua per on hi entren branques de llum (confeccionats amb cordons tèxtils i fils de llum blanca) i un cop penetren en la canonada, surt conceptualment l’aigua, formada també per material tèxtil (cordons) que simulen regalims d’aigua.

Àngels Freixanet / Fulles (Arcs de l’Ajuntament)

Fulles. La sang és vida per a la naturalesa humana, de la mateixa manera que la clorofil·la ho és per la vegetal.

El muntatge consta de quatre escultures de tres metres d´alçada, que són unes fulles que s'han tenyit de vermell en homenatge als bancs de sang, que han permès salvar tantes vides.

Celeste Alías i Txema Rico / Paisatges Sonors (Capella de Sant Ignasi Malalt)

Paisatges Sonors. Exercicis sinestesics a partir de la veu i la imatge. Creació de paisatges visuals i sonors.

Joan Antoni Closes / Sèquia nevada (Exterior l’Església del Carme)

Vídeo sobre l’aigua un dels temes principals del misteri de la Llum, realitzat en un tram de la sèquia, aquesta aigua líquida i en forma de cristalls de neu es palpable, es la nostra existència, cosa que la llum es tradició, misteri.

Podeu trobar més informació en aquest bloc: https://jardinsdellumtavcc.wordpress.com/


Documents relacionats

  • imagen