Manresa ja llueix les gales medievals per acollir la Fira de l'Aixada aquest cap de setmana

Representacions teatrals, nobles, trobadors i cavallers, així com el Mercat Medieval de la Llum amb les paradetes d’artistes, antics oficis, cantines, etc. s’instal·laran pels carrers i places del centre històric de la ciutat. Amb motiu de l’efemèride el mercat agrari es traslladarà a la plaça sant Domènec.

imagen

Trobadors, mestres d’antics ofici s, soldats, nobles i religiosos passejaran aquest dissabte i diumenge, 28 de febrer i 1 de març, pels carrers i places del centre històric de Manresa que es vesteix de gala per viatjar a l’Edat Mitjana en la 28ª edició de la Fira de l’Aixada.

La fira compta amb unes 200 parades que mostraran l’art dels antics oficis que eren habituals durant l'Edat Mitjana. Forjadors, retaulers, tallistes, ceramistes, vitrallers i llauners estaran situats a la Plana de l'Om i al Parc de la Seu. Igualment, al llarg de tot el recorregut de la fira, diferents artesans mostraran el seu treball i també es podrà degustar menges i beuratges típics de l’època.

Els visitants podran gaudir d’uns espectacles principals que recreen un argument basat en tres moments històrics viscuts a Manresa: l'entrada del bisbe Galceran Sacosta a la ciutat, l'arribada del rei Pere III i la reina Maria de Na varra i el seu el comiat i, finalment, l'arribada de la Llum. Aquestes peces es complementen amb noves obres presentades per les diferents entitats i grups culturals.

Novetats teatrals

El Grup de Dansa Cor de Catalunya presentarà "El senyor i la minyona"; i les Zíngares de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages recrearan "Adaleda, l'aprenenta de zíngara". Per la seva banda, "Jafudà i Musieta" serà l'estrena del Taller d'adults de la Sala els Carlins; i els Grallers dels Geganters de Manresa presentaran "Tonades", "Pillos i gormands", un espectacle a càrrec del nou grup Expressa't, art, cos i dansa.

A més a més, es podrà gaudir de l'adaptació de l'espectacle "Jump", amb teles aèries, de la Companyia Ben Grillats al Parc de la Seu; i el Casal del Sord estrenarà la peça "La camisa de la felicitat". Així mateix, el grup de recreació històrica Hávamál arribarà des de Lleida amb la seves propostes per donar a conèixer l'Alta Edat Mitjana amb exhibicions de lluita vikinga.

Finalment, els Ministrers de l'Aixada presentaran "Món de dracs", un compte medieval musicat destinat a un públic familiar i que es durà a terme a l'Espai Plana de l'Om.

Aixada Infantil

La plaça Milcentenari, la Plana de l'Om, el Parc de la Seu i la plaça del Carme seran els espais on els més petits podran gaudir d'activitats destinades expressament per a ells. Passejades amb poni, amb ruc, llits elàstics, tallers de picapedrers i malabars, activitats com tir amb arc, una es cola de màgia, la construcció d'un puzle amb vitralls, els jocs artesanals de Medievàlia i el taller de catapultes Catapultàlia, són algunes de les propostes d'enguany.
El mercat agrari es trasllada a la plaça Sant Domènec

Amb motiu de la fira de l’Aixada el mercat agrari, que normalment té lloc a la plaça Major, els dissabtes, es trasllada a la plaça de Sant Domènec. No es permetrà els vehicles estacionar a la plaça i només s’hi podran quedar per a fer la càrrega i descàrrega i dins dels horaris habituals.

Programa d’activitats

A més del mercat medieval els manresans i els visitants podran gaudir d’altres activitats com:

- El 12è Campionat de Billar Ciutat de Manresa que es portarà a terme el dissabte i el diumenge a les 10 del matí al Passatge Dipòsits Vells, 4.

- Exposició de clics medievals al centre d’Interpretació Medieval del Carrer del Balç. Un món en miniatura on més d’un miler de figures de Playmobil representen escenes de l’Edat Mitjana en sis maquetes repartides al llarg del carrer.

- ‘Misteri de la Llum’. El Teatre litúrgic a semblança medieval es farà a l’Església del Carme el dissabte i el diumenge a les 8 del vespre.

- El diumenge, 1 de març, tindrà lloc la 4ª edició del concurs Instantànies literàries de la llum. L’acte tindrà lloc de les 11.30 a la 13.00. Les inscripcions s’han de fer a la Muralla del Carme i els textos inspirats en la Festa de la Llum s’hauran de lliurar abans de les 13.00 hores. De 18.00 a 20.00 h. el Casino acollirà la lectura en veu alta dels te xtos seleccionats.

Documents relacionats

  • imagen