13 anys OTL

El proper dimecres, 18 de març a Barcelona a la Sala Moragues del Born Centre Cultural la Diputació de Barcelona organitza l'acte “Treball i salut mental: trencant l'estigma. Tretze anys de la Xarxa d'Oficines Tècniques Laborals

Coincidint amb el tretzè aniversari de la Xarxa, es realitza aquesta jornada en què, a banda de reflexionar en torn l’estigma que existeix al voltant de la malaltia mental en el món del treball, i més especialment en temps de crisi, s’efectuarà un acte de reconeixement a les OTL per la feina desenvolupada al llarg d’aquests anys.

La finalitat de les OTL és contribuir a l'accés i permanència en el mercat de treball de les persones amb trastorns de salut mental. Amb una metodologia pròpia que genera uns resultats d’inserció en el mercat ordinari força significatius, les OTL es configuren com a veritables dispositius pioners, en l’àmbit de l’administració pública local, pel que fa a l’orientació i inserció laboral de persones amb diagnòstic de trastorn mental. A Manresa i el Bages, l'OTL sorgeix de la col·laboració entre Diputació, CIO Manresa i projecte Mosaic i és un dels exemples més clars a la província de cooperació entre serveis de salut mental i serveis locals d'ocupació. 

La crisi econòmica ha incidit de manera molt específica en l’augment de les patologies associades als trastorns cognitius i afectius, essent les persones aturades més vulnerables a partir-los. De fet, més del 60% de les persones que pateixen o han patit un trastorn d’aquest tipus està en situació d’atur. En aquest context, la tasca que vénen realitzant les OTL des de la seva creació és referent tant per a la ciutadania com per a d’altres organitzacions que desenvolupen la seva activitat en l’àmbit de la salut mental.