Torna el BaHiMa amb noves propostes artístiques i comercials que giren entorn del gust i l'olfacte

Des d’avui dijous, 12 de març al dissabte 14, el centre històric de Manresa acollirà tres projectes artístics de diferents autors i disciplines que ocuparan locals buits al carrer Sant Miquel, i a la Plaça Major, i tres propostes comercials que s’instal·laran al carrer sant Miquel i al carrer Sobrerroca.

imagen

El BaHiMa Pop Up Espais es torna a instal&middo t;lar al centre històric de la ciutat des d’avui, dijous 12 de març, al dissabte 14. En aquesta tercera edició els protagonistes sensorials sobre els quals giren les propostes artístiques i comercials són el gust i l’olfacte. Projectes escultòrics i fotogràfics, “performances” sorpreses i llibres artesans, juntament amb idees comercials innovadores com complements de roba, sucs naturals i sabons ecològics habitaran els locals buits dels carrers Sant Miquel, Sobrerroca i Plaça Major.

Les propostes artístiques i d’emprenedoria d’aquesta tercera edició del BaHiMa han estat presentades avui pel regidor de Cultura i Barris, Joan Calmet; la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós; la coordinadora del projecte, Esther Boniquet; i la Presidenta de TAV-CC, Roser Oduber. També els ha acompanyat e l president del Cercle Artístic de Manresa, Eduard de Pobes.

La regidora de Comerç ha donat la benvinguda als assistents i ha introduït l’edició d’enguany que “ve marcada per idees i projectes relacionats amb el gust i l’olfacte, després que en les dues edicions anteriors van ser el tast, la vista i la oïda la font d’inspiració artística”.

Per la seva banda, Roser Oduber ha llençat un missatge exalçant la gran qualitat de la creació artística que es fa a Manresa i ha remarcat que “els objectius de la Taula d’Arts Visuals són, per una banda, omplir els espais buits amb art i, per l’altra, reivindicar el buit comercial que la cultura pateix en aquests moments”.

Segons la presidenta de TAV-CC, “els autors no tenen galeries comercials per vendre la seva obra i promocionar-se, i això ha f et que es convertissin en resistents que lluiten per sobreviure davant l’adversitat d’aquesta manca d’espais comercials”.

Arts plàstiques, productes naturals i moda

Després Eduard de Pobes ha explicat les propostes artístiques d’aquesta edició. Així, els ciutadans podran gaudir de l’obra de Jordi Pey i Enric Pla (escultura i fotografia) al carrer Sant Miquel, 9 esquerra; la “performance” sorpresa dels membres del Konvent de la Colònia Rosal de Berga, a la Plaça Major, 12; i la proposta de llibres artesans amb “poemes comestibles” de Ferran Cerdans, al carrer Sant Miquel, 2.

Les creacions artístiques es complementen amb iniciatives comercials i innovadores i tradicionals, sostenibles i naturals. Aquestes han estat exposades per Esther Boniquet que ha afirmat que aquesta és una oportunitat per tal que els emprenedors portin a terme projectes i noves idees.

Boniquet ha posat en valor les creacions de Chocolate Y Aguamarina, que ofereixen barrets, tiares i turbants i estaran ubicades al carrer Sant Miquel, 9 a la banda dreta. La cosmètica natural, orgànica i terapèutica Sabons Naturals, que s’instal·la al carrer Sobreroca, 9, banda esquerra; i al mateix vial però a la dreta s’hi podran degustar sucs de fruita ecològica confeccionats amb biciliquadores a BiciSucs.

A més, hi haurà activitats complementàries com el recital poètic i sonor “Nàufrags d’Imperis” amb Meritxell Cucurella i Celeste Alías, el dissabte 14 de març a les 18.30 h. al local del carrer Sant Miquel, 2. I també es podran tastar tapes a càrrec de diferents locals de la zona durant els tres dies.

Cloenda amb plats intervinguts

Per acabar, el dissabte a partir de les 20.00 h. a la Plaça Major, tindrà lloc l’actuació de cloenda amb música en directe. Amb el nom de “Nocturns”, la Taula d’Arts Visuals ha preparat un acte festiu i reivindicatiu seguint la temàtica del mes de març: el gust i l’olfacte.

La celebració inclou una pintada de plats col·lectiva per donar una bona mostra de com l’art encara crida i batega a Manresa. Per aquest motiu es convida els ciutadans a portar un plat per ser intervingut artísticament in situ i, aconseguir així, realitzar una obra col·lectiva que pugui ser exposada en nous espais urbans que vagin sorgint per donar més vida al món artístic manresà.

Suport de la Diputació i protagonisme de la Taula d’Arts Visuals

El BaHiMa Pop Up Espais és una iniciativa, im pulsada conjuntament per la Diputació de Barcelona, les regidories de Cultura i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manresa i la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central, que va néixer amb l’objectiu de donar oportunitats a joves creadors, millorar els locals en desús i cercar noves idees amb negocis sostenibles en el centre històric de la ciutat per revitalitzar-lo.

La proposta es basa en ocupar set locals desocupats: dos de situats als carrer de Sobrerroca, quatre al carrer de Sant Miquel i una a la plaça Major; on els artistes podran presentar els seus treballs i que permetrà redescobrir aquests nous espais amb una utilitat més cultural.

Amb aquesta intenció cada cap de setmana la temàtica ha versat sobre una temàtica sensorial diferent. La primera edició, celebrada el passat mes de gener, el protagonista va ser el tacte. El mes de fe brer es va dedicar a l'oïda i a la vista, i aquest mes de març els eixos expositius són l’olfacte i el gust.

L'actuació de BaHiMa s’emmarca dins el projecte REFILL - Pop up cultural spaces que impulsa la Diputació de Barcelona per oferir a les ciutats oportunitats per apropar-se a l’art contemporani, esperonar usos culturals pels espais del centre històric i participar en la definició i revitalització del sector.

El projecte a Manresa ofereix la possibilitat a artistes de mostrar de forma temporal les seves creacions i reflexions al públic en espais inusuals, abandonats o infrautilitzats a preus econòmics; contribueix a fer créixer l’estima dels manresans pel Centre Històric; afavoreix el benestar dels veïns i augmenta l’autoestima del barri; i posa en valor patrimoni històric d’aquest espai singular de la ciutat de Manresa.

Per al comissariat de les actuacions artístiques que es duran a terme es compta amb la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central (TAV-CC), una entitat que aglutina entitats d’aquest sector i amb una clara voluntat de treballar per l’art contemporani amb una estreta relació amb el territori.

L’Ajuntament de Manresa dóna suport a aquesta entitat des dels seus inicis, i en aquest projecte és un soci col•laborador imprescindible per tal d’oferir continguts artístics de qualitat. La TAV-CC està formada pel Cercle Artístic de Manresa, FotoArt Manresa, Cine Club Manresa, Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç, Cercle Artístic del Moianès, Àrea d’Art del Grau d’Educació Infantil del FUB, Associació Acné de Cardona, El SAC Art i Creació de Santpedor, Quaderns de Taller i Llibres Artesans.

Documents relacionats

  • imagen