L'alcalde visita les obres al Camí Vell de Rajadell, que inclouen actuacions al Congost i al polígon del Pont Nou

L’actuació consisteix en l’adequació, repavimentació i senyalització del Camí de Rajadell, la instal·lació de nous passos de vianants, reductors de velocitat i una nova ordenació per facilitar la convivència entre vehicles i vianants en tot aquest entorn.

imagen

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha visitat avui els treballs de millora del Camí Vell de Rajadell, entre l’avinguda Pirelli i l’autovia C-25 (Eix Transversal), a l’oest del terme municipal, un vial que és molt utilitzat i que es trobava en força mal estat. L’objectiu de les obres impulsades per l'Ajuntament, que continuen a molt bon ritme que també inclouen un paquet ampli d’accions al polígon industrial dela Plana del Pont Nou i a la zona esportiva del Congost,  és fer una millora global de la connectivitat, la senyalització, la seguretat i la mobilitat en tot aquest sector de la ciutat.

El gruix principal dels treballs al Camí de Rajadell -que es faran els propers dies 22, 23 i 24 de març- preveuen la pavimentació del camí amb dues capes d’asfalt, esgotant l’amplada màxima possible que permeti els vorals dels camps o les edificacions existents, directament sobre l’asfalt existent donat que el deteriorament és per desgast i no per flonjalls. Amb motiu dels treballs de pavimentació es tallarà el trànsit als vehicles en aquest vial. Per tant, durant aquests dies l’accés de vehicles a la zona esportiva El Congost, cementiri i polígon industrial Plana del Pont Nou es realitzarà des de la plaça Mil·lenari i la ctra. de Sant Joan. 

Durant la visita, que s'ha fet aquest migdia, han acompanyat a l'alcalde el regidor d'Urbanisme i Paisatge, Ramon Bacardit; representants de l'empresa adjudicatària, diversos tècnics i responsables municipals i periodistes dels mitjans locals. El regidor Bacardit ha estat l'encarregat d'explicar els detalls tècnics de l'actuació.

Per la seva part, l'alcalde ha fet una valoració molt positiva d'aquestes obres "llargament esperades per la ciutat" que donen resposta "a les necessitats de mobilitat de la zona del Congost i del polígon del Pont Nou, a banda dels accessos a altres zones de l'entorn de l'Anella Verda, i tot això millorant la seguretat i la convivència dels usuaris que comparteixen aquest espai: vehicles, bicicletes i vianants".

Nova senyalització i amb passos de vianants elevats

La nova senyalització pretén dotar d’un major nivell de seguretat al vial, indicant tant horitzontalment com verticalment la convivència de vianants i vehicles, sense elements físics que els separi. Només es col·locaran unes baranes separadores en el tram on la calçada té una amplada inferior a 5 m. També està previst completar les voreres existents en l’enllaç amb l’avinguda Pirelli per tal d’ubicar els passos de vianants elevats donant continuïtat a l’itinerari.

Per millorar la visibilitat del Camí també s’ha fet l’excavació d’un talús en la corba existent, regularitzant lleugerament el traçat  i deixant la calçada d’una amplada superior per a facilitar el gir dels vehicles.

L’itinerari de vianants es senyalitzarà horitzontalment, en sentit longitudinal, amb un línia discontinua que marcarà una mínima discriminació en relació al pas de vehicles. En sentit transversal s’executaran els passos de vianants remontables, de manera que es prioritzi el vianant i es redueixi la velocitat dels vehicles. Verticalment, l’itinerari de vianants es senyalitzarà amb cartells de camí rural, així com la identificació dels passos de vianants.

Pel que fa als vehicles, la senyalització horitzontal indicarà la divisòria de dos sentits de circulació amb una línia discontinua, amb la prevenció que els carrils tindran l’amplada que permeti el seu traçat actual, i per tant són susceptibles de sobreposar-se. Cal destacar la senyalització horitzontal de la cruïlla de l’inici del camí vell de Rajadell amb l’avinguda Pirelli, on mitjançant el traçat en rotonda es dona fluïdesa a tots els girs possibles per a tot tipus de vehicle. Es respecta la ubicació de la parada de bus existent.

Nova senyalització i ordenació al Congost

Els treballs en aquest entorn també han inclòs diferents accions a la zona esportiva del Congost. La instal·lació de nous passos de vianants s’han ubicat a la cruïlla d’accés a la zona esportiva amb la carretera de Sant Joan així com a la zona de l’aparcament del Nou Congost – Complex Vell Congost, unes senyalitzacions que permetran millorar la mobilitat dels vianants que accedeixen als diferents espais esportius i que es desplacen per l’àmbit de l’aparcament.

També estan previstes accions destinades a pacificar del trànsit a la carretera de Sant Joan i es farà mitjançant la instal·lació de dos reductors de velocitat model “esquena d’ase” propers als nous passos de vianants. 

L’actuació significarà la modificació de l’ordenació del trànsit al vial d’accés a la zona esportiva des de la carretera de Sant Joan. Aquest vial es regularà en sentit únic de circulació de vehicles i s’instal·laran elements d’abalisament a la calçada per a delimitar un itinerari de vianants. Aquesta modificació permetrà millorar l’itinerari de vianants que accedeixen al Congost. 

La senyalització que regularà aquest vial serà reversible, de manera que habitualment el sentit de circulació serà d’entrada a la zona esportiva i sortida pel vial que connecta amb el Camí de Rajadell (que es mantindrà el doble sentit de circulació), però en esdeveniments d’alta intensitat de vehicles es podrà modificar la senyalització per tal que el vial sigui de sentit de sortida en direcció a la carretera de Sant Joan i millorar la fluïdesa del trànsit en l’àmbit de l’aparcament. 

Millora de la Mobilitat al Polígon del Plana del Pont Nou

Els treballs en aquest entorn també s’han completat amb les obres de pacificació del trànsit i millora de la mobilitat al Polígon Industrial del a Plana del Pont Nou, un projecte que s’ha acordat amb l’Associació d’Empresaris del Polígon Industrial de la Plana del Pont Nou.

Els treballs han consistit en la millora de la connectivitat peatonal: instal·lació de nous passos de vianants, a l’Avinguda Pirelli i carrer Torroella; i pacificació del trànsit (millora seguretat viària): instal·lació d’elements reductors de la velocitat. A l’Avinguda Pirelli dues unitats model “esquena d’ase” i al carrer de la Lemmerz una unitat model  “esquena d’ase” i una del tipus Banda Transversal d’Alerta.

L’actuació també ha millorat la mobilitat rodada a través de la modificació de l’ordenació del trànsit al carrer dela Lemmerzestablint-lo en doble sentit de circulació entre el camí Vell de Rajadell i el carrer Torroella, que actualment només té sentit únic. De tal manera que es connectarà directament i amb seguretat el camí Vell de Rajadell i l’avinguda Lemmerz en direcció al municipi de Sant Joan de Vilatorrada.

Així mateix s’ha millorat la ordenació viària amb la pintura de l’eix de carril, senyalització de prioritat de pas i zones d’aparcament als carrers Vilatorrada i Lemmerz; s’han senyalitzat 4  parades de bus interurbà de la línia de Sant Joan de Vilatorrrada – Manresa (dos en cada sentit) a l’avinguda Lemmerz i a l’avinguda Pirelli;  i s’ha incorporat senyalització d’informació d’horaris així com d’ubicació de les parades, que tot i que eren existents no estaven senyalitzades.

 

Documents relacionats

  • imagen