La Institució de les Lletres Catalanes impulsa gairebé 250 activitats per commemorar el Dia Mundial de la Poesia

A Manresa s’organitzen tres activitats a la Biblioteca Ateneu Les Bases i un itinerari poètic per l’Anella Verda. A les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès i Anoia, també organitzen actes entorn d’aquest dia (recitals, presentacions de llibres, iniciatives de difusió de la poesia a través d’aplicacions mòbils i concursos).

imagen

Un any més, la Institució de les Lletres Catalanes impulsa gairebé 250 activitats arreu dels territoris del domini lingüístic català per commemorar el Dia Mundial de la Poesia, que se celebra el proper dissabte 21 de març. Manresa i les comarques del Bages, Berguedà i Anoia s’afegeixen a aquesta commemor ació amb un munt d’activitats que tenen com a objectiu l’homenatge a les lletres i la difusió de la poesia.

Els detalls del programa d’aquesta edició han estat presentats aquest migdia per la directora del Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura de la Generalitat, Maria Àngels Blasco; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; la directora de la Biblioteca Ateneu les Bases, Neus Capdevila; la directora del Centre de Normalització Lingüística Montserrat, Núria Brugarolas; i el president d’Òmnium Bages, Jordi Corrons.

Maria Àngels Blasco ha valorat de forma molt positiva la nova celebració del Dia Mundial de la Poesia “que any rere any està incrementat l’activitat arreu dels territoris de parla catalana” amb la voluntat de “buscar nous públics i nous lectors d&rs quo;un gènere literari que s’havia considerat durant un temps com a menystingut, però que està aconseguint un major seguiment i una major complicitat”.

La directora del Serveis Territorials a la Catalunya Central ha fet una crida a la participació de totes les activitats que s’hi desenvolupen a la Catalunya Central i ha tingut paraules d’agraïment al treball que es desenvolupa a totes les poblacions des dels Consorcis de Normalització Lingüística, la xarxa de Biblioteques i des d’Òmnium Cultural.

Per la seva part, Joan Calmet, ha lloat les activitats que es desenvolupen a Manresa i ha recordat la implicació de la ciutat en el gènere de la poesia durant tot l’any i que es concreta principalment amb la celebració del cicle Tocats de Lletra. Finalment, Neus Capdevila ha explicat la programació a la Biblioteca Ateneu les Bases; Jordi Corrons ha detallat l’itinerari poètic organitzat per Òmnium Bages; i Núria Brugarolas l’acte amb participació i lectura del poema seleccionat enguany i que anirà a càrrec de l’alumnat del Consorci de Normalització Lingüística Montserrat.

Actes a Manresa

A Manresa els actes del dia Mundial de la Poesia tindran lloc bàsicament a la Biblioteca Ateneu les Bases (C/ Cintaires, 30-32), espai que acull mensualment un club de lectura de poesia.

Les activitats s’iniciaran aquest dijous, 19 de març, a les 18 h amb un Recital i presentació del llibre de poemes “El teu nu té la violència d’un Déu creador“ del manresà i advocat Josep Ballesteros (1966), i que ell mateix defineix com “un llibre d’amor que vol lligar l’emoció amb la realitat; el resultat d&rsquo ;una experiència vital, que recull l’essència de vivències”. Presentarà l’acte la Sònia Moya, poeta i professora i conductora del Club de Lectura de Poesia de la Biblioteca Ateneu Les Bases.

A continuació, el diumenge 22 de març, de 9.30 a 14 h, es realitzarà un Itinerari poètic per l’Anella Verda de Manresa. La sortida és des de la torre Lluvià (camí vell de Rajadell) i al llarg del recorregut de natura i modernisme el poeta bagenc Ton Armengol rectiarà poemes. Per a més informació i inscripcions (gratuïtes) cal adreçar-se a la secretaria d'Òmnium (Carrer del Bruc, 99 1r), de dilluns a divendres, de 19.30 a les21, o bé a bages@omnium.cat, fins el 19 de març.

L’acte central a Manresa serà el proper dilluns

L’acte central de la celebració del Dia Mundial de la Poesia a Manresa, tindrà lloc a l’Auditori de la Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa (C/ Cintaires 30-32), el dilluns 23 de març, a les 18 h. És gratuït i obert a tothom i amb el títol “aniVERSaris”. L'actor manresà Ivan Padilla recitarà un recull de poesies d’autors dels quals enguany es celebra algun tipus d'aniversari: Ovidi Montllor, Guillem d'Efak, Manuel de Pedrolo, Helena Valentí, Miquel Bauçà i Cèlia Viñas.

Fina Tàpias del Casal Familiar Recreatiu conduirà l’acte, que tindrà un interludi musical a càrrec del Quartet Scherzando d'alumnat del Conservatori Municipal de Música de Manresa, dirigit per Jordi Coll. El quartet de corda interpretarà el Quartet núm 4. en Do major, de W. A Mozart.

A continuació, alumnat del CNL Montserrat llegirà el poema in èdit de Jaume Pont, “Illa Escrita”, tant en català com en altres llengües a les quals s'ha traduït el poema. Com a novetat, enguany hi haurà un major protagonisme de l’alumnat del CNL Montserrat, ja que a part de la lectura traduïda del poema, alguns alumnes donaran a conèixer referents poètics dels seus països d’origen o de d’altres zones de parla catalana. L’acte es clourà amb un piscolabis informal gentilesa de Forn Jorba.

El darrer acte poètic a Manresa, obert a tothom i gratuït, és coordinat per la poetessa Sònia Moya dins el Club de Lectura de Poesia de la mateixa Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa (C/ Cintaires 30-32). Es titula “Tantes mudes: lectura poètica”, a càrrec de la també jove poetessa Mireia Calafell i tindrà lloc el dijous 26 de març a les 19 h.

El conjunt d&rs quo;actes que es realitzaran a Manresa, han estat organitzats per l’Ajuntament de Manresa, la Biblioteca Ateneu les Bases i el CNL Montserrat i amb la col·laboració Òmnium Bages (selecció de lectures poètiques) i Meandre.

Els actes a la Catalunya Central (Bages, Berguedà, Solsonès i Anoia)

El Dia de Poesia també es commemora a les comarques del Bages Berguedà, Solsonès i Anoia amb un programa complet d’activitats que inclouen des de recitals, presentacions de llibres, iniciatives de difusió de la poesia a través d’aplicacions mòbils, concursos, ...

El Pont de Vilomara i Rocafort. Biblioteca municipal. 18 de març. 19:00 h. Recital poètic a càrrec de la vilomarenca Montse Garzón amb acompanyament musical.

Gironella. Biblioteca de G ironella. 21 de març. 19.00h. Recital poètic: lectura en diferents llengües del poema "Illa Escrita". Tot seguit es farà un Homenatge poètic a l'olivera plantada davant la biblioteca a càrrec de rapsodes locals. Organitza: Biblioteca de Gironella, Casal d'avis "La llar".

Igualada. Biblioteca Central. 19 de març. 19.00h. Recital Amor i Silenci. A càrrec del poeta Marc Freixas i amb música d’Albert Gàmez.

Igualada. Biblioteca Central. 20 de març. 19:00h. Presentació del poemari guanyador del Premi Joan Llacuna de Poesia 2014, Marxarà el circ, de Xavier Zambrano i, a continuació, lectura de poemes en veu alta a càrrec de poetes i usuaris de la Biblioteca de totes les edats.

Igualada. Bars i restaurants del centre. 20 de març. Tot el dia. A pp de píndoles de poesia Lletres d’Igualada. Aplicació per a mòbils Android i IOs amb una selecció de poemes d’autors vinculats amb Igualada. Per despertar-se cada dia amb un poema o compartir poemes a les xarxes socials.

• Igualada. Diversos espais.., 20- 21 de març. Tot el dia. Escampada de poemes. Repartiment de poemes a les parades de la plaça del Mercat Municipal, als autobusos urbans, a l’ajuntament, als restaurants, etc.

Igualada. Bars i restaurants del centre, 20 - 21 de març. Tot el dia. Repartiment de sotagots amb poemes d’autors igualadins perquè els locals de restauració els utilitzin per servir les begudes.

Igualada. 20 de març – setembre. III Concurs de poemes d’amor. Les bases estaran disponibles a partir del 20 de març a www.igualada.cat

Masquefa. Biblioteca Municipal. 21 de març. Tot el dia.Difusió del poema “Illa Escrita”, de Jaume Pont, a través de xarxes socials.

Navarcles. Biblioteca pública Sant Valentí. Del 21 de març al 22 d’abril. Durant cinc setmanes celebrarem el Dia Mundial de la poesia amb el joc POEnigMAri. Cada setmana es posarà l’inici d’un poema als vidres de la biblioteca i es farà un sorteig d’un lot de llibres entre tots els que l'endevinin. El 23 d’abril es farà públic el guanyador.

Sant Feliu Sasserra. Biblitoeca Sant Pere Almató. 20 de març. 19:30. Reflexions i lectures sobre els poemes de Josep Riera.Manel Gost – presentació; Marc Riera – guitarra; Pep Sardà – violinista; i Josep Riera &ndash ; Poeta.

Santpedor. Biblioteca Pare Ignasi Casanovas. 20 de març. 18:30 h. Lectura de poemes en veu alta. Activitat oberta a tothom. Es repartirà entre els assistents poemes dins d’una ampolla que digui: “Salveu-me”, rescatant el poema de l’oblit.

Santpedor. Tot el poble. 21 de març. Tot el dia. "Poesia arreu". Poemes escampats pel poble: botigues, balcons, arbres, portes...

Solsona. Plaça de la Catedral. 20 de març. 19:00 h. Recital del poema "Illa Escrita" en català i en dues llengües més. S'intercalaran poemes a càrrec de diverses entitats de Solsona amb actuacions musicals dels alumnes de l'Escola Municipal de Música. Organitza: La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Solsona, Òmnium Cultural del Solsonès, l'Aula d'Extensió Univers itària, El Club de Lectura de la Gent Gran i el Consorci per a la Normalització Lingüística. Hi col·laboren: l'Escola Municipal de Música i l'escola Arrels Secundària.

Sant Martí de Tous. Activitat poètica d’homenatge a Mossèn Blasco i Pujol

• D’altra banda també hi ha una proposta (no oberta al públic) del Centre Penitenciari Lledoners, St. Joan de Vilatorrada, amb la lectura el divendres 20 de març al matí del poema “"Illa escrita" en diferents llengües.

Orígens de la celebració del Dia Mundial de la Poesia

L’any 1999 la Conferència General de la UNESCO va proclamar el 21 de març el Dia Mundial de la Poesia. Des del 2007, la Institució de les Lletres Catalanes promociona aquest a celebració a les terres de parla catalana amb l’organització de diferents accions presencials i/o a través de la xarxa amb l’objectiu de difondre el fet poètic.

Cada any són més els actes que s’organitzen arreu del país: 83 activitats al 2012, més de 120 accions els anys 2013 i 2014 i gairebé 250 activitats enguany.

Enguany la poesia inèdita escollida per l’opuscle del Dia Mundial de la Poesia 2015 és el poema “Illa Escrita”, de Jaume Pont, que s’ha traduït a vint llengües diferents: alemany, amazic, anglès, àrab, castellà, euskera, francès, gallec, italià, japonès, mandarí, mandinga, occità, persa, quítxua, romanès, rus, sard, urdú i wòlog.

Jaume Pont (Lleida, 1947) després d’estudiar Magisteri a la seva ciutat nat al, es va doctorar en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre la poesia de Carlos Edmundo de Ory. És autor de nou llibres de poemes: Límit(s) (1976), Els vels de l'eclipsi (1980), Jardí bàrbar (1981), Divan (1982: Premi V.A. Estellé l982), Raó d'atzar. Poesia 1974-1979 (1990: Premi de la Crítica Serra d'Or 1991), Vol de Cendres (1996: Premi de la Crítica Serra d'Or 1997), Llibre de la Frontera (2000: Premi Nacional de la Crítica 2001), Enlloc (2007: “Premi Carles Riba” 2006) i L’altra llum. Poemes 1976-2011 (2014).

El 2012 li va ser atorgat a París el premi “Virgile” en reconeixement a la seva trajectòria poètica i els seus poemes han estat traduïts a una vintena de llengües.

Ac te central a Barcelona

L’acte central de celebració del Dia Mundial de la Poesia tindrà lloc a Arts Santa Mònica (Rambla, 7), el dissabte 21 de març a les 18.30 h i consistirà en un recital poètic en català, mandarí, quítxua, romanès i rus, amb l'assistència del poeta Jaume Pont i l'acompanyament musical de l'Escola de Música de Valls i de Xavi Múrcia, que ha musicat el poema "Illa escrita", creat especialment per la celebració del Dia Mundial de la Poesia.

El Dia Mundial de la Poesia com a acció participativa i difusió a la xarxa

La informació sobre les accions i celebracions es pot consultar a l’espai del Dia Mundial de la Poesia que s’ha habilitat al portal lletrescatalanes.cat (www.lletrescatalanes.cat/dmp), un espai de participació i d’intercanvi per a entitats i col·lectius que treballen en la promoció de la lectura. Qualsevol persona o entitat pot fer arribar un poema, una traducció, un vídeo, una fotografia, ... i es penjarà en aquest espai col·lectiu.

Al perfil de Twitter @lletres i amb l’etiqueta #dmp es podran seguir les piulades que facin referència a la celebració del Dia Mundial i a la pàgina de Facebook de la Institució (www.facebook.com/lletres) trobareu, també, informació puntual i podreu deixar-hi els comentaris que creieu oportuns.

Els darrers anys aquesta opció participativa ha experimentat un augment considerable.

Crèdits

La celebració del Dia Mundial de la Poesia és una iniciativa de la Institució de les Lletres Catalanes amb la col·laboració i participació de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs Unesco, els Serveis Territorials del Departament de Cultura, el Departament de Justícia, el Departament d’Ensenyament, Biblioteques de Catalunya, el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Fundació Catalana Síndrome de Down, El Gremi de Llibreters de Catalunya i Espai Llull de l’Alguer.


Documents relacionats

  • imagen