La Diputació de Barcelona impulsa un projecte per convertir Manresa en ‘smart city’

Una plataforma tecnològica permetrà a sis municipis barcelonins treballar per ser ciutats tecnològicament avançades. Mataró, Vilanova i la Geltrú, Igualada, Granollers i Vilafranca del Penedès són les altres ciutats escollides per participar en una plataforma que incorporarà dades de sensors i altres dispositius, informació de l'ajuntament i també informació aportada per la ciutadania.

imagen

Manresa és un dels sis municipis on la Diputació de Barcelona posarà en marxa, com a prova pilot, una plataforma tecnològica que incorporarà dades de diferents fonts (sensors i altres dispositius, informació de l'ajuntament i informació aportada per la ciutadania), amb l'objectiu d'oferir-los solucions innovadores i apropar-los al concepte d'smart city. Mataró, Vilanova i la Geltrú, Igualada, Granollers i Vilafranca del Penedès són les altres ciutats escollides per participar en el projecte.

El diputat d'Hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona, Carles Rossinyol, ha explicat aquest dissabte els detalls d'aquesta nova plataforma, construïda amb Sentilo, un programari de codi obert desenvolupat a Barcelona i que compta amb una àmplia acceptació com a plataforma transversal de recollida de dades de sensors i actuadors.

Tal com ha explicat el diputat, la Diputació treballa en la concreció d'una estratègia per avançar cap a una smart region: «la nostra idea de regió intel·ligent va més enllà d'una simple suma de smart cities, ja que està encaminada a proveir serveis al territori, aprofitant les possibilitats que ofereixen les tecnologies avançades, i a aplicar criteris d'eficiència, sostenibilitat i col·laboració a les relacions amb i entre els municipis».

La clau, com ha apuntat Rossinyol, és «compartir informació. Hem de ser capaços de sumar perquè la suma d'administracions genera més massa crítica». L'objectiu final és «contribuir a la millora de la qualitat de vida a les ciutats i pobles de la demarcació fent un ús innovador, però racional, dels recursos i fomentant la participació ciutadana. Hem d'impulsar una política local proactiva per al benestar del ciutadans amb l'ús de les noves tecnologies».  

Plataforma tecnològica

Aquesta nova plataforma recollirà dades amb sensors i activadors, d'on sortirà informació elaborada, útil per a la presa de decisions, per a la gestió dels serveis municipals i per a la ciutadania i les empreses que vulguin desenvolupar aplicacions i serveis.

També es preveu dotar Sentilo d'un mòdul històric, que permeti conservar les dades adients. La plataforma també ha de considerar la integració de dades procedents d'altres fonts (bases de dades existents, aportades per la ciutadania a través de diferents sistemes de participació, originades per altres dispositius, etc.). Igualment, ha d'incorporar eines d'escolta activa de les xarxes socials.

El nucli de la plataforma ha de ser capaç de gestionar totes les dades, fer-ne les anàlisis pertinents i realitzar els processos necessaris per convertir-les en informació útil per al control del funcionament dels serveis i per a la presa de decisions. També ha de permetre generar dades obertes que puguin ser utilitzades en el desenvolupament de noves aplicacions i serveis.

Altres iniciatives en l'àmbit de nous serveis TIC que s'oferiran als ajuntaments i que avui també s'han donat a conèixer són el projecte de sistema de pagament de l'aparcament a zones regulades via dispositiu mòbil; l'aplicació mòbil de la Xarxa de Biblioteques Municipals; una plataforma de publicació de dades obertes municipals o un catàleg d'aplicacions mòbils municipals.

Documents relacionats

  • imagen