El Pacte de Ciutat per la promoció econòmica i la cohesió social a Manresa fa balanç del segon any de vigència

L’acte, presidit per l’alcalde Valentí Junyent, s’ha celebrat aquest vespre al Saló de Sessions de l’Ajuntament i ha comptat amb l’assistència de diversos regidors, i representants d’institucions i organismes signataris i també de entitats que es van adherir posteriorment a la signatura.

imagen

L’Alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha obert l’acte de presentació de les actuacions adoptades en el marc del "Pacte de Ciutat per la promoció econòmica i la cohesió social a Manresa" que ha tingut lloc aquest vespre al Saló de Sessions del consistori manresà davant l’assistència  de diversos regidors, representants de les entitats i organitzacions signatàries del Pacte i també d’altres entitats que s’han adherit posteriorment a la signatura, que es va fer el 26 de març de 2013. 

Valentí Junyent ha fet un resum d’aquests dos anys del Pacte de Ciutat destacant la importància que institucions, organitzacions i entitats col·laborin per adoptar mesures que beneficien a la ciutat, sobretot per fer front a la difícil situació econòmica i a les necessitats socials. L’alcalde ha valorat especialment que el grup que va signar originàriament el Pacte de Ciutat hagi augmentat les seves adhesions durant aquest temps.

Posteriorment, el gerent de l’Ajuntament de Manresa, Francesc de Puig, ha fet un repàs de les actuacions realitzades durant aquest primer any del Pacte en cada un dels cinc àmbits en què es divideix: ocupació, formació, desenvolupament econòmic i emprenedoria, integració o cohesió social i infraestructures.

En l’àmbit de l’ocupació, la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós, ha exposat les accions dutes a terme en relació als espais de recerca de feina que inclou el Club de la Feina i els Espais de recerca activa de feina. La regidora també ha explicat l’evolució dels plans d’ocupació que s’han fomentat amb la dotació d’un fons econòmic municipal extraordinari i amb aportacions d’altres administracions.

En l’apartat de la formació, la regidora de Participació Ciutadana, Joventut i Gent Gran, Àuria Caus, ha detallat les accions dutes a terme en l’àmbit universitari posant en valor el foment de l’emprenedoria i la innovació com el programa U-Empren, i el programa FUB+1 que vol connectar la Universitat amb el món empresarial. Igualment ha posat en relleu els programes destinats a l’alumnat de primària i secundària per a l’èxit escolar: Laboràlia, PQPI i Programa Puntal.

La regidora també ha fet esment de l’acord federatiu que donà lloc a la creació de la  nova estructura universitària: Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

Pel que fa al desenvolupament econòmic i l’emprenedoria, la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós ha emfatitzat les actuacions destinades a posar a punt el Parc Tecnològic de la Catalunya Central. La regidora ha tractat temes com la finalització de les obres d’urbanització i de les obres de l’Edifici Impuls i la ocupació dels espais, l’impuls per traslladar el Centre Tecnològic de Manresa (CTM), la modificació del pla d’usos per ampliar el ventall d’empreses que compleixin les condicions per instal·lar-s’hi, etc.

Per la seva banda el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Albert Serracanta ha explicat els aspectes relacionats amb les auditories de sensació de neteja.

En relació amb l’àmbit d’Integració Social i Cohesió Social, la regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació, Mercè Rosich ha emfatitzat l’increment de serveis socials gràcies a accions com el conveni signat amb la Fundació Rosa Oriol, entre d’altres.

La regidora, en l’apartat d’Acollida, s’ha referit als agents d’acollida i al servei d’intermediari social i comunitari “Enllaç” que ajuden a les persones nou vingudes a la ciutat, també ha posat en relleu la tasca del Projecte “Entre Tothom” de treball social comunitari i el Servei d’intermediació en deutes de l’Habitatge, així com l’ampliació del parc d’habitatges socials i els ajuts diversos a l’Habitatge i el nou programa d’ajuts escolars.

Al seu torn la regidora Àuria Caus ha explicat els processos de participació ciutadana emmarcats en l’aprovació del model, i posteriorment, Pla Director de Participació Ciutadana, que fomenten accions com els pressupostos participatius, entre d’altres.

Per últim, en l’àmbit de les infraestructures, el regidor Albert Serracanta, ha  valorat molt positivament el desplegament de fibra òptica, tant als polígons (el de Bufalvent, Els Dolors i Els Trullols) com els centres municipals i de la Generalitat de Catalunya i altres equipaments.

Seguidament la regidora Gratacós ha clos les aportacions dels regidors amb una dissertació sobre l’estat actual de Manresa 2022.

Per acabar, l’alcalde de Manresa ha obert un torn d’intervencions que ha estat aprofitada pel representant de CCOO, Lluís Vidal Sixto que ha expressat la seva satisfacció per la posada en marxa del Pacte de Ciutat.

Sixto ha valorat molt positivament que el Pacte de Ciutat sigui un instrument obert a adhesions de les entitats locals i ha demanat que en el futur es mantingui aquesta voluntat col·laboradora, i que s’estengui a d’altres processos. També ha assenyalat que seria convenient donar més publicitat al Pacte per donar a conèixer la seva tasca a la ciutadania en el marc de l’exercici de transparència que es du a terme des del consistori.

Valentí Junyent ha recollit les demandes del representat de CCOO i ha refermat la voluntat de continuar treballant en aquesta línia conjunta entre institucions i entitats ciutadanes.

Signatura solemne al Saló de Sessions

El Pacte de Ciutat per la promoció econòmica i la cohesió social a Manresa el van subscriure el 26 de març de 2013 l’alcalde Valentí Junyent, en nom de l'Ajuntament de Manresa; els representants municipals de CiU, PSC, ERC i PP; la Cambra de Comerç de Manresa, PIMEC Catalunya Central, la Federació Empresarial de la Catalunya Central, CCOO i UGT.

L’acte de signatura, que va tenir lloc en un acte solemne al Saló de Sessions, suposava l’adhesió i la conformitat dels signants amb aquest Pacte de Ciutat que té l’objectiu d’establir línies de col·laboració i actuacions conjuntes, en àmbits diversos, dirigides a reactivar l’activitat econòmica per generar ocupació a Manresa i preservar els nivells bàsics de protecció social a la ciutat. 

Des d'aleshores fins avui han estat una quarantena les entitats que s'hi han adherit i que també han subscrit els termes del Pacte.

 

Documents relacionats

  • imagen