Els centres oberts municipals de Manresa inicien un nou curs al servei dels infants amb risc d'exclusió

L’Ajuntament de Manresa compta amb tres centres oberts (als barris de la Balconada, la Font i Valldaura/Plaça Catalunya) els quals tornen a proporcionar suport socioeducatiu i alimentació a una seixantena d’infants i adolescents.

 

imagen

Els centres oberts municipals, equipaments gestionats pels Serveis Socials de l’Ajuntament de Manresa, tornen a iniciar un nou curs escolar amb l’objectiu de continuar oferint servei i suport socioeducatiu i alimentació als infants i adolescents  en situació de vulnerabilitat social.

 

Després 30 anys de trajectòria i de servei, Manresa compta en aquests moments de tres centres oberts a la ciutat:  Centre Obert Xalesta, a La Balconada; Centre Obert La Font, a la Font dels Capellans; i Centre Obert Sergi Aguilera, als barris del Valldaura i Plaça Catalunya). Els tres equipaments atenen diàriament una seixantena d’infants i adolescents  (uns 20 per centre) que es troben en una situació de risc social.

 

Els centres estan oberts als infants de6 a12 anys, de mitjan setembre a finals de juliol, cada tarda de dilluns a divendres de 5 a 7 de la tarda, els quals són atesos per un equip professional format per tècnics de l’àmbit educatiu i socials, que treballen en coordinació amb els serveis socials de l’Ajuntament i altres agents educatius i socials.

 

Aquest servei té l’objectiu de donar suport, estimular i potenciar el desenvolupament de la personalitat del menor, afavorir la socialització i la integració social de l’infant i amb la seva família, prevenir i evitar el deteriorament de les situacions de risc, compensar dèficits socioeducatius i adquirir aprenentatges i competències.

 

Els centres oberts són un servei que pertany a la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Social Bàsica i que, fonamentalment, adreça el seu treball a la detecció, la prevenció, i la integració d’aquests infants, els quals pertanyen al territori on està ubicat l’equipament. Aquesta proximitat és un element clau ja que permet una acció educativa integral: amb l’infant, la família i la seva comunitat més propera.     

 

Experiència molt positiva dels centres oberts d’estiu

 

Si bé els centres oberts fins ara funcionaven de setembre a juliol, aquest any durant l’estiu també han funcionat per cobrir el buit d’atenció que tenien molts d’aquests infants.  Així els mesos de juliol i agost l’horari d’atenció s’ha ampliat a sis hores, de 9 a 15 h. El seu objectiu  era continuar proporcionant suport socioeducatiu i dos àpats diaris (esmorzar i dinar) als infants del centre i pal·liar les mancances d’infants que no comptaven amb ajuda de beques menjador durant l’estiu ni possibilitats de participar de l’oferta de lleure educatiu que s’oferia a la ciutat.

 

Amb la voluntat d’atendre aquestes necessitats, els Serveis Socials de l’Ajuntament de Manresa va impulsar el Programa de suport a l’alimentació i lleure de l’estiu. Totes les accions s’inclouen dins la línia estratègica “Infància vulnerable i exclusió social”, que es contemplen en el Pla d’Infància de Manresa.

 

Durant aquest estiu, els tres centre oberts han atès en total 75 nens i nenes (La Font, 25;  Xalesta 24 i Sergi Aguilera (26). Els professionals que els han atès han fet “una valoració molt positiva i  l’assistència ha estat regular per part dels infants”,

 

Col·laboració amb el Casal d’Estiu de les Escodines

 

Durant l’estiu, l’Ajuntament de Manresa també ha col·laborat activament (econòmica, logística i tècnicament) en la celebració del Casal d’Estiu de les Escodines, una iniciativa que s’ha estrenat aquest estiu i que ha estat impulsada per l’Associació de Veïns del barri de les Escodines i amb la col·laboració econòmica de l’Obra Social “La Caixa” i la Fundació Rosa Oriol.

 

Els seus objectius, com els dels centres oberts municipals, ha estat garantir el lleure i un berenar nutritiu als infants en situació de risc social de la ciutat durant el període de vacances que no hi ha servei de menjador social. L’horari de funcionament era de 6 a 8 de la tarda i anava adreçat a nens de 3 a 16 anys de famílies dels barris de les Escodines, la Balconada, Nucli Antic i part de la Sagrada Família.

 

Durant els mesos s’ha atès 130 infants i adolescents, dels quals 103 venien derivats dels Serveis Socials de l’Ajuntament, 22  de l’AVV Escodines i 5 de d’altres entitats socials.  Del número total, 53 nens i nenes ho han fet de forma continuada, la resta ho ha fet temporalment o de forma esporàdica.

 

 

Documents relacionats

  • imagen