Joan Cals Torres, guardonat amb el 1r Premi del Consell de la Gent gran de Manresa

El veredicte del jurat s’ha fet públic aquest migdia durant l’acte de celebració del dia 1 d’octubre, amb motiu del Dia Internacional de la Gent gran que s’ha celebrat al Claustre del Museu Comarcal de Manresa.


imagen

El manresà Joan Cals Torres ha estat reconegut avui amb el 1r Premi del Consell de la Gent gran. El veredicte del jurat s’ha fet públic durant l’acte de celebració del dia 1 d’octubre, amb motiu del Dia Internacional de la Gent gran que s’ha celebrat al Claustre del Museu Comarcal de Manresa.

 

El premi té l’objectiu de reconèixer públicament la trajectòria de persones grans que hagin destacat per la seva dedicació al desenvolupament social i comunitari de la ciutat. Es tracta d’un premi que no té dotació econòmica, sinó que és un reconeixement honorífic a la persona a qui se li valoren els mèrits obtinguts.

 

El Jurat ha fet constar la implicació de la persona premiada respecte la millora del col·lectiu de la gent gran a la ciutat, impulsant actuacions rellevants com el projecte Ciutat Amiga o les actuacions de prevenció dels maltractaments a la gent gran.  Aportant el seu coneixement i experiència local, a les diferents responsabilitats que ha assumit, des del Consell Consultiu de la Generalitat de Catalunya, fins al Consejo Estatal de las Personas mayores. 

 

El jurat estava format per M. Àngels Bertran Valero, Residència Montblanc; Rosa Roura Selga,; Associació de Gent gran dela Fontdels Capellans; Juliana Casero Garcia, Associació dela Gentgran dela Balconada;  Enric Roca Carrió, tècnic de gent gran que actua com a secretari; i Miquel Davins Pey, Regidor de Sanitat i Gent gran de l’Ajuntament de Manresa.

 

Molts anys treballant al servei dels drets de la gent gran

 

A mitjans dels anys vuitanta, des de l’ Associació de veïns de la Plaça Catalunya- Barriada Saldes, Cals promou i col·labora en la conversió de la fàbrica Brunet per reconvertir-la en la Residència Catalunya i en els baixos el Casal per la gent gran, (al final Centre Cívic).

 

A partir d’aquella data comença a interessar-se per el món de la gent gran i les seves mancances, també amb els seus viatges a França es relaciona amb els jubilats i coneix les avantatges que tenen amb comparació als del nostre país.

 

Des del principi del govern tripartit de Manresa demana la creació de la regidoria de Gent gran que estarà encapçalada pel regidor Jacint Carrió, sense dotació econòmica i penjant de Serveis Socials.

 

Més tard, Joan Cals entra al Consell de la Gent Gran en el Partit dels Socialistes de Catalunya i més tard al Consell Nacional i col·labora en el programa de gent gran de la primera candidatura de l’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall.

 

L’any 2001 comença a treballar en els temes de maltractaments de les persones grans col·laborant en l’equip de treball de l’Ajuntament de Manresa del qual surt el Protocol contra els maltractaments que va ser aprovat per unanimitat.

 

Mentrestant, entra en el Consell Comarcal, en representació de l’associació de gent Gran Jacint Carrió que, conjuntament amb altres persones dvan fundar i que va existir durant deu anys.  Al Consell entra de vocal i al cap d’un temps entra en la Permanent. Quan el representant del Consell de Bages al Consell de la Gent Gran de Catalunya ho deixa, Cals es presenta per candidat amb altres persones i guanya per majoria l’elecció. Des del Consell es tiren endavant diferents projectes (trobades intercomarcals i guia amb visita a totes les Entitats del Bages )

        

A partit del la primera regidoria específicament de gent gran de l’Ajuntament de Manresa, Cals entra directament a la Permanent en la qual hi esta deu anys i es comencen a fer coses interessants com el Protocol de Maltractaments i Manresa Ciutat Amiga de les persones Grans. A part d’això col·labora en la recuperació del Reis Mags a les Residències, una Guia de serveis, un pla Director i la realització de xerrades per la gent gran.

 

Com a vocal del Consell de la Gent Gran de Catalunya li permet  estar en primera línea en el dos últims Congressos de la Gent gran el VI i VII (aquest últim es va fer a Món Sant Benet). Actualment forma part del Consejo Estatal de las Personas Mayores, càrrec que ha renovat per quatre anys més.

 

 

 

 

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen