Manresa participa a la 1a Setmana Apropa Cultura amb activitats adreçades a persones en risc d'exclusió

Aquest any 2015, Manresa s’ha adherit a la xarxa Apropa Cultura que està constituïda per 55 equipaments culturals de tot Catalunya que inclou  teatres, auditoris, festivals i museus.


imagen

Del 26 d’octubre a l’1 de novembre se celebrarà la primera Setmana Apropa Cultura amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre la importància de l’accés a la cultura de col·lectius especialment vulnerables com infants amb risc, persones amb problemes de salut mental i discapacitats, dones víctimes de violència de gènere, etc.

 

Amb aquesta finalitat s’han programat un centenar d’activitats culturals i artístiques que es duran a terme en els equipaments que formen actualment la xarxa Apropa Cultura i que donaran visibilitat a la tasca d’inclusió que el programa realitza durant tot l’any amb les entitats socials.

 

La presentació de la 1a setmana Apropa Cultura va tenir lloc a l’Auditori de Barcelona i va comptar amb la vicepresidenta de Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. En representació de la capital del Bages hi va assistir la regidora d’Acció Social i Cooperació i Igualtat, Mercè Rosich, i el gerent de Manresana d’Equipaments Escènics, Jordi Basomba.

 

La ciutat de Manresa, que es va adherir a la xarxa Apropa Cultura el passat mes de gener, participa activament en aquesta celebració de la mà del Teatre Kursaal, que ha programat una sèrie d’actes: “La mongetera màgica”, el dissabte 24 d’octubre (que es farà al Teatre Conservatori), i la peça teatral “Terra Baixa”, el diumenge 1 de novembre, a la Sala Gran. Ambdós espectacles comptaran amb l’assistència d’un col·lectiu de Salut Mental.

 

Igualment, el Teatre Kursaal, al llarg de l’any, ofereix places de la seva programació habitual d’espectacles als col·lectius socials a un preu màxim de 3 euros. Durant la temporada 2014/15 han assistit 266 persones a les seves funcions.

 

La Setmana Apropa Cultura vol aconseguir també la implicació de tota la ciutadania i per això es durà a terme una campanya de sensibilització social a través de l’estrena d’un vídeo testimonial on quatre persones que accedeixen a la cultura gràcies a aquest programa expliquen la seva experiència personal i la importància que té per les seves vides i la seva salut. El vídeo el protagonitzen Jordi Cusell, del Centre Ocupacional Aspace, Sílvia Gassó, del Club Social Aixec, Jordi Liguerre de la Comunitat Terapèutica Rauxa i Mercè Quintana, de la Residència Ergos, https://www.youtube.com/watch?v=3WRb82Yd76wç

 

Les xarxes socials també jugaran un paper important en la difusió de la Setmana Apropa Cultura. Tothom qui vulgui donar suport a aquesta iniciativa ho podrà fer compartint fotografies amb missatges a favor de fer accessible la cultura a tothom i l’etiqueta #ApropaCultura.

 

La xarxa Apropa Cultura, formada per 55 equipaments d’arreu de Catalunya, entre els quals hi ha el Teatre Lliure, el Liceu, el TNC, Caixa Fòrum, MACBA, Fira Mediterrània de Manresa i els ajuntaments de ciutats com Lleida, Girona, Reus, Sabadell i Manresa, entre d’altres, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i de l’Obra Social “la Caixa”.

 

En paral·lel, té el suport de cada equipament adscrit, que fa una aportació econòmica anual per contribuir a la sostenibilitat del programa. Així mateix, també rep l’impuls del consorci Transversal Xarxa d'Activitats Culturals que facilitar la incorporació de nous equipaments culturals de Catalunya adherits a la Xarxa i la col·laboració de la Taula del Tercer Sector.

 

Programa d’activitats

 

24 d’octubre:

“La mongetera màgica”

17.30 h

Teatre Conservatori

 

1 de novembre:

“Terra Baixa”

18. 00 h

Sala Gran Kursaal

Documents relacionats

  • imagen