Comunicat de l'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa en relació a la concentració d’aquest matí organitzada per la PAHC Bages a les instal·lacions de Forum SA

1- El govern municipal referma el seu compromís ferm de continuar treballant conjuntament amb la PAHC i tots els col·lectius implicats per resoldre les problemàtiques vinculades a l’habitatge a la nostra ciutat. L’actitud de l’Ajuntament és i seguirà essent de mà estesa i de col·laboració.

 

2- L’equip de govern vol posar en valor els actius que representen diverses línies d’actuació municipals efectives:

 

  • Coordinació amb els jutjats: L’Ajuntament i la institució judicial hem arribat a un nivell de coordinació òptim, de manera que el consistori rep comunicació dels processos judicials que afecten persones de la nostra ciutat i rebem receptivitat per prendre mesures d’ajornament en l’execució de desnonaments, per tal de coordinar cada procés amb la feina dels Serveis Socials de l’Ajuntament. S’atenen tots els casos oberts per tal de trobar les solucions que garanteixin el dret a l’habitatge.

 

  • Intermediació hipotecària: Des de l’any 2012 funciona, en conveni amb el Col·legi d’Advocats, una oficina d’intermediació de processos hipotecaris, que posteriorment va passar a ser un servei de la Diputació de Barcelona, en conveni també amb l’Ajuntament, i es va estendre a la mediació en temes de deutes de lloguer.

 

3- L’equip de govern reitera el seu compromís amb el compliment escrupolós de programes i normatives vigents per garantir el dret a l’habitatge i als subministres bàsics:

 

  • Programa d’inspecció i intervenció sobre habitatges desocupats en situació anòmala, que va ser aprovat pel Ple municipal el juliol passat i publicat divendres passat al DOGC. Es tracta d’una eina que permetrà tornar a la seva funció habitatges desocupats, prioritzant-ne el lloguer assequible.

 

  • L’equip de govern seguirà complint el que preveu llei 24/2015 tant en l’àmbit del dret a la vivenda com en el del dret als subministres. De fet, no ens limitem al compliment estricte del que preveu la llei, ja que actuem no només en casos d’habitatges dels grans tenidors o en processos hipotecaris, sinó també en casos d’impossibilitat de fer front a contractes de lloguer firmats amb persones jurídiques que no són grans tenidors d’immobles. De fet, un alt percentatge dels casos problemàtics provenen de situacions de sobreendeutament derivades de lloguers a persones físiques, que la nova llei no cobriria.

 

  • L’equip de govern ha decidit inscriure els habitatges de titularitat municipal al Fons català de pisos de lloguer per facilitar les polítiques socials.

 

4- L’equip de govern reconeix la necessitat d’ampliar el parc d’habitatges de lloguer social, utilitzant les eines del Programa d’inspecció i intervenció ja aprovat i també amb el foment d’acords amb propietaris particulars per tal que posin habitatges disponibles a lloguer assequible.

 

5- El govern municipal manté el seu compromís de seguir prioritzant les polítiques d’habitatge, des del reconeixement tant de les mancances com de les bones pràctiques, mentre hi hagi persones amb situacions pendents de resolució definitiva.