L'Ajuntament de Manresa comença la primera fase dels treballs d'urbanització de la plaça Simeó Selga

L'obra permetrà urbanitzar un espai molt cèntric de la ciutat amb tots els elements de plaça pública destinada al gaudi dels ciutadans.  El projecte abasta una superfície de 2.017 m2 i tindrà un cost global de 652.553 euros.


imagen

L’Ajuntament de Manresa ha iniciat avui la primera fase dels treballs de construcció de la plaça dedicada al metge Simeó Selga i Ubach, ubicada al solar situat al xamfrà del Passeig de Pere III amb el carrer Primer de Maig, on hi ha el baixador dels Ferrocarrils dela Generalitat, a tocar del pati de l’Institut Lluis de Peguera i amb connexió amb el carrer Carrasco i Formiguera.

 

Els detalls del projecte els ha presentat aquest migdia el regidor d’Espai Urbà i Entorn Natural de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, el qual ha manifestat la seva satisfacció pel tret de sortida de la primera fase d’una obra que permetrà “guanyar un espai públic per als ciutadans en un zona molt cèntrica de la ciutat”

 

Serracanta, que ha estat acompanyat de tècnics de l’empresa constructora GEOSS, ha assegurat que l'obra permetrà urbanitzar un espai molt cèntric de la ciutat amb tots els elements de plaça pública destinada al gaudi dels ciutadans de totes les edats i amb la major versatilitat possible. El projecte té l’objectiu de transformar aquest espai en un pol d’atracció de diversos itineraris de vianants, com  a lloc d’estada i de confluència d’activitats de lleure.

 

Aquest projecte va néixer de la voluntat de fer el desenvolupament urbanístic en un lloc clau i important i, alhora, relacionant-ho amb la figura del doctor Simeó Selga, al qual la ciutat de Manresa, l’any 2014, va retre un homenatge i va acordar que aquest espai de la ciutat portaria el seu nom i inclouria l’escultura “La Salut”, realitzada per l’escultor Ramon Oms i donada pel Col·legi de Metges.

 

El regidor d’Espai Urbà i Enton Natural ha recordat que “aquesta urbanització s’emmarca també en la promoció de l’espai públic accessible, responent a la representació de la ciutat de Manresa com a Ciutat Amiga dela Infància  i com a Ciutat amiga de la Gent gran”.  El projecte, per tant, pretén respondre als fonaments de la convivència i de la salut, valors que donen resposta a la trajectòria del metge pediatra Simeó Selga. 

 

Un projecte que es farà en tres fases

 

El projecte de la plaça preveu una sèrie d’actuacions de millora que seran les següents: col·locació de l’escultura de La Salut, resoldre la superfície amb la rasant més uniforme possible, resoldre els desnivells amb bancades funcionals, fer-la accessible i visible des de tot el perímetre, permetre tots els itineraris possibles, sectoritzar els usos sense fragmentar l’espai, protegir del sol amb arbrat i pèrgoles, enllumenat, mobiliari lúdic inclusiu, reubicació del quiosc existent i enllaç directe amb el Passeig de Pere III.

 

El projecte d’urbanització abasta un solar de2.017 m2 i es distribuirà en tres fases, amb un pressupost global de 652.553,06 euros (IVA inclòs). La primera fase, que ha arrencat avui, té un cost de 257.683,50 (IVA inclòs), i està destinada a la part est de la plaça, amb tots els seus elements.

 

És previst que aquestes obres de la primera fase durin cinc setmanes, durant les quals hi haurà afectacions a la part de l’estacionament i carril bici del carrer Primer de Maig i caldrà habilitar un itinerari protegit i senyalitzat per a vianants per les voreres adjacents a l’àmbit d’obra.

 

La segona i tercera fase del projecte estan previstes per al 2016. La segona fase té un valor de 332.010,59 euros (IVA inclòs) i comprèn els treballs de l’àmbit oest de la plaça. La fase 3, per un valor de 62.858,98 euros (IVA inclòs), estarà destinada als treballs de trasllat del quiosc de la xurreria. Segons Serracanta, la voluntat de l'Ajuntament és que la segona i tercera fase tinguin continuïtat i s'enllesteixin "amb màxima celeritat,  ja sigui amb pressupost ordinari o extraordinari".

 

Un espai confortable per als ciutadans

 

Un cop finalitzin les obres, la plaça Simeó Selga serà un espai de trobada i de promoció de la salut que a més integrarà el teixit urbà en un espai públic que posarà en comunicació el Passeig Pere III amb el carrer Carrasco i Formiguera, per fer-ho es farà un pas elevat entre el passeig i l’accés a la plaça, per tal de reforçar la prioritat dels vianants.

 

Es desplaçarà la xurreria existent i serà possible arribar al carrer Carrasco i Formiguera donant continuïtat al pas que s’hi va deixar en previsió de futur, quan es va fer la construcció dels edificis existents. A la dreta de l’entrada de la plaça, si es ve del Passeig, se situarà l’estàtua de Ramon Oms denominada de la Salut, cedida pel Col·legi de Metges i que ha passat aquests darrers anys al CentreCultural del Casino. L’escultura anirà a un extrem de la plaça i a l’esquerra hi quedarà situada la xurreria en un quiosc, no de forma paral·lela al Passeig sinó de forma perpendicular.

 

Al centre de la plaça hi haurà un espai elevat que podrà tenir 2 funcions: d’escenari, i al davant unes grades per al públic que vulgui seure sota una pèrgola. Una altra pèrgola més petita aixoplugarà als qui vulguin fer esport a la zona de fitnes. Està previst que hi hagi un espai relacionat amb salut i, per tant, que hi hagi els elements per fer salut i esport en aquest espai públic. També hi haurà un parc infantil i una reserva d’espai perquè s’hi puguin posar taules i cadires de terrasses completa la proposta feta pel departament d’Espai Urbà i Entorn Natural de l’Ajuntament.

 

La plaça contindrà espais per a jocs infantils accessibles, per tant hi haurà sensibilitat en quant a que l’espai infantil doni resposta als infants amb discapacitats sensorials o de mobilitat. Els adults que vulguin mantenir-se en forma també tindran aparells per fer-ho, perquè creuen que una plaça dedicada al Dr. Selga ha de tenir una sensibilitat especial per als nens i per a la promoció de la salut.

 

La tribuna ocuparà el cor de la plaça i permetrà fer-hi actuacions de tot tipus i el que es vol és aportar un nou itinerari que permetrà anar del Passeig al carrer de Carrasco i Formiguera passant per sota de l’edifici.

 

També té un volum important d’arbrat i de zona de gespa per tal de trobar l’equilibri entre l’espai urbà i l’espai natural i que no esdevingui una plaça freda, sinó que sigui una plaça el màxim confortable possible des del punt de vista d’habitabilitat.

 

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen