Ajuntament i Generalitat lliuraran el distintiu "Q de festa!" a quatre locals d'oci nocturn

Els establiments guardonats seran: la Carpa del Riu, El Sielu, Stroika, i Silenci. A més, estan en procés de rebre el distintiu Villa Lola i Gramola. Amb l’atorgament d’aquest segell es vol valorar la seva qualitat empresarial i la responsabilitat social amb relació a la prevenció dels problemes relacionats amb els consums d’alcohol i altres drogues.

 

 


La Carpa del Riu, El Sielu, Stroika, i Silenci són els quatre locals d’oci nocturn que obtindran el segell de “Q de festa!”. La Gramola i el Villa Lola han estat realitzant tot el procés i es preveu que en breu puguin també rebre el guardó. Aquest distintiu posa en valor la responsabilitat social i les bones pràctiques empresarials que en aquest sector tenen com a objectiu oferir diversió de qualitat, reduint els riscos i prevenint conductes perilloses en l’àmbit de  la salut, drogues, abús d’alcohol, etc.

 

L’entrega del distintiu “Q de festa!” es durà a terme aquest dimarts, 10 de novembre a les 8 del vespre, a la sala polivalent núm. 1 del Kursaal Espai Gastronòmic i l’acte de lliurament comptarà amb la presència del Dr. Joan Colom, Subdirector General de Drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. També hi assistirà la 2ª tinent d’alcalde i regidora d’Acció Social i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich.

 

Igualment, es comptarà amb la presència  de les persones i entitats que han participat en les diferents sessions de la taula “NitsQ” Manresa: Creu Roja Manresa, Althaia, Mossos d’Esquadra, Policia Local, Àngels de nit (alumnes d’animació sòcio cultural), i representants dels locals d’oci nocturn de la ciutat. Com també membres del consell de drogodependències i de la taula tècnica de drogodependències impulsada per l’Ajuntament de Manresa.

 

La responsabilitat social com a estratègia empresarial

 

El segell “Q de festa!” valora el compromís i el treball continuat per part dels locals que han participat en el projecte, per la seva assistència a les taules i les bones pràctiques que han adoptat. La seva participació és l’element crucial per aconseguir un entorn saludable en relació a l’oci nocturn de la ciutat.

 

Aquest esforç mereix un reconeixement institucional públic a aquests empresaris per haver apostat per la responsabilitat social com a estratègia empresarial i pel seu caràcter exemplar en el sector. L’acte de lliurament dels distintius té la finalitat de donar coneixement general a l’activitat i, alhora, estimular la continuïtat del projecte i la cerca de noves adhesions.

 

Antecedents: el projecte Nits de Qualitat

 

“Nits de Qualitat” és un projecte promogut des de l’any 2008 per la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya que té per objectiu la prevenció i reducció de riscos en l’oci nocturn -en aspectes relatius a la salut, drogues, conductes de risc,... que habitualment s’associen al consum i a la festa-.

 

El nucli del projecte consisteix en la sensibilització, mobilització i treball en xarxa dels diferents agents implicats en l’oci nocturn d’un determinat municipi: professionals de l’administració pública, cossos de seguretat, entitats relacionades amb la joventut o el món cultural, etc. I, per damunt de tots, el sector empresarial dedicat a l’oci nocturn (activitats recreatives musicals i de restauració, principalment).

 

El projecte consta de tres fases:

 

Fase 1: Constitució de la taula Nits Q

 

L’inici del projecte, en cada municipi participant, passa per la constitució d’una taula de participació ciutadana sobre l’oci nocturn local (taules “NitsQ”). Aquestes taules, dinamitzades per tècnics de l’Agència de Salut Pública, són un marc de debat i elaboració de propostes concretes consensuades entre els agents implicats del territori.

 

Fase 2: Distintiu Q de qualitat

 

Paral·lelament, es realitza una campanya d’assessorament i sensibilització entre els establiments del sector amb la finalitat que adoptin determinades mesures i adeqüin els locals per afavorir conductes saludables i la prevenció de riscos. Aquestes mesures inclouen la formació del personal i al consumidor o assistència mèdica, per posar alguns exemples. Al final del procés, els establiments que acrediten disposar d’aquests serveis bàsics reben el distintiu “Q de festa!” com a reconeixement de qualitat i sentit cívic.

 

Fase 3: Creació de grups de voluntariat en la prevenció i la reducció de riscos en el territori.

 

Des del 2014 que els Àngels de nit actuen per les festes majors, festes joves i locals d’oci nocturn, fent prevenció i reducció de riscos entre la població juvenil.

 

Adhesió de l’Ajuntament a l’abril de 2014

 

L’abril de 2014 va constituir-se la taula “NitsQ Manresa” i, fins al dia d’avui, s’han celebrat sis sessions que s’han desenvolupat en tres fases:

 

a)    Fase de diagnosi: per conèixer quins aspectes resulten prioritaris a l’hora de parlar de l’oci nocturn i el consum de substàncies a la ciutat, a més de detectar els punts crítics que s’han de millorar.

 

b)    Fase de propostes: sessions que se centren en la formulació d’un conjunt d’iniciatives concretes que donin resposta als temes crucials que van ser detectats en l’etapa de diagnòstic.

 

c)    Fase de continuïtat: Es defineix una estratègia de continuïtat de la taula “NitsQ Manresa” que es basa en un document d’adhesió a la taula Nits Q.