Signat el conveni per al retorn del retaule del Roser a la parròquia de Sant Sadurní de Salelles

Els alcaldes de Manresa i Sant Salvador de Guardiola, juntament amb el rector de la parròquia de Sant Sadurní de Salelles i la vicepresidenta de l’Associació Cultural Pro Retaule de Salelles han rubricat aquesta tarda el document pel qual el retaule es traslladarà a la parròquia com a màxim a final de febrer de 2016, amb totes les condicions d’exposició, conservació i seguretat determinades per la Generalitat.


imagen

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, l’alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, el rector de la parròquia de Sant Sadurní de Salelles, Manuel López Ceballos, i la vicepresidenta de l’Associació Cultural Pro Retaule de Salelles, Rosa Fargas, han signat aquesta tarda el conveni que tanca definitivament el contenciós a l’entorn del retaule del Roser de Salelles, exposat els darrers anys al Museu Comarcal de Manresa. A l'acte també hi ha estat present el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet.

 

El text del conveni esmenta la voluntat d’aconseguir el màxim consens i el millor dels escenaris per a la protecció i promoció del patrimoni religiós i cultural, i els signants remarquen la importància de la transmissió de valors i l’estima per la història comuna.

 

En virtut de l’acord, l’Ajuntament de Manresa, titular del Museu Comarcal, on es troba actualment dipositat el retaule, es compromet a no presentar recurs d’apel·lació la Sentència del Jutjat Contenciós administratiu número 3 de Barcelona que determinava el retorn a Salelles del retaule. Així, aquesta sentència esdevindrà ferma i s’executarà, segons les condicions de trasllat, custòdia i exposició de la peça.

 

Al seu torn, la Parròquia de Sant Sadurní de Salelles i l’Associació Pro retaule de Salelles es comprometen a donar per executada la resolució judicial i, per tant, no demanar la seva execució.

 

El conveni determina que el Retaule del Roser serà traslladat a l’església de Sant Sadurní de Salelles per a la seva exposició i veneració en aquest indret amb caràcter permanent, com a màxim el dia 29 de febrer de 2016. Per fer-ho possible, la parròquia de Sant Sadurní haurà de disposar de totes les condicions d’exposició, conservació i seguretat determinades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, les quals es concretaran properament.


Totes les despeses derivades de l’adequació de la instal·lació a les condicions establertes pel Departament de Cultura i del muntatge del retaule aniran a càrrec de la Parròquia de Sant Sadurní de Salelles, en tant que propietària del bé.

 

D’altra banda, una  comissió de seguiment supervisarà i coordinarà, juntament amb els serveis Tècnics de la Generalitat, les tasques tècniques relacionades amb l’embalatge, transport i muntatge del Retaule. Aquesta comissió estarà formada pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, l’alcalde de Sant Salvador de Guardiola, el rector de la Parròquia de Sant Sadurní de Salelles i el director del Museu Comarcal de Manresa

 

Finalment, el conveni preveu la col·laboració entre els ajuntaments de Sant Salvador de Guardiola i Manresa, per garantir la bona execució de tots els acords.

 

Totes les parts presents a l’acte de signatura han mostrat la seva satisfacció per l’acord assolit, que posa fi a un litigi obert l’any 2007. El rector de la parròquia de Salelles, Manuel López, ha manifestat el seu agraïment als que han fet possible aquest desenllaç, principalment “els feligresos, l’associació de veïns i l’associació Pro Retaule”, i ha remarcat també “l’acte de generositat i l’esperit de col·laboració de l’Ajuntament de Manresa per fer possible finalment la bona entesa”. També ha expressat la gratitud i la felicitació al Museu Comarcal i a l’Ajuntament de Sant Salvador.


En termes semblants, Rosa Fargas, vicepresidenta de l’Associació Pro Retaule, ha mostrat la seva satisfacció per la consecució de l’acord i ha agraït la col·laboració de totes les parts.

 

Al seu torn, l’alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, ha afirmat que “és un dia de goig i alegria”, ha agraït “la predisposició de l’Ajuntament de Manresa” i ha afirmat que “entenem que aquest és el punt final d’un camí. Obrim una nova etapa”. Miralda ha afirmat que el seu ajuntament serà també un element actiu per la conservació del retaule, i ha manifestat  que “ens sentim orgullosos de guanyar aquest element de patrimoni, que fa incrementar el valor i l’interès turístic del nostre municipi”.

 

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, també ha agraït a totes les parts la seva predisposició d’arribar a un acord “després d’un procés que no ha estat fàcil”. Junyent considera que l’acord és una mostra “del tarannà dialogant d’aquest equip de govern, que després de diferents vicissituds, des de 2007 fins ara, finalment ha impulsat l’assoliment d’aquest acord. És el tarannà de buscar solucions i arribar a enteses sempre que sigui possible”. Junyent ha assegurat que, tot i que el camí per arribar a l’entesa ha estat llarg i sovint dificultós, finalment “avui és un dia de satisfacció”.

Documents relacionats

  • imagen