La 23ª Mostra Internacional de Films de Dones arriba a Manresa

Es projectaran tres  pel·lícules: “El gran vuelo” de Carolina Astudillo; “Rastres de sàndal” de Maria Ripoll; i “Cartes a Maria” de Maite García Ribot; que es podran veure els dijous, 12, 19 i 26 de novembre, respectivament, a les 20 h a l’Espai Plana de l’Om.


imagen

La 23ª Mostra Internacional de Films de Dones arriba a Manresa amb l’objectiu de donar a conèixer la història i el present de la creació cinematogràfica femenina. En el marc del cicle “Conegudes també a casa” es posa a l’abast dels diferents ajuntaments de la demarcació territorial de Barcelona un conjunt de pel·lícules dirigides per cineastes catalanes. Enguany hi participen 9 ajuntaments entre els quals hi ha el consistori manresà.

 

A la capital del Bages, el certamen projectarà tres films que plasmen les vicissituds i les experiències de tres personatges femenins davant diferents situacions i realitats.

 

Així, aquest dijous, 12 de novembre, es podrà veure el documental “El gran vuelo”, de Carolina Astudillo, que narra la història de la militant del Partit Comunista Clara Pueyo Jornet qui, als primers anys de la dictadura franquista, va fugir de la presó de Les Corts de Barcelona per la porta principal.

 

El dijous, 19 de novembre, serà el torn de “Rastres de sàndal”, de Maria Ripoll, que explica el viatge de Mina, una actriu índia d’èxit a Mumbai, que decideix buscar la seva germana Sita, de qui va ser separada després de la mort de la seva mare,

 

I, finalment, el dijous 26 de novembre, està programada la filmació “Cartes a María”, de Maite García Ribot, on la directora recrea la història del seu avi, exiliat republicà per conservar la memòria i apropar-se al seu pare malalt d’Alzheimer.

 

Totes les sessions, que tindran lloc a l’Espai Plana de l’Om a les 8 del vespre, comptaran amb la presència de les pròpies  cineastes i de l'acompanyament d'una programadora de la Mostra.

 

L’organizació va a càrrec de la 23ª Mostra de Films de Dones amb la col·laboració de l’SGAE, la Diputació de Barcelona i els diferents ajuntaments. També es compta amb el recolzament en la difusió de l’Acadèmia del Cinema Català.

 

Programa de sessions

(Espai Plana de l’Om a les 20 h)

 

Dijous 12 de novembre

 

El gran vuelo

 

Direcció: Carolina Astudillo; Guió: Carolina Astudillo; Producció: Carolina Astudillo; Música: Diego Mune, Charlie Braesch, Charlie Sid, Claudia Cervenca, Karsten Hochapfel, Fanny Menegoz, Miguel Arcos Muntatge: Georgia Panagou i Ana Pfaff; Gènere: Documental; Duració: 60’.

 

País i any de producció: Espanya, 2014

 

Argument: El documental narra la història de la militant del Partit Comunista Clara Pueyo Jornet qui, als primers anys de la dictadura franquista, va fugir de la presó de Les Corts de Barcelona per la porta principal. Com la Clara, moltes dones de la seva època lluitaren per la seva llibertat en una societat que tractava de reprimir-les.

 

Filmografia i premis: Carolina Astudillo Muñoz és llicenciada en Comunicació Social per la Universitat de Santiago de Xile, diplomada en Estudis de Cinema per la Universitat Catòlica de Xile i màster en Documental Creatiu per la Universitat Autònoma de Barcelona. El seu treball se centra en la investigació històrica, la manipulació de material d’arxiu i el documental; té com a punt de referència les dones i la seva relació amb la memòria política. El gran vuelo va obtenir el premi al millor documental al Festival de Màlaga. També ha publicat: Diversos y estilados (2005), Tenemos pantalones (2006) i ¡Basta! 100 mujeres contra la violencia de género (2010).

 

Dijous 19 de novembre

 

Rastres de sàndal

 

Direcció: Maria Ripoll; Guió: Anna Soler-Pont, Coral Cruz; Producció: Pontas Films; Música: Zeltia Montes; Fotografia: Raquel Fernández; Gènere: Drama; Format: Llargmetratge Color, HD, Dolby Digital; Duració: 95’

 

País i any de producció: Espanya, 2014

 

Argument: La pel·lícula, basada en una novel·la d’Asha Miró i Anna Soler-Pont, narra l’experiència de Mina, actriu índia d’èxit a Mumbai, que decideix buscar la seva germana Sita, de qui va ser separada després de la mort de la seva mare. Mina troba la seva germana a Barcelona, però aquesta ara es diu Paula i no recorda res del seu passat ni de la Mina. La Sita comença llavors un viatge d’auto-descobriment, un viatge d’amor i esperança entre Mumbai i Barcelona.

 

Filmografia i premis: Maria Ripoll ha estat màster en direcció de cinema per l’American Film Institute (AFI) de Los Ángeles, va debutar en el llargmetratge amb Lluvia en los zapatos, pel qual va obtenir premis en diferents festivals internacionals. Posteriorment ha dirigit Tortilla Soup, Witness, Utopia, Tu vida en 65’ i Cromosoma cinc. El film va participar en la secció oficial de la Seminci de Valladolid, va obtenir el premi del públic al festival de cinema de Montreal, i el guardó a la millor pel·lícula en els premis Gaudí.

 

 

Dijous 26 de novembre

 

Cartas a María

 

Direcció: Maite García Ribot; Guió: Maite García Ribot; Producció: Mallerich Films Paco Poch, Pages & Images Productions; Música: Alberto García Desmestres; Fotografia: Nuria Roldós (A.E.C.); Gènere: Drama; Format: Color, HD, Digital 5.1; Duració: 85’

 

País i any de producció: Espanya, 2014

 

Argument: Arran de l’Alzheimer del seu pare, la directora comença la reconstrucció de la història del seu avi, exiliat republicà. Maite, a través de les cartes, fotografies i objectes que troba del seu avi, recrea una història familiar per apropar-se al seu pare i lluitar contra l’oblit.

 

Filmografia i Premis: Cartes a Maria és un projecte sorgit del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra. La seva directora, Maite García Ribot, és alumna d’aquest màster i ha escrit el guió amb Elías León Siminiani.

Documents relacionats

  • imagen