L'Espai Social de Manresa acull la cloenda del programa Viure i Conviure del curs 2013-14

El programa, patrocinat per Fundació Catalunya - La Pedrera, propicia la convivència de parelles entre joves universitaris i gent gran amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de companyia de les persones grans i a les d'allotjament dels estudiants universitaris a Catalunya. Aquest curs a Manresa han conviscut 6 parelles.

imagen

L’acte de cloenda del programa Viure i Conviure del curs 2013-14, que va tenir lloc ahir a l’Espai Social de Manresa, de Fundació Catalunya - La Pedrera, va comptar amb la presència de la regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació, Mercè Rosich; la regidora de Participació Ciutadana i Gent Gran, Àuria Caus; a més de representants de la Fundació Universitària del Bages (FUB) i dels mateixos protagonistes que han participat en el programa d’enguany.


El programa Viure i Conviure, que va néixer l’any 1996 i des de llavors es manté actiu, té com objectiu donar resposta a les necessitats de companyia de les persones grans i a les d'allotjament dels joves universitaris a Catalunya propiciant la formació de parelles intergeneracionals per tal que comparteixin residència i estableixin relacions de confiança i d’ajuda mútua sense ànim de lucre. A Manresa han conviscut 6 parelles durant el curs 2013-14.

Més de 3.000 persones han gaudit durant aquests anys dels beneficis que proporciona la convivència intergeneracional. A vegades l’intercanvi és, també intercultural, atès que cada vegada hi ha més estudiants estrangers, provinents de països com ara Colòmbia, Perú, Mèxic, Xina, Romania o Itàlia, que s'hi acullen. En aquests casos, el resultat és una convivència doblement enriquidora. 

Per poder fer possible l’intercanvi, La Fundació Catalunya-La Pedrera compta amb la col·laboració de les universitats i centres universitaris de cada ciutat on es porta a terme el programa, així com dels ajuntaments de cada localitat.

Requisits per participar en el programa

La gent gran interessada ha de tenir 60 anys o més i han de mantenir un estat psicofísic que els permeti valer-se per elles mateixes. A més, han de disposar d'un habitatge en unes condicions adequades d'habitabilitat i higiene.

Quant als estudiants, han de ser universitaris menors de 30 anys, que no treballin, ni tinguin la seva residència a la mateixa ciutat on estudien. En el cas d'estudiants de postgrau hi podran accedir fins als 35 anys. Bàsicament es valorarà la seva motivació, els hàbits i l'estil de vida, així com la disponibilitat i les contraprestacions que estiguin disposats a assumir amb les persones grans.

Un equip de treball és l’encarregat de valorar les sol·licituds i els candidats per formar les parelles i començar la convivència. La gent gran interessada en participar en aquesta experiència s’han d’adreçar a la pàgina web de La Fundació, als Espais Socials, o a través del telèfon 934847310 per demanar informació. Per la seva banda, els estudiants han d’omplir la sol·licitud d’accés al programa que trobaran al web de La Fundació o al de la seva universitat.

Tant els estudiants com les persones acollidores adquireixen un compromís per escrit, on, a més del respecte mutu, s'estableixen els drets i els deures de cadascú.

Un total de 13 poblacions catalanes participen en el programa que, adaptat a cada ciutat, té un caràcter marcadament social i ha palesat que l’intercanvi intergenaracional, mitjançant la convivència compartida, és una experiència enriquidora que apropa i beneficia a ambdues generacions que en els darrers anys i, a causa sobretot dels canvis en les estructures familiars, no conviuen quotidianament.

Documents relacionats

  • imagen