El Dia Internacional del Comerç Just estarà present a l’Expobages i al festival Clam aquest cap de setmana

Dins el marc de la Fira Expobages de Manresa, la parada de Comerç just, que estarà situada al primer tram del passeig Pere III, oferirà material formatiu i la possibilitat de provar el Cafè Manresa, el dissabte, i el cacau, el diumenge. Ambdós són productes ecològics i representatius de la filosofia de comerç just.

imagen

La celebració del Dia Internacional del Comerç Just estarà present a l’Expobages aquest cap de setmana a Manresa. L’estand de Comerç Just, dinamitzat pel Consell Municipal de Solidaritat i l’Associació Josep Ma. Cunill pel Comerç Just i Responsable del Bages, estarà situat al primer tram del passeig Pere III, una mica abans de l’alçada del carrer Arquitecte Oms.

En la parada s’hi trobarà material formatiu i a més, es podrà fer un tast del Cafè Manresa, el dissabte i de cacau el diumenge, ambdós productes són ecològics i representatius de la filosofia del comerç just.

La difusió de l’opció del Comerç Just també serà present aquest diumenge, 11 de maig, a Navarcles en el marc del Festival de Drets Humans Clam, on també es podrà ampliar informació i degustar el Cafè Ciutat.

Projecte Cafè Ciutat

En ambdós esdeveniments es podrà conèixer el projecte Cafè Ciutat escollit com a bona pràctica per a la Diputació de Barcelona. Aquest projecte es realitza a vuit municipis catalans, entre els quals hi ha Manresa, amb la finalitat d’evidenciar els mecanismes injustos del comerç internacional i d’oferir una alternativa més respectuosa amb tothom: amb la salut, amb les persones productores i amb el planeta.

Escollir un “bon cafè” pot canviar el món ja que aquest producte és la segona matèria primera que mou més diners al món, després del petroli; 25 milions de persones viuen de forma directa del cafè i 100 milions ho fan de manera indirecta. El 80% del cafè es consumeix al nord i el 80 % es produeix al sud. A més, es beuen 2,5 bilions de tasses de cafè al dia.

La celebració del Dia Internacional del Comerç Just el dia 10 de maig, omple els municipis de Catalunya d’activitats educatives i lúdiques. L ’objectiu essencial és celebrar i donar a conèixer opcions de comerç i consum que beneficiïn a tothom: als productors i productores, al teixit productiu local, al medi ambient i, també a les persones consumidores.

El comerç just es fonamenta en principis que garanteixen unes condicions dignes per a les persones que produeixen els productes, eradica l’explotació laboral infantil, treballa la igualtat de gènere, inverteix beneficis en millores a les comunitats i produeix des del respecte al medi ambient (productes ecològics). 

Per aquests motius, el Consell Municipal de Cooperació de Manresa té com a una de les finalitats essencials donar a conèixer el consum conscient. El propi consum pot ser una eina fonamental per començar a canviar les causes que generen desigualtat.

L’impacte del consum quotidià

El 2014 serà ja la XVena edició d’aquesta celebració i totes les activitats s’emmarquen en un lema conjunt: “Desmarca’t”. El lema vol convidar a pensar un moment sobre l’impacte del consum quotidià: qui produeix els productes que es consumeixen? a on ? en quines condicions? Amb les decisions personals s’impulsa el teixit productiu local, la vida comercial del barri o es reforcen les dinàmiques de grans multinacionals? Què guia les opcions de consum?

El Comerç Just beneficia a tothom i estableix unes regles del joc justes basades en el diàleg, la transparència, el preu mínim just i la corresponsabilitat entre qui produeix i qui consumeix. Tothom pot col·laborar en crear una economia, solidària i respectuosa, al servei de les persones.

Un any més, la coordinació nacional dels actes relatius al dia internacional del Comerç Just, va a càrrec de SETEM, amb la participació d’Alternativa 3, Fiare, FETS-Finançament Ètic i Solidari-, Oxfam Intermón, la Xarxa de Consum Solidari i la Xarxa d’Economia Solidària, i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, El Periódico, BTV i TV3. 

A Manresa, es farà possible gràcies al treball del Consell Municipal de Solidaritat i la col·laboració del Programa de Cooperació amb la regidoria de Comerç i Turisme (Ajuntament de Manresa).

Documents relacionats

  • imagen