Tret de sortida a l'operatiu de mobilitat que converteix el carrer Guimerà en illa de vianants

Des d'avui i fins a l'11 de gener, el carrer Guimerà de Manresa, una de les principals artèries comercials de la ciutat, és illa de vianants. Al llarg d'aquest matí s'ha posat en marxa l'operatiu especial de mobilitat a Guimerà i entorns. Els canvis afecten també el segon tram del passeig, i inclouen un nou pas de vianants a la Muralla, entre Guimerà i Sant Domènec.

imagen

La prova pilot per convertir el carrer Guimerà en illa de vianants ja ha començat. Les regidores de Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Olga Sánchez, i Comerç i Participació, Àuria Caus, han estat de les primeres a passejar per l'illa de vianants del carrer Guimerà i a utilitzar el nou pas de vianants de la Muralla.

 

Ahir al vespre van finalitzar els treballs de pintura de les zones afectades. Aquest matí s'ha instal·lat també la senyalització vertical (panells informatius) i a les 10 del matí s'ha realitzat el tancament total del trànsit al carrer Guimerà (tram entre Sant Joan Baptista de la Salle i Muralla) i posada en funcionament del nou pas de vianants Guimerà-Sant Domènec. A les 12 hores s'han posat en marxa també els canvis de trànsit previstos al Passeig de Pere III. Les modificacions en el servei de transport urbà han començat a primera hora del matí.

 

L’Ajuntament de Manresa, d’acord amb la UBIC i l’Associació de Comerciants del Carrer Guimerà, ha decidit implementar aquestes modificacions en la mobilitat, que constituiran una prova pilot que convertirà el carrer Guimerà en un illa de vianants durant tota la campanya de Nadal i donarà continuïtat peatonal del carrer Guimerà fins a la plaça Sant Domènec a través d’un nou pas de vianants. Les mesures tenen  l’objectiu de dinamitzar l’activitat comercial i millorar la mobilitat, fomentant l’ús del transport públic i la mobilitat a peu en unes dates de gran concurrència de persones en aquest entorn del centre comercial.

 

El consistori està duent a terme una intensa campanya informativa, amb avisos dels canvis de trànsit als portals dels carrers afectats, visites personalitzades a comerç, indicadors a les noves parades de bus i notes diverses a través del servei de comunicació i la web municipal. La Policia Local també intensificarà la seva presència a la zona per informar la ciutadania. 

 

El pla de mobilitat consisteix en:

 

Illa de vianants del carrer Guimerà

 

Establir com a illa de vianants el carrer Guimerà, entre el carrer Canyelles (encara al Passeig de Pere III) i el carrer Sant Joan Baptista de la Salle. Això implica una restricció del trànsit privat en general, tot i que hi podran circular vehicles de residents que ho necessitin 24 hores, transport públic (línies 1, 3 i Festius), taxis, càrrega i descàrrega (de les 20 hores a les 12 del migdia), vehicles de serveis i d’emergències.

 

Es recomana al trànsit privat que es dirigeix al centre comercial de la ciutat que utilitzi els aparcaments públics propers, així com les zones d’aparcament de zona blava o lliures que solen estar més allunyats del centre.

 

Per tal de millorar la fluïdesa del trànsit i la seguretat dels vianants, s’estableix el canvi de sentit de circulació del cantó esquerre (costat edifici Sindicats) del Passeig Pere III entre la plaça 11 de Setembre i la plaça Espanya. Així, els vehicles podran continuar el seu recorregut habitual per la banda dreta del Passeig (Institut Lluis de Peguera) o bé utilitzar el cantó esquerre d’accés al centre (tenint en compte que els vehicles no autoritzats es desviaran cap al carrer Canyelles).

 

Els passos de vianants de la plaça Espanya es prioritzen per la utilització de vianants, donant continuïtat al tram central del Passeig des de Crist Rei fins a la plaça 11 de setembre i no permetent-hi el pas de vehicles.

 

La zona blava del carrer Guimerà quedarà anul·lada i hi estarà prohibit l’estacionament a tot el carrer, excepte per les operacions de càrrega i descàrrega en l’horari establert.

 

Tall de trànsit darrer tram carrer Guimerà

 

El darrer tram del carrer Guimerà, entre Sant Joan Baptista de la Salle i la Muralla, es tallarà completament al trànsit, per tal que es converteixi en una zona exclusiva de vianants.

 

Els veïns que han d’accedir al seu gual per aquest tram ho hauran de fer per Passeig Pere III i Canonge Mulet, des de la Muralla Sant Francesc. Aquest accés s’obrirà de forma provisional però continuarà restringit el seu accés a veïns i càrrega i descàrrega.

 

La càrrega i descàrrega en aquest tram s’haurà de realitzar al primer tram del carrer Guimerà o altres zones que s’habilitaran al respecte.

 

Es restringeix la sortida del pàrquing públic Porxada al carrer Guimerà.

 

Aquest tall també implicarà el trasllat de la parada central de transport públic urbà.

 

El servei de recollida de cartró es realitzarà fora d’aquest àmbit exclòs al trànsit, en els punts que s’indicarà a tal efecte.

 

Nou pas de vianants Muralla Sant Domènec

 

Dins les mesures de priorització dels vianants s’estableix un nou pas de vianants semaforitzat de forma provisional que connectarà el carrer Guimerà amb el Centre Històric de la ciutat, a través de la plaça Sant Domènec.

 

Prioritat al transport públic

 

Durant la campanya de Nadal es realitzarà un reforç de transport públic urbà en la línia 8 – perimetral estacions. En dies festius de comerç obert es passarà la freqüència de 1 hora a 30 minuts.

 

També es reforçarà la línia 1-La Balconadaels dissabtes de la campanya de Nadal, passat de freqüències de 20 a 15 minuts en hores punta.

 

Per tal de donar prioritat i fluïdesa al transport públic al centre de la ciutat, es mantindrà el seu pas per el primer tram del carrer Guimerà, regulat com a illa de vianants.

 

Atès el tancament del segon tram del carrer Guimerà es traslladarà de forma provisional la parada central del transport públic de la ciutat a l’inici del mateix carrer (proper a Crist Rei).

 

Aquest canvi, tot i que crearà inconvenients als usuaris, atès que la parada no disposarà de marquesina, ni bancs, ni panell informatiu, es prova per tal de valorar el pas del transport públic pel carrer Sant Joan Baptista de la Salle, en comptes de pel darrer tram del carrer Guimerà.

 

Des del primer dia es faran una campanya de comunicació adreçada als usuaris informant-los dels canvis de parades de les línies afectades, amb presència d’informadors de l’Ajuntament a les parades afectades, així com amb fulletons informatius, informació a les parades, als busos, als comerços i a través de la web . www.manresabus.com.

 

En concret, els canvis de les línies de transport públic urbà seran:

 

La línia 2 de la Parada, es desviarà per la carretera de Vic, fent la seva parada central a la Pl. Sant Domènec. S’anul·laran les parades de Bonavista, plaça Espanya i Guimerà.

 

La línia 1 i F6 (festius) dela Balconada trasllada la parada de Guimerà a l’inici del carrer Guimerà (Crist Rei) i la parada Mercat Puigmercadal es trasllada davant de l’edifici Infants (carretera de Vic).

 

La línia 3 de la Mion-Plaça Catalunya es trasllada de la parada de Guimerà a l’inici del carrer Guimerà (Crist Rei), i fa la seva parada central a la pl. Sant Domènec.

 

Es manté la parada de taxi al carrer Guimerà

 

El transport públic interurbà es trasllada de la parada de plaça Espanya a Passeig Pere III (entre plaça 11 de Setembre i carrer Sèquia).

 

Valoració dels resultats de la prova pilot

 

Durant la prova pilot, s’aniran realitzant valoracions contínues amb tots els amb tots agents els implicats: veïns del centre, comerciants, usuaris de transport públic, serveis, policia local,...

 

Un cop finalitzada la campanya es farà una valoració global dels resultats que permetran considerar quins aspectes han estat positius o els que cal millorar per tal d’establir el carrer Guimerà com a illa de vianants.

Documents relacionats

  • imagen