Clam dels alcaldes de Manresa, el Bages i comarques veïnes per exigir solucions al dèficit històric en infraestructures de comunicació

El peatge de Castellbell de la C-16 ha estat escenari, aquesta tarda, d'una concentració de la majoria dels alcaldes del Bages i d'altres comarques veïnes, durant la qual s'han reclamat solucions en matèria de comunicacions a la Catalunya central. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha estat un dels signants de la declaració, acordada pel Consell d'Alcaldes del Bages, que reclama l'eliminació del peatge de la C-16 i el desdoblament del tram Manresa Castellbell de la C-55, entre altres mesures.

imagen

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, juntament amb el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, el president del Consell d'Alcaldes del Bages, Ferran Estruch, la majoria d'alcaldes del Bages i representants també d'ajuntaments i consells comarcals del Berguedà, Moianès i Solsonès, ha participat aquesta tarda en la concentració convocada al peatge de la C-16 de Castellbell, per tal de mostrar denunciar els "dèficits històrics" en les connexions entre la Catalunya central i l'àrea metropolitana de Barcelona.

 

El conjunt dels alcaldes han signat la declaració "N'estem farts", que denuncia la "discriminació" dels ciutadans del territori en matèria de comunicació. Posteriorment, en declaracions als periodistes, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha posat de relleu una vegada més "l'endarreriment històric en matèria viària. Tenim la percepció que no hi ha consciència clara, des de l'administració catalana i estatal, que les comarques centrals tenim una problemàtica greu en relació a les infrastructures".

 

Junyent considera que l'endarreriment en aquesta matèria resta competitivitat al territori, "més enllà que les actuacions dels darrer temps, que valorem positivament", en referència a les millores a la C-55 i als descomptes a la C-16, que entraran en vigor el 4 de gener. Per a l'alcalde, "cal apostar per un model territorial equilibrat, que no prioritzi el lloc on hi ha més gran concentració de població, i en canvi, oblidi la resta del territori".

 

El document signat per tots els presents a l'acció de protesta demana l'elimninació del peatge de l'autoipista C-16, acompanyat de la construcció d'enllaços en totes les direccions a Viladordis i el Pont de Vilomara, cosa que donaria resposta al clam de les comarques centras de disposar d'una via ràpida i gratuïta a l'àrea metropolitana; desdoblament del tram Manresa-Castelbell de la C-55 per millorar la mobilitat interna al Bages; i execució immediata, per part del govern estatal, de les actuacions previstes al Pla d'Infrastructures Ferriviàries de Rodalies de Barcelona 2008-2015.

 

Els alcaldes es comprometen en el manifest a continuar organitzant mobilitzacions, conjuntament amb altres instàncies de la societat civil, fins a aconseguir solucions, i asseguren que es reserven el dret a emprendre accions legals atès que, segons els càlculs de la Declaració de Gelida, la concessionària AUTEMA haurà ingressat més de 4.000 milions d'euros quan acabi la concessió, el 2036, que equival a 32 vegades la inversió inicial, de 126 milions, "un lucre que creiem desorbitat". 

Documents relacionats

  • imagen