La Festa de la Llum, la Fira de l’Aixada i la Transèquia presenten les seves imatges

Signades respectivament per Josep Maria Sarrate, Anna Martí i Bet Puigbó, la presentació del grafisme dóna el tret de sortida als actes preparatoris de la Festa de la Llum 2016.


imagen

La presentació de les imatges que faran de capçaleres de la programació de la Festa de la Llum, la Firade l’Aixada i la Transèquia 2016 marquen l’inici dels actes de preparació de la festa manresana més tradicional que tindrà lloc des del dia 13 de febrer al 6 de març. Durant aquestes dates els ciutadans podran gaudir d’un ampli ventall d’activitats que combinen novetat i tradició. Els administradors d’aquesta edició són el Club Tennis Manresa.


Els autors de les imatges en l’edició d’enguany són Josep Maria Sarrate (cartell de la llum), Anna Martí (l’Aixada) i Bet Puigbó (la Transèquia), els quals han assistit a l’acte de presentació dels respectius cartells que s’ha fet avui amb la presència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; el president del Club Tennis Manresa, Anjo Valentí; el president de l’Associació Misteriosa Llum, Antoni Fornells; el gerent de la Fundació Aigües de Manresa -Junta de la Sèquia, Josep Alabern; i el coordinador de l’Associació Manresa de Festa, Joan Orriols.

 

Joan Calmet ha mostrat la seva satisfacció per la presentació de les imatges “que, tot i que fa dies que s’està treballant en la Festa de Llum, suposen l’arrencada d’un programa que ja podrem presentar en el seu contingut d’aquí tres setmanes”. El regidor ha ressaltat el fet que “per primera vegada el cartell de la Llum apareix el logo de Patrimoni Festiu de Catalunya, atorgat per la Generalitat de Catalunya”.

 

Per la seva part, Anjo Valentí ha destacat la participació del Club Tennis Manresa com administradors de la festa manresana i “la implicació dels nostres socis en el seu desenvolupament, com és el cas de Josep Maria Sarrate, que és la persona que ha dissenyat el cartell de la Festa de la Llum”.

 

Al seu torn, Antoni Fornell ha agraït el treball dels tres dissenyadors que “han aconseguit plasmar i explicar, amb tres visions estètiques diferents, els trets essencials de la nostra festa”.


La imatge de la Festa de la Llum 


Josep Maria Sarrate ha pretès metafòricament acostar el miracle de La Llum a l’àrea nord de la ciutat, tot i que sense perdre de vista el nucli central i alguns dels seus elements arquitectònics singulars i més propers. Es tracta de portar o acostar la Festa a les àrees de creixement i esbarjo situades en l’entorn del Parc de l’Agulla, més enllà de centrar‐la únicament en els espais arquitectònics de l’antiguitat, tal com es solia plasmar en els rètols fins ara més habituals.

 

Com si es podés veure el conjunt des d’un “ dron”, la imatge seleccionada pretén fugir d’una visió més real o fotogràfica, tot donant‐li un caràcter més pictòric i espontani, que en definitiva es el mitjà que resulta de l’activitat com a pintor d’aquest artista manresà.

 

Josep Maria Sarrete i Daurella és pintor i arquitecte i té una àmplia experiència artística en el món de la pintura i l’arquitectura i ha estat premiat en nombrosos concursos de pintura arreu de la comarca. Així mateix ha participat en diferents mostres col·lectives, sobretot a l’entorn del Cercle Artístic de Manresa, i ha estat protagonista de nombroses exposicions individuals.

 

La imatge de la Fira de l'Aixada 


És una creació d’Anna Martí. La imatge de la Fira e l'Aixada d'enguany és extreta d'una peça de ceràmica decorada en verd i manganès de la notable col·lecció que es conserva al Museu Comarcal de Manresa.

Aquestes peces daten del primer terç del segle XIV i la imatge està extreta d'una servidora que es va trobar a les voltes de l'església del Carme. Amb aquesta imatge s'ha intentat seguir amb el fet que tingui algun component històric i manresà que reflecteixi la identitat d'aquesta festa i del moment històric en què transcorre. S'ha escollit també pel fet de ser un personatge que sembla que dansi o faci una representació; intentant així reflectir tots els espectacles i persones que fan únicala Firade l’Aixada. 


La dissenyadora manresana Anna Martí va estudiar arts aplicades en especialitat de disseny gràfic a l'escola Llotja de Barcelona i fa anys que compagina la seva tasca free-lance amb la docència a l'Escola d'Art de Manresa.


Imatge de la Transèquia 


Amb aquest cartell de la Transèquia, que se celebrarà el diumenge 6 de març, la seva autora ha volgut mostrar el seu vincle amb el territori a través de la texturització dela Sèquia.  Un toc rústic que l’arrela a la terra per on passala Sèquia i sempre mantenint el to blau de l’aigua durant tot el seu  recorregut.  

 

Bet Puigbó està graduada en disseny gràfic per l’Escola Elisava i llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Actualment treballa en el camp del disseny editorial, principalment en el sector de l’arquitectura i la cultura. També està realitzant projectes expositius.

 

En els seus projectes intenta fer de la comunicació una eina social, un disseny compromès a través d’iniciatives artístiques, culturals i d’investigació de l’espai públic. Per a Bet Puigbó el disseny pot ser una eina per canviar i millorar el món, i el paper dissenyador es una peça clau de la societat perquè té la capacitat per difondre valors, educar, promoure conductes i  establir relacions.

 

La festa manresana escalfa motors 

 

Un any més, la Festa de la Llum se celebra a Manresa, a l'entorn del dia 21 de febrer, per commemorar, segons la tradició, la vinguda d'una Misteriosa Llum -provinent de la muntanya de Montserrat fins al temple del Carme- que va afavorir la concòrdia entre l'església i la ciutat. L'Associació Misteriosa Llum, entitat que té la responsabilitat de garantir la continuïtat de la festa, ha nomenat enguany com a entitat administradora el Club Tennis Manresa. 

En el marc d'aquest programa d'actes destaquen dues activitats que amb el pas dels anys han adquirit un pes específic important dins la programació de la Festa: la Fira de l'Aixada i la Transèquia. 

La Fira de l'Aixada, que celebra la seva 19ª edició, com cada any és realitzarà el darrer cap de setmana del més de febrer dies 26 al 28 de febrer de març, i és organitzada per l'Ajuntament de Manresa en conveni amb l'entitat Associació Manresa de Festa i amb la complicitat de l'ampli teixit associatiu de la ciutat. 


Pel que fa ala Transèquia, l'organització correspon ala Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Sèquia. Enguany, la Transèquia arribarà a la seva 32ª edició i tindrà lloc el dia 6 de març. 

 

Documents relacionats

  • imagen