Presentació de la darrera fase de la instal·lació de la senyalització turística i patrimonial als llocs ignasians

Els nous elements consisteixen en 85 indicadors de senyalització d’orientació per a vianants al Centre Històric, 3 plafons interiors (a la Capella del Rapte, a la capella de Sant Pau i a la Casa Canyelles), 7 tòtems informatius en llocs neuràlgics ignasians i 2 faristols panoràmics (un al pla de la Torre de Santa Caterina i un altre al mirador de la Balconada).


imagen

S’ha completat la senyalització turística i patrimonial als llocs ignasians que faciliten la seva visibilitat i els posen en valor per al públic local i visitant de la capital del Bages. La instal·lació d’aquests elements s’emmarca dins del programa d'accions de Manresa 2022 que contempla com un dels seus principals objectius la identificació del patrimoni ignasià de la ciutat per facilitar-ne l’accés als visitants.

 

Amb aquesta finalitat s'ha dissenyat i executat un pla de senyalització direccional i informativa dels principal indrets ignasians promogut per l'Ajuntament de Manresa i finançat per la Gerència de Turisme de la Diputació de Barcelona.

 

La presentació d'aquesta darrera fase de senyalització s''hat fet aquest migdia a l'entrada de l'Espai Manresa 1522, la ciutat d'Ignasi, en un acte que ha comptat amb la presència del diputat de Turisme de la Diputació de Barcelona i alcalde de Sitges, Miquel Forns; del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; i del cap de l'Oficina de Turisme de la mateixa institució, Xavier Font. Prèviament, els representants de la Diputació han fet un recorregut per alguns dels punts on s'hi ha instal·lat la nova senyalització.

 

Contribuir a projectar Manresa 2022

 

Miquel Forns ha agraït la invitació de l’Ajuntament per visitar la ciutat i ha manifestat la seva “satisfacció per comprovar com va evolucionant el projecte Manresa 2022, un projecte de ciutat per permetrà projectar Manresa arreu del territori i ha de servir perquè tingui un retorn social generador de riquesa”.

 

El diputat de Turisme ha refermat el compromís de la Diputació per continuar treballant en aquest projecte i en aquells aspectes que “serveixen per preparar l’acollida de pelegrins i dels turistes, i per contribuir a informar i redescobrir la riquesa i el patrimoni de la ciutat en vistes de la gran celebració de l'any 2022”.

 

Per la seva part, Joan Calmet ha qualificat de “molt positiu el suport de la Diputació en el treball de senyalització que s’ha desenvolupat durant els darrers tres anys, que ha permès cobrir un dèficit que calia actualitzar”.  Per al regidor de Cultura "aquesta nova senyalització turística i patrimonial ajudarà tant a ciutadans i visitants a conèixer els llocs ignasians així com la significació històrica que va tenir Sant Ignasi a la nostra ciutat”  

 

Indicadors de senyalització, plafons i tòtems informatius

 

Després d'una primera fase que es va acabar el mes de juliol, en el darrer trimestre de l’any s'han col·locat els elements d'informació direccional que faltava completar i s'han instal·lat els elements informatius que faltaven. En concret, s’han produït i instal·lat:

 

- 85 nous indicadors de senyalització d’orientació per a vianants dins l’actual xarxa de senyalització del sector del Centre Històric. Aquesta senyalització turística - patrimonial és diferencia de la resta de pols d’interès pel color de l’indicador en marró i incorpora el logotip del Camí Ignasià.

 

- 3 plafons interiors destinats a aportar informació detallada dels nodes ignasians de la Capella del Rapte, a la Capella de Sant Pau i a la Casa Canyelles, al carrer Sobrerroca. Aquests plafons són similars als que ja es van instal·lar a l’entrada de l’antic Col·legi de Sant Ignasi i a la Capella de Sant Ignasi Malalt i es podran veure quan es facin visites guiades a aquests espais

 

- 7 tòtems informatius en llocs neuràlgics ignasians que aporten informació de l’element en concret i del seu entorn, alhora que contenen un plànol i indicacions per informar i orientar el vianant cap a altres indrets ignasians.

 

En concret es tracta de la renovació i ampliació del contingut dels tòtems situats davant del santuari de la Covai de la basílica de la Seu, i de la instal·lació de tòtems a la plaça de Sant Ignasi, a l’exterior de l’Antic Col·legi de Sant Ignasi, on hi ha l’espai d’acollida als pelegrins, i a la Creu del Tort (aquests darrers estan pendents de col·locació en espera de la finalització de les obres d’adequació de l’entorn).

 

Un altre tòtem s’ha instal·lat al costat del Pont Vell, punt d’arribada de pelegrins del camí de Sant Ignasi. Aquest plafó s’ha col·locat després de l’adequació de l’entorn de la capella de Sant Marc i del camí de la Vall del Paradís que condueix directament a la Cova i forma part d’aquest espai per donar la benvinguda als visitants i conduir-los als principals llocs d’interès.

 

També s’ha instal·lat un tòtem informatiu sobre el conjunt monumental de l’antic convent dels Predicadors a la façana del Teatre Conservatori, a la plaça de Fius i Palà, per acompanyar i fer més visible l’accés al recentment inaugurat Espai Manresa 1522, un nou equipament museístic de la ciutat destinat a donar a conèixer com era la ciutat que va viure Ignasi i que ha permès recuperar una de les ales del claustre de l’antic convent on el sant va viure algunes de les experiències que més el van marcar a la ciutat.

 

- 2 faristols panoràmics que s'instal·laran al pla de la Torre de Santa Caterina i al mirador de la Balconada, on hi ha l'escultura del Pou de Llum, que contenen una imatge del skyline de la ciutat des d’aquests miradors privilegiats i el nom dels principals elements d’interès. Sant Ignasi de Loiola va arribar a la ciutat pel sector de Santa Caterina i la vista que s’ofereix des de la torre devia ser una de les primeres que devia tenir de la ciutat. Pel que fa al Pou de Llum, aquesta escultura identifica el lloc on possiblement el sant va tenir una de les principals experiències místiques a Manresa.

 

Les plaques, plafons i tòtems contenen informació que es basa en la recerca històrica i inclou cites textuals de les principals obres de referència sobre la vida de Sant Ignasi. Amb aquesta segona i última fase es clou el pla de senyalització dels llocs ignasians que té com a objectiu l’acollida i orientació dels visitants i la identificació i posada en valor d’aquest conjunt patrimonial que esdevé un recurs estratègic per al desenvolupament cultural i turístic de la ciutat.

 

Aquesta actuació s'ha fet dins el Pla de senyalització turística de Manresa subvencionat per la Gerència de Turisme de la Diputació de Barcelona i forma part del Pla Director Manresa 2022.

 

El Pla Director Manresa 2022, així com la identificació dels llocs ignasians i la redacció dels continguts dels diferents elements informatius han estat fets per les empreses consultores Catemocions, SL i Quaderna, SLU, contractades per l'Ajuntament de Manresa. La producció i instal·lació han estat a càrrec de l'empresa SEÑALES GIROD, SL i gestionada conjuntament des de l’Oficina de Turisme, la Secció de Cultura i la Secció de Mobilitat de l’Ajuntament de Manresa. El pressupost total de l'actuació ha estat de 60.000 €, subvencionats íntegrament per la Gerència de Turisme de la Diputació de Barcelona.

 

L’actuació s’integra, també, dins del projecte global de senyalització turística i patrimonial que, des de la preparació d'un manual d'estil que es va fer l'any 2009, s’ha anat executant per fases amb l'objectiu de donar coherència, visibilitat, utilitat i modernitat a la senyalètica que  ha de reforçar el patrimoni cultural de la ciutat i el seu valor com a element que personalitza i dignifica la ciutat i com a recurs turístic de primer ordre.

 

El projecte de senyalització del patrimoni ignasià

 

La informació que ha permès redactar el contingut dels senyals procedeix del treball encarregat a la consultora Catemocions, SL per l’Ajuntament de Manresa com a desenvolupament del Pla Director Manresa 2022 i que ha donat lloc a un estudi que recopila tota la informació sobre la figura d’Ignasi de Loiola i que contempla la història d’Ignasi, especialment els seus orígens fins a l’estada de Manresa i Catalunya, i descriu cadascun del 22 llocs ignasians, amb un text base explicatiu d’on es deriven els textos que s’inclouen als elements de senyalització informativa.

 

La primera fase de l'actuació es va acabar el mes de juliol de 2015 i va consistir en la instal·lació de:

 

- 108 nous indicadors de senyalització d’orientació urbana per a vehicles dins l’actual xarxa de senyalització de la ciutat, amb l’objectiu de guiar els conductors visitants del municipi, que accedeixen per els diversos accessos a la ciutat, cap al Centre Històric i als pàrquings de la ciutat.  S’ha incorporat a la xarxa de senyalització el nou pol d’interès “Centre Històric” amb el pictograma de pol d’interès turístic, i s’ha realitzat la 2a fase de senyalització d’orientació de pàrquings públics (amb aquesta 2a fase es completa tota la senyalització d’aquests pols d’interès).

 

- 17 plaques de 35x35 cm informatives d'elements patrimonials, 13 d'elles instal·lades a façana exterior i 4 sobre un suport tipus faristol. Els elements senyalitzats són: Convent de Santa Clara, Convent del Carme, Mas de les Marcetes (Viladordis), Capella de Sant Pau, dipòsit d’aigua de Sant Pau, Can Canyelles, Casa Amigant, Torre de Santa Caterina, Església de Sant Marc, Capella de la Guia, Capella Sant Bartomeu (Casal de les Escodines), Creu de la Guia, Creu Beuys, Creu de la Culla i Pou de Llum

 

- 3 plafons de 80x150 cm a l'interior de dos dels nodes ignasians actualment ja habilitats per l'acollida de visitants: dos plafons al Museu Comarcal de Manresa i un al Casal de les Escodines, antic convent de Sant Bartomeu.

 

En aquest paquet, ja s'havien instal·lat un plafó interior a la capella de Sant Ignasi Malalt i un altre plafó a la Seu, al costat de l'escultura de sant Ignasi de Loiola.

 

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen