L'Ajuntament reconeix la col·laboració d'entitats en l'elaboració de l'Auditoria de l'Espai Urbà

La Sala de Columnes de l’edifici consistorial de l’Ajuntament de Manresa ha estat escenari aquest migdia de l’acte de reconeixement a la ciutadania  que ha participat a l’Auditoria de l’Espai Urbà, presidit per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent. L’Ajuntament fa una valoració molt positiva d’aquest l’exercici de participació i de la gran implicació dels voluntaris que hi han intervingut. 


imagen

El mes de juliol del 2015, l’Ajuntament de Manresa va iniciar una Auditoria de l’Espai Urbà, per tal d’analitzar diversos indicadors urbans, obtenir una diagnosi de  l’estat de l’espai públic de la ciutat i, en una segona fase, intervenir sobre l’entorn urbà millorant problemàtiques detectades, tot plegat amb l’objectiu de dignificar l’espai públic de la ciutat.

 

Aquesta diagnosi es realitza amb la feina de diversos professionals i tècnics de l’entorn urbà, però també, i de manera molt intensa, l’Ajuntament de Manresa va voler incorporar la visió que té la ciutadania de l’entorn on viu, perquè l l’espai públic ha de tenir en compte la vida quotidiana i estar dissenyat per a tothom, ja que és un lloc de convivència i integració i són les persones que hi viuen les que coneixen millor les seves necessitats.

 

El consistori considera que han de ser aquestes persones també protagonistes a l’hora de generar propostes de canvi, de proposar transformacions i accions de millora d’aquest espai públic que és l’espai comú de totala ciutadania. Lesciutats que es transformen integrant les necessitats dels seus habitants són més habitables, adequades, justes i cohesionades.

 

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Manresa va convidar diferents col·lectius de ciutadans -entitats veïnals, infants, persones amb mobilitat reduïda, ceguesa o dèficit visual o sensorial-,  a participar  en la  elaboració d’aquesta Auditoria. Aquest migdia, el consistori ha organitzat un acte de reconeixement i agraïment a la participació d’aquests col·lectius, a la Sala de Columnes.

 

Durant l’acte, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha agraït la col·laboració de les persones i entitats en la confecció de l’Auditoria, que ha qualificat de “molt bon exercici de participació”, en un moment en què a través dels pressupostos participatius o els consells sectorials també es canalitza la implicació ciutadana en la presa de decisions de l’Ajuntament.

 

L’alcalde s’ha compromès a presentar els resultats de l’Auditoria, les properes setmanes, juntament amb la inversió que s’hi destinarà en els propers exercicis. “No es podrà fer tot ni es podrà fer ràpidament, però sí que tindrem les prioritats clarament definides, i treballarem per fer possible una millora general de la ciutat”, ha dit l’alcalde.


L’acte ha estat conduït pel regidor de Barris i Acció Comunitària, Joan Calmet, qui ha assegurat que les aportacions dels veïns i representants d’entitats, que “coneixen com ningú el terreny que trepitgen dia a dia”, han estat d’un nivell esplèndid i seran bàsiques per tal de completar el document que ha elaborat una empresa especialitzada.


En l’acte també hi ha intervingut Pere Canadell, representant de les persones amb discapacitat física, que ha parlat sobretot de la conveniència d’eliminar barreres arquitectòniques que encara queden a la ciutat. Per la seva banda, M. Teresa Siles, directora d’ONCE Manresa, ha assegurat que cal que la ciutat millori la seva estètica, però “sobretot que sigui accessible i que promogui la inclusió social per a les persones amb algun tipus de discapacitat, per tal de fer-nos la vida una mica més fàcil”.

 

El punt de vista de les associacions de veïns l’ha aportat Toni Erro, de l’AV Cal Gravat, que ha assegurat que l’auditoria serà una eina “doblement útil”, perquè permetrà tenir a l’Ajuntament una radiografia de l’espai urbà i prioritzar les actuacions, i també a les entitats dotar-se d’una eina per comprovar i fer seguiment de l’estat de les deficiències detectades. Erro ha considerat molt positiu poder participar al projecte i s’ha mostrat convençut que servirà per, “de mica en mica”, anar posant remei als desperfectes de la ciutat”.

 

També els infants han aportat el seu punt de vista a l’auditoria i han participat a l’acte d’avui. Ariadna Delis, alumna de l’escola Bages, ha explicat que a l’escola han fet una enquesta de punts a millorar des del punt de vista dels infants, i ha citat aspectes com “els parcs, llocs on poder jugar, i les papereres”. La jove ha mostrat la satisfacció per poder participar en el projecte, pel fet que “sovint els nens no tenim la possibilitat d’explicar la nostra opinió”.

 

Fomentar la responsabilitat compartida

 

Introduir l’element participatiu de la societat civil a l’hora d’analitzar l’espai  públic ha permès millorar la comprensió de les intervencions públiques per part de la ciutadania, fomentar la implicació i la responsabilitat compartida entre  aquesta i l’administració local i identificar els elements vertebradors de la identitat d’un territori incidint en l’element de pertinença a un barri.

 

Així doncs, aquests col·lectius de voluntaris han realitzat un exercici de participació, tot fent una anàlisi de l’estat de l’espai públic dela ciutat. Elsvoluntaris han valorat diferents aspectes, com ara paviment i calçada, senyalització, enllumenat, civisme, mobiliari urbà, jardineria, patrimoni i neteja.

 

Aquest procés d’anàlisi ha esdevingut un  exercici de reflexió, que ha permès als participants  conèixer i comprendre millor  el seu  entorn urbà,  identificar els punts favorables i desfavorables de l’entorn on vivim i definir aspectes comuns que afavoreixen o no la nostra vida quotidiana.

 

Aquesta primera fase de diagnosi per part de la ciutadania ja s’ha enllestit i l’acte d’avui ha estat reconeixement a la feina que han realitzat aquests voluntaris, i també de posada en valor, perquè ho han fet entenent que l’espai públic és de tothom, i per tant hi ha una  responsabilitat compartida entre l’administració local i la ciutadania a l’hora de desenvolupar processos de transformació i millora urbana. A més, ho han fet des del voluntariat, des de la cooperació, aportant una implicació directa i activa de totes les persones que han participat, unint esforços i compartint les capacitats de tothom.

Documents relacionats

  • imagen