Jornades de portes obertes per celebrar el Dia Internacional dels Museus aquest cap de setmana

Es podrà visitar el Museu Comarcal de Manresa, el Museu de la Tècnica, el Museu de Geologia Valentí i Masachs, el Museu Històric de la Seu, el Museu del Santuari de la Cova i el Carrer del Balç. També s’han organitzat visites guiades i tallers per posar en valor el paisatge cultural de la ciutat.


imagen

Aquest cap de setmana la xarxa de museus de la ciutat ha organitzat la commemoració del Dia Internacional dels Museus amb jornades de portes obertes i activitats gratuïtes per a tots els públics com visites guiades i tallers diversos. Els centres que es podran visitar són: el Museu Comarcal de Manresa, el Museu de la Tècnica, el Museu de Geologia Valentí i Masachs, el Museu Històric de la Seu, el Museu del Santuari de la Cova i el Carrer del Balç.

 

Enguany, el lema de la diada és “Museus i paisatges culturals ” i, coincidint també amb la celebració a Manresa de l’ExpoBages, els museus s’acosten al públic per oferir diferents punts de vista del paisatge cultural de la ciutat.

 

Per a l’ocasió s’ha preparat un programa d’activitats, obert a tots els públics, que es desenvoluparan al centre de Manresa, espai de l’ExpoBages. Entre les novetats d’aquest any destaca l’organització d’itineraris sobre l’antic recorregut de la sèquia a la ciutat i els materials de què estan fetes les façanes històriques. També hi haurà tallers infantils, tot a la Plana de l’Om.

 

També s’ha previst una conferència i unes visites guiades per conèixer la història, l’arquitectura i l’arqueologia de l’antiga església i el col·legi de Sant Ignasi. Aquests actes tindran lloc al Museu Comarcal de Manresa el divendres i dissabte a la tarda i es podrà visitar les restes arqueològiques en el solar on hi havia la Sala Ciutat.

 

Paral·lelament, els museus oferiran portes obertes per mostrar el seu valuós i divers patrimoni, donar a conèixer la seva tasca i sensibilitzar sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat.

 

A banda del treball organitzatiu de l’Ajuntament de Manresa i de la xarxa de museus de la ciutat, les activitats compten amb la col·laboració dels Amics de la Seu, Arqueòlegs.cat, Centre d’Estudis del Bages, Fundació Cova Sant Ignasi-Manresa, Parc de la Sèquia i Parròquia de Santa Maria de la Seu així com la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.

 

Calendari d’actes

 

Divendres 20 de maig

 

Al Museu Comarcal de Manresa

  • § 19 h: L’antiga església i el col·legi de Sant Ignasi: un paisatge desaparegut. Conferència sobre l’estudi històric de l’antic edifici desaparegut on després es va construir la Sala Ciutat, a càrrec de l’arquitecte Jordi Morros. Organitza: Ajuntament de Manresa

 

Dissabte 21 de maig

 

A la Plana de l’Om

  • § 11 h: El paisatge de la sèquia a la ciutat. Itinerari que ens permetrà descobrir els vestigis del canal medieval a dins de Manresa. Organitza: Parc de la Sèquia
  • § 12 h: Fes el teu estendard!! Taller per fer el teu estendard o el de la teva colla, com feien els medievals. El pintarem en verd i morat, els mateixos colors amb què al segle XIV es van pintar els plats de la ceràmica Manresana. Organitza: Museu Comarcal de Manresa
  • § 17.30 h: Taller de cinteria. Descobreix les possibilitats de les cintes per fer manualitats! Organitza: Museu de la Tècnica

 

Al Carrer del Balç

  • § De 10 a 14 h: Recorre el carrer del Balç (La visita complerta al centre d’interpretació medieval té el preu habitual de 5 € tarifa general i 4 € tarifa reduïda). Porta el dibuix que has pintat a la Plana de l'Om i l'exposarem!

 

Portes Obertes als museus de la ciutat

  • § De 10h a 13 h: al Museu del Santuari de la Cova
  • § De 10 a 14 h: al Museu Comarcal de Manresa
  • § A les 11, 12 i 13 h: Al Museu Històric de la Seu, visites guiades

 

Al Museu Comarcal de Manresa

  • § De 17 a 19 h: L’antiga església i el col·legi de Sant Ignasi: un paisatge desaparegut. Visita guiada a les restes més antigues de l’edifici de l’antic col·legi i a les excavacions arqueològiques al solar de l’església on també hi va haver la Sala Ciutat. A càrrec de Jordi Morros, Arqueòlegs.cat i el Centre d’Estudis del Bages.

 

Inici de la visita al Museu Comarcal de Manresa. Es faran grups de 25 persones que sortiran cada 10 minuts. A les 19h començarà el darrer grup. Organitza: Ajuntament de Manresa

 

Al Carrer del Balç

  • § De 17 a 20 h: Recorre el carrer del Balç (La visita complerta al centre d’interpretació medieval té el preu habitual de 5€ tarifa general i 4€ tarifa reduïda)

 

Diumenge 22 de maig

 

A la Plana de l’Om

  • § 12 h: Roques urbanes. Itinerari per reconèixer amb quins materials estan construïts els edificis històrics de la ciutat. Organitza: Museu de Geologia Valentí Masachs

 

Portes obertes als museus de la ciutat

  • § De 10 a 14 h: Portes obertes al Museu Comarcal de Manresa i al Museu de la Tècnica de Manresa
  • § D’11 a 14 h: Portes obertes al Museu de Geologia Valentí Masachs

 

 Museus de la ciutat

 

Museu Comarcal de Manresa

Via de Sant Ignasi, 40

938741155

museu@ajmanresa.cat

www.museudemanresa.cat

 

Centre d’interpretació medieval del

carrer del Balç

Baixada del Pòpul s/n

938721466

carrerdelbalc@ajmanresa.cat

www.museudemanresa.cat

www.turismemanresa.cat

 

Museu de la Tècnica de Manresa

Carretera de Santpedor, 55

938772231

museu@parcdelasequia.cat

www.parcdelasequia.cat

 

Museu de Geologia Valentí Masachs

Avinguda de les Bases, 61-73

938777200

museu@epsem.upc.edu

www.geomuseu.upc.edu

 

Museu de la Cova

Camí de la Cova-Santuari

938751579

santuari@covamanresa.cat

 

Museu de la Seu

Baixada de la Seu, 1

938721512

laseudemanresa@gmail.com

Documents relacionats

  • imagen