Tots els grups operatius que actuen a Manresa participen al simulacre d'accident amb múltiples víctimes d'aquest dissabte

En el marc dels actes de celebració del 150è aniversari de la Policia Local de Manresa, aquest dissabte, 4 de juny, tindrà lloc un simulacre d’accident amb víctimes múltiples. Serà a partir de 2/4 de 12 del migdia, al carrer Font del Gat de Manresa, entre Plaça Sentinella i carrer Dant. Hi participaran més de 25 vehicles i cent persones.

imagen

Vehicles d’emergències, policies, bombers, transport sanitari, professionals de diversos cossos... Uns 25 vehicles d’emergències i un centenar de professionals i col·laboradors, a banda d’algun altre element que no s’ha revelat, per guardar la sorpresa fins al darrer moment. Un operatiu espectacular es desplegarà aquest dissabte per participar en el simulacre d’accident, que tindrà lloc al sector de les Bases de Manresa. Liderat per la Policia Local de Manresa, en el marc del seu 150è aniversari, el simulacre s’organitza amb la col·laboració de la Fundació Universitària del Bages (FUB) i amb la participació de tots els cossos de seguretat i emergències.

 

Tot i que, com és habitual en aquests casos, no es fa públic la tipologia exacta de l’accident, sí que s’ha previst que sigui un sinistre amb víctimes i que, per tant, comportarà l’actuació de tots els grups operatius que actuen habitualment a Manresa, que són els següents:

-Policia Local de Manresa

-Protecció Civil de Manresa

-Mossos d’Esquadra, (ABP-BAGES)

-Bombers, Regió Central d’Emergències i Parc de Manresa

-SEM, Regió Central d’Emergències Centre

-TSC (Transport Sanitari de Catalunya)

-Creu Roja Manresa

-Guardia Civil,  Manresa

-Cos Nacional de Policia, Manresa

 

També la Fundació Universitària del Bages col·labora activament en l’activitat. Concretament, ho faran els alumnes i professorat del màster en Emergències Extrahospitalàries, que han participat en el disseny i també seran part activa en la realització del simulacre, en funcions bàsicament de figurant. De fet, ja fa cinc anys que la FUB organitza un simulacre com a part de la formació dels alumnes del màster, però en aquesta ocasió ha sumat esforços amb la Policia Local per tal de fer-lo fora de les instal·lacions i convertir-lo en un “simulacre de ciutat”.

 

Aquest matí ha tingut lloc la presentació del simulacre, a la FUB, a la qual han participat la regidora de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Olga Sánchez; el cap de la Policia Local de Manresa, Jordi Mora; el caporal de la Policia i coordinador del simulacre, Jordi César; i el director general de la FUB i vicerector del Campus Manresa de la UVic-UCC, Valentí Martínez.

 

Els objectius del simulacre són, d’una banda  formatius, ja que no deixa de ser una pràctica d’una tipologia d’accident que succeeix amb relativa freqüència, en què és necessari coordinar persones de diferents grups operatius. D’altra banda, es pretén mostrar a la ciutadania com  treballen aquests professionals davant d’una emergència.

 

La durada estimada del simulacre serà d’uns 90 minuts, i durant aquesta estona, fins a la 1 del migdia, aproximadament, el trànsit de vehicles serà desviat entre les Bases de Manresa i la Plaça Sentinella. Hi haurà agents de la Policia Local a tots els punts de tall  que informaran sobre  els diferents recorreguts alternatius.

 

En la presentació d’aquest matí, el coordinador del simulacre, Jordi César, ha explicat alguns detalls de l’operatiu, sense concretar el tipus d’accident, que “no serà un esdeveniment del tot excepcional: podria passar”, tot i que serà una simulació i és important que la població ho tingui clar, per tal d’evitar alarmismes. Per aquest motiu, hi haurà un speaker que explicarà els detalls de l’actuació. César ha remarcat el caràcter divulgatiu i docent del simulacre, així com la feina multidisciplinar dels diferents cossos operatius, que servirà per millorar la seva coordinació.

 

Tant Valentí Martínez com la regidora Olga Sánchez i el cap de la Policia Local, Jordi Mora, han manifestat la satisfacció pel fet d’haver sumat esforços entre institucions per fer possible el simulacre, i han desitjat que “tingui continuïtat els propers anys, que sigui un simulacre de ciutat i que Manresa se’l faci seu”. La regidora Olga Sánchez ha explicat que l’acció permetrà “mesurar les capacitat i mostra de manera transparent la resposta dels diferents cossos davant d’una emergència”.

 

El simulacre és una de les últimes sessions del màster en Emergències Extrahospitalàries de la FUB. El mateix dissabte, després de l’actuació, els estudiants faran una sessió per analitzar com ha funcionat, a la sala d’actes de la Fundació.

 

Es tracta d’un dels actes centrals previstos en el 150è aniversari de la Policia Local de Manresa, que se celebra durant tot aquest any. Els actes es van iniciar amb un acte commemoratiu al saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa, el dia 11 de març passat. Aquest juny s’organitzarà una exposició commemorativa i al llarg de l’any també es presentarà un llibre que recollirà la història del cos policíac i es farà un acte commemoratiu al teatre Kursaal, entre altres activitats.

Documents relacionats

  • imagen