Lliurament del premi Josep M. Planes i xerrada de Quim Torra, aquest dijous al Saló de Sessions

Un acte institucional al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa obrirà aquest dijous l’Any Planes, el conjunt d’actes que s’ha organitzat per recordar i difondre la figura d’aquest periodista manresà, 80 anys després del seu assassinat. En el marc de l’acte es lliurarà el premi Josep Maria Planes d’Investigació Periodística a l’equip del programa “A la recerca del paradís”, emès a l’espai 30 Minuts de TV3, i l’editor, advocat i expresident d’Òmnium Quim Torra oferirà una xerrada sobre el periodisme dels anys trenta.


imagen

El 24 d’agost de 1936, el periodista manresà Josep Maria Planes va ser assassinat a la carretera de l’Arrabassada de Barcelona per un escamot de la FAI. Tenia només 29 anys però era ja un referent del periodisme d’investigació a Catalunya. Va publicar a La Publicitat i altres publicacions i fou director de la revista satírica El Be Negre. Per recordar la seva figura i obre, promoure la seva candidatura a Manresà Il·lustre, un conjunt d’entitats han organitzat l’Any Planes, que es perllongarà fins al juny de 2017 i que arrenca aquest dijous, amb el lliurament del premi Planes i una conferència.

 

L’acte de dijous, a les 8 del vespre, al Saló de Sessions de l’Ajuntament i presidit per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, servirà per lliurar el IV Premi Josep Maria Planes a l’equip del documental “A la recerca del paradís”, sobre el viatge de combatents de l’estat per afegir-se a la Jihad. Va ser emès el febrer de 2015 a l’espai “30 Minuts” de TV3 i en són autors la periodista Anna Teixidor, l’operador de càmera Marc Faro, el realitzador Lluís Montserrat i la productora Jèssica Muntaner. El premi és convocat per la Fundació Independència i Progrés i la demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

 

Seguidament, l’editor i advocat Quim Torra i Pla, expresident d’Òmnium Cultural, pronunciarà la conferència “Josep Maria Planes i el món periodístic dels anys trenta”.

 

L’Any Planes ha programat un conjunt d’activitats per tal de difondre la figura  i l’obra del periodistes manresà, així com treballar per la concessió del títol de Manresà Il·lustre per a Planes. La Comissió any Planes és formada per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Fundació Independència i Progrés, l’Associació Memòria i Història de Manresa, la UVic-Universitat Central de Catalunya, la Fundació Universitària del Bages (FUB), Òmnium Cultural, el Col·lectiu Desvalls, Pep Corral (periodista), Jordi Finestres (biògraf de Planes) i Jordi Sardans (historiador). 

Documents relacionats

  • imagen