La injecció de 3,6 milions d'euros en dos anys al Museu Comarcal de Manresa i entorns generaran un nou pol d’atractivitat al Centre Històric

El govern municipal ha presentat avui les diverses actuacions arquitectòniques i urbanístiques que es duran a terme els propers dos anys a l’edifici de l’antic Col·legi Sant Ignasi i al seu entorn urbà. Un paquet d’actuacions que representarà una injecció global de 3,6 milions d’euros i que inclourà obres a l’interior de l’edifici i també a l’entorn, per millorar la urbanització i la connectivitat entre Escodines i Barri Antic / Vic-Remei, que quedaran connectats amb dos ascensors.


imagen

La zona de l’Espai Memòries (Museu Comarcal de Manresa) habilitada s’ha omplert de gom a gom, aquest vespre, per assistir a la presentació de les diverses actuacions arquitectòniques i urbanístiques que es duran a terme a l’edifici de l’antic Col·legi Sant Ignasi i el seu entorn urbà. La transformació del Museu ha de permetre dotar de més activitat l’entorn de la plaça Sant Ignasi i dotar-la d’una nova centralitat. Tot plegat representa continuar potenciant el Centre Històric, un dels principals compromisos del govern municipal.

 

Aquest conjunt d’actuacions, que es duran a terme en els propers dos anys, representen una de les inversions més importants del mandat municipal i estan valorades globalment en més de 3,6 milions d’euros.

 

Les obres a l’interior de l’edifici estan quantificades en 1,3 milions d’euros i seran finançades a través de dues subvencions de la Generalitat provinents dels Departaments d’Empresa i Ocupació i de Cultura, i de recursos propis de l’Ajuntament. Pel que fa a les obres d’urbanització de l’entorn, el finançament es farà a través del conveni signat amb Criteria CaixaHolding el novembre de 2014.

 

L’acte de presentació d’aquest vespre ha anat a càrrec de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy; el el cap de Paisatge de l'Ajuntament de Manresa, David Closes; i l'arquitecte redactor dels projectes d'urbanització, Enric Batlle, del despatx d’arquitectes Batlle i Roig. L’acte ha despertat expectació entre veïns i múltiples representants de sectors econòmics i socials de la ciutat, que no s’han volgut perdre la presentació del conjunt de projectes que significarà la major injecció econòmica del mandat. També hi ha assistit una bona part del govern municipal i representants d’altres grups municipals.

 

En la presentació, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha afirmat que els objectius del conjunt de l’actuació són la potenciació del Centre Històric i la generació d'un nou pol d’atractivitat al sector, un indret de rellevància perquè és on se situarà el centre d’acollida de pelegrins que finalitzen al Camí Ignasià. Junyent ha assegurat que els projectes busquen donar solucions “de conjunt, de ciutat”, a tot el sector, i no resoldre puntualment problemes concrets.

 

A)     Actuacions a l’edifici de l’antic Col·legi de Sant Ignasi

 

Les intervencions que es duran a terme a l’Antic Col·legi de Sant Ignasi pretenen racionalitzar funcionalment l’edifici i adaptar-lo al nou context urbà fruit de l’enderroc de la Sala Ciutat. Així doncs, es crearan uns nous accessos a l’edifici, a través de la plaça de Sant Ignasi, es dignificarà la façana que ha quedat al descobert amb l’enderroc de la Sala Ciutat i que ha d’esdevenir la façana principal de l’equipament i es crearà un Centre d’Acollida per als Pelegrins del Camí de Sant Ignasi.

 

A més, la proposta considera el claustre, com un nou espai obert als ciutadans, que ha d’actuar com a una nova plaça d’accés de cadascun dels tres usos que actualment encabeix l’edifici. D’aquesta manera es garantiria la claredat, control i gestió autònoma de cadascun dels tres usos. El regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, ha remarcat el caràcter de “nova plaça pública” del claustre, que esdevindrà “una mena d’atri de l’edifici de l’antic Col·legi de Sant Ignasi”.

 

Al seu torn, el cap de Paisatge de l’Ajuntament, David Closes, ha explicat els detalls del projecte i les diverses fases. Un dels elements destacats serà la solució que es donarà a la nova paret mitgera que ha quedat al descobert amb l’aterrament de la Sala Ciutat, en la qual es construirà el nou accés al claustre. El projecte per a aquesta façana està en fase d’execució, però Closes ha avançat que d’alguna manera es mantindrà “la petja que hi ha deixat la història”, en referència a les restes que queden de la preexistència de l’església barroca de Sant Ignasi.

 

Les obres es duran a terme en tres fases:

 

Primera Fase:


  1. Obres a l’ala sud destinades a habilitar els espais d’acollida del punt d’arribada del camí Ignasià i a ampliar els espais expositius de la planta primera del museu (*Més informació al final de la nota).
  2. Obres a l’ala oest destinades a executar uns nous accessos al museu mitjançant una rampa.

 

Aquestes obres tenen un cost de 456.000 euros, estan finançades a parts iguals per una subvenció del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat i per l’Ajuntament de Manresa. L’inici de les obres serà aquest mes de juny i han d’estar acabades el 30 de setembre.


Segona fase:


Restauració del claustre.

 

Aquestes obres tenen un cost de 348.693,50 euros. Estan finançades per l’Ajuntament de Manresa, amb una subvenció de 107.000 euros del Departament de Cultura de la Generalitat. La licitació de les obres serà abans de l’estiu i hauran d’estar executades abans del 30 de novembre de 2016.


Tercera fase:


  1. Execució d’un nou volum a la façana oest per encabir-hi un nou vestíbul d’accés al Museu Comarcal i uns nous accessos que enllacin les diferents plantes públiques del museu.
  2. Rehabilitació de l’antiga mitgera que unia les ales del col·legi amb l’església desapareguda i execució d’un nou accés al claustre des de la nova plaça prevista.

 

Aquestes obres tenen un cost de 501.000 euros (344.000 els espais d’accés, finançats a parts iguals per l’Ajuntament i el departament d’Empresa i Ocupació, i 157.000 les actuacions sobre la mitgera, finançats a través del conveni amb Criteria CaixaHolding) i es duran a terme durant el 2017.

 

Resum inversions actuacions a l’antic Col·legi de Sant Ignasi

  1. Rehabilitació del claustre: 348.693,50 €
  2. Espais de recepció-informació i d’acollida de pelegrins: 456.000 €               
  3. Espais d’accés principal a l’edifici i al museu: 344.000 €
  4. Actuacions sobre la mitgera de l’antiga església: 157.000 €

      TOTAL: 1.305.693,50 €

 

B)      Actuacions a l’espai urbà

 

Pel que fa a les obres a l’espai urbà, han de servir per dignificar aquest punt del Centre Històric i han de permetre millorar la connectivitat entre els barris de les Escodines, Vic-Remei i Barri Antic, a banda i banda del torrent de Sant Ignasi.

 

Les actuacions a l’entorn de l’edifici es duran a terme entre el 2017 i el 2018, tenen una cost total de 2,3 milions d’euros i consistiran en:

  1. Reurbanització de la Baixada dels Drets
  2. Urbanització de l’espai ocupat per la Sala Ciutat com a plaça.
  3. Reurbanització de la Via de Sant Ignasi, entre la plaça de Sant Ignasi i les Piscines Municipals, que comportarà la millora i l’ampliació de les voreres que ressegueixen l’ala nord de l’edifici del Museu Comarcal.
  4. Reurbanització i ampliació del carrer Vidal i Barraquer, que millorarà substancialment l’espai públic entre l’ala est de l’Antic Col·legi de Sant Ignasi i les Piscines Municipals.

 

Resum inversions actuacions a l’entorn

  1. Ampliació plaça Sant Ignasi: 549.465,60 €
  2. Baixada dels Drets: 584.254 €
  3. Via de Sant Ignasi:  551.320,80 €
  4. Carrar Vidal i Barraquer: 511.312,80 € 
  5. Ascensor públic Santa Llúcia – Plaça Major: 125.000 €
  6. Ascensor pública Remei de Baix – Remei de Dalt: Finançat per la FUSSAM

       TOTAL: 2.321.353,20 euros

 

Reurbanització de la Baixada dels Drets i millora de l’accessibilitat entre els barris de les Escodines, Nucli Antic i Vic-Remei


La primera de les actuacions d’urbanització que es durà a terme en aquest entorn serà la Baixada dels Drets i la millora de l’accessibilitat entre els barris de les Escodines, Antic i Vic-Remei, per tal de crear recorreguts adaptats a banda i banda de la Via Sant Ignasi.

 

En aquest àmbit, el govern va prendre el compromís d’estudiar diferents propostes de millora de l’accessibilitat entre aquest tres barris i al llarg de tota la via de Sant Ignasi, amb la participació de les associacions de veïns i d’entitats de persones amb mobilitat reduïda, entenent que les decisions sobre la mobilitat s’havien de prendre tenint en compte una visió global i estudiant els pros i contres de cadascuna de les propostes.

 

Totes les propostes inclouen la instal·lació d’elements mecànics per salvar el desnivell. Les diverses propostes eren:

-Incorporació d’escales mecàniques a la baixada dels Drets

-Incorporació de rampes mecàniques a la baixada dels Drets

-Combinació de rampes i ascensor a la baixada dels Drets

-Ascensors ubicats en altres punts al llarg de la via Sant Ignasi.

 

En l’acte d’avui, l’arquitecte Enric Batlle ha presentat amb profunditat cadascuna d’aquestes opcions. Finalment, el regidor Marc Aloy ha explicat que després d’haver estudiat totes les propostes i d’haver-les compartit i debatut amb les entitats esmentades, el govern ha decidit afrontar aquesta millora de la mobilitat a través de tres actuacions:

 

-Urbanització de la Baixada dels Drets a través d’una plataforma amb un pendent continu, sense elements mecànics, que resolgui el fort desnivell del tram superior.

Aquesta actuació, a més, permetrà resoldre l’accessibilitat de tots els edificis que donen front al carrer, eliminant les escales actuals d’accés als portals.

 

-Construcció d’un ascensor públic en el marc de les obres d’ampliació de la Residència de Sant Andreu que salvi el desnivell els carrers del Remei de Dalt i Remei de Baix. Aquestes obres van a càrrec de la FUSSAM.

 

-Construcció d’un ascensor entre el carrer de Santa Llúcia i la plaça Major, que juntament amb la passera que travessa la via de Sant Ignasi, completi un itinerari adaptat  entre les Escodines  i el Barri Antic.

 

La construcció dels ascensors es durà a terme abans de la urbanització de la baixada dels Drets, per facilitar la mobilitat abans d’iniciar el tram d’obres que provocarà limitacions en la mobilitat al sector.

 

Les propostes que incloïen la utilització d’elements mecànics a la baixada dels Drets s’han descartat per diversos motius:

 

-Cap dels elements que es poden plantejar en aquell espai no resolen adequadament un recorregut accessible d’acord amb la llei. Les escales i rampes mecàniques no es poden considerar un itinerari accessible i generen inestabilitat a les persones grans o amb problemes de mobilitat. I un ascensor en aquest sector no és viable, ni econòmicament ni des d’un punt de vista tècnic.

 

-Tenen un cost econòmic desmesurat. En el cas de les rampes, el cost superaria el pressupost disponible pel conjunt de la urbanització del carrer. A més caldria sumar-hi els elevats costos de manteniment.

 

 

*Annex informació complementària:


Obres a l’ala sud destinades a habilitar els espais d’acollida del punt d’arribada del camí Ignasià i a ampliar els espais expositius de la planta primera del museu

 

A l’ala sud de l’edifici de l’antic Col·legi de Sant Ignasi, es rehabilitarà tota la planta baixa i la primera, incloent el portal barroc que connecta amb el carrer Viladordis. La planta baixa actual es divideix en 3 parts: el vestíbul, que connecta amb el portal barroc; un nucli d’escales, el qual es va haver d’enderrocar a causa del seu mal estat; i dues sales destinades a allotjar diversos elements del lapidari del museu (capitells, columnes, rosasses, etc.), però que no formen part de l’itinerari visitable del museu. La planta primera disposa de dues sales de treball i magatzem.

 

Amb la intervenció proposada, es pretén fer, en planta baixa, l’àrea d’acollida de pelegrins, destinada a oferir un espai de descans i de recuperació física a aquests últims, a més d’activitats relacionades amb el projecte Manresa 2022 (conferències, presentacions, acollida personalitzada de grups, sessions de meditació, etc.). L’espai constarà d’una zona d’acollida situada al vestíbul, una sala polivalent i un lapidari amb una selecció de peces del fons del museu. En la planta primera es faran dues noves sales expositives complementàries a les del museu: una sobre el Barroc i la Contrarreforma i una altra sobre els jesuïtes a Manresa.

 

L’actuació preveu restaurar el portal barroc (elements de pedra i fusteria), recuperar els elements estructurals originals de l’edifici (voltes, columnes de fosa, etc.), reforçar els actuals forjats per tal d’assolir la sobrecàrrega d’ús necessària, sanejar els paraments verticals i horitzontals i repintar‐los, substituir els tancaments de fusta actuals, pavimentar de nou el conjunt i dotar‐lo de les instal·lacions necessàries per al seu correcte funcionament.

 

Un element important de l’actuació és la connexió entre el vestíbul, l’antic nucli d’escales i les diferents sales. Com que aquestes últimes es troben elevades respecte del nivell de l’entrada i del claustre (1,50m en el cas de la planta baixa; 6,75m a la planta primera), esdevé imprescindible la construcció d’un tram d’escales i d’un ascensor, que permetrà la mobilitat de les persones amb mobilitat reduïda.

 

També cal destacar les sales d’aquesta ala, completament diferents a les de la resta de l’edifici, i que destaquen per llurs dimensions i solucions constructives. Les dues ales modernes (l’est i la sud) s’executen amb materials moderns del s. XIX (pilars de fosa, bigues i jàsseres metàl.liques, revoltó de maó de pla), amb un marcat aire industrial. La intervenció que es proposa pretén la recuperació íntegra d’aquestes sales, recuperant la imatge original de l’espai.

Documents relacionats

  • imagen