Solemne acte de commemoració del bicentenari del Col·legi de Procuradors de Manresa

El conseller de Justícia, Carles Mundó, i l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, van presidir ahir al vespre l’acte institucional de commemoració del 200 aniversari del Col·legi de Procuradors de Manresa, que va omplir el saló de sessions de l’Ajuntament, el mateix lloc on s’havia constituït, el 15 de juny de 2016.


imagen

Amb l’emoció de ser exactament a la mateixa sala on se'n va fer la constitució, el Col·legi de Procuradors de Manresa va celebrar ahir, al saló de sessions de l’Ajuntament, l’acte institucional de commemoració del 200 aniversari, que va ser presidit pel conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, i l’alcalde  de Manresa, Valentí Junyent. L’acte  va aplegar els màxims representants dels procuradors de Catalunya i l’estat, representants dels jutges i advocats, procuradors de diverses èpoques, representants d’altres col·legis catalans, diputats i regidors, a banda de públic en general, que va omplir a vessar el saló de sessions.

 

L’acte va ser solemne i va combinar l’emotivitat i les felicitacions mútues per la celebració, amb la reivindicació del paper de Manresa com a ciutat rellevant en l’àmbit de la justícia al país. La commemoració també va servir per presentar el llibre “Procuradors de Manresa. 200 anys d’història”, escrit per l’historiador Francesc Comas, qui va fer un repàs de la trajectòria del Col·legi en el mateix acte.

 

En els parlaments, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va recordar que la història dels procuradors és la història de la justícia, i va considerar que “Manresa des de fa segles ha tingut bones institucions de justícia, tribunals importants que han ajudat els ciutadans a resoldre les seves diferències“ . En aquest marc, va assegurar que els procuradors han tingut sempre la capacitat d’adaptar-se a les transformacions socials que s’han anat produint, cosa que també passa avui, en què “els canvis tecnològics estan provocant que els operadors jurídics, també els procuradors, estiguin fent un notable esforç d’adaptació i mostrin la seva predisposició als canvis”.

 

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va remarcar la rellevància que ha tingut el Col·legi de Procuradors des de la seva fundació, el 1816, quan feia molt poc temps que una bona part de la ciutat de Manresa havia estat destruïda, durant la Guerra del Francès. L’alcalde va afirmar que la capitalitat es construeix a partir de les persones, entitats, i el conjunt de la societat, i va considerar que Manresa ha mostrat la seva vocació de capitalitat del territori de la Catalunya central també amb el bon funcionament de les seves institucions judicials. Junyent va considerar que els procuradors fan una contribució a la ciutat i a la seva autoestima estimant la seva professió i la ciutat, i pel fet d’estar associats i organitzats des de ja fa 200 anys.

 

En l’acte d’ahir també van intervenir Ester Garcia Clavel, degana del Col·legi de Procuradors, que va afirmar que el col·legi manresà és dels petits de l’estat, però amb una vocació de servei innegable, que abraça també els professionals de Berga i Igualada, que formen part del Col·legi. Fins als anys 80 també els procuradors de Terrassa en formaven part, fins que van formar el seu propi col·legi. Posteriorment, Juan Carlos Estévez, president del Consejo de Procuradores de España, va assegurar que “els col·legis no es mesuren pel nombre de col·legiats, sinó també per la seva història i per la tasca que han fet i faran. Per això, vosaltres entreu a la categoria de gran col·legi”.

 

Per la seva banda, Ignacio López, president del Consell de Procuradors de Catalunya, va afirmar que, “en una societat exigent com l’actual, el fet que una institució professional celebri dos segles de vida és una mostra que les seves funcions són del tot necessàries”, i va tenir un reconeixement pels pioners que van tenir la iniciativa de fundar el Col·legi. Al seu torn, José Manuel del Amo, magistrat-jutge degà dels Jutjats de Manresa, va defensar la vigència de la tasca dels procuradors, va desitjar que el col·legi arribi als 300 anys i mes enllà, i va comentar amb ironia que permetre la constitució del col·legi va ser potser la millor obra del monarca Ferran VII.

 

Àngel Fabregat, representant de la Mutualidad de Procuradores de España, va introduir el reconeixement que es va fer al procurador col·legiat més veterà de Manresa, Eudald Sala, de 83 anys i més de 50 anys d’exercici professional.

 

L’acte va incloure també el lliurament d’un obsequi commemoratiu de l’Ajuntament al Col·legi de Procuradors i es va cloure amb un breu concert d’instruments de vent a càrrec del Bages Brass Quartet i una fotografia de família dels procuradors, amb els seus representants i les autoritats.

Documents relacionats

  • imagen