Manresa nedarà dissabte en solidaritat amb les persones refugiades

Neda pels refugiats” és una iniciativa que tindrà lloc a les Piscines Municipals, a les piscines de l’Ateneu Les Bases, Cube, Club de Tennis i Nat’s. L’acció de sensibilització s’emmarca dins els actes que commemoren el Dia Internacional de les persones refugiades. La inscripció es pot fer aquí.


imagen

Manresa se suma als actes de commemoració del 20 de juny, Dia Internacional de les persones refugiades, amb la celebració de l’iniciativa solidària “Neda pels refugiats” que tindrà lloc aquest dissabte, 18 de juny, a les Piscines Municipal, Ateneu les Bases, Cube, Club de Tennis i Nat’s, que té l’objectiu de sensibilitzar i donar suport a les persones que pateixen aquest drama.

 

Els detalls d’aquesta jornada solidària han estat presentats aquest migdia, a les instal·lacions de les Piscines Municipals, per la regidora d’Acció Social i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària;  per Jordi Vidal (Piscines Municipals);  Lluis Serracarbassa (Cube);  David Augé (Club Tennis Manresa); Dolors Mas (Cercle Artístic); Domènec Cucurella (Justícia i Pau), David Martell (Esclat); i la tècnica municipal Rosa de Paz.

 

Santolària ha tingut paraules d’agraïment als responsables de les Piscines i les entitats que col·laboren en aquesta jornada solidària a favor dels refugiats i de treballar en la sensibilització d’aquest drama de les persones que fugen de la guerra. La regidora ha fet una crida a la participació per recaptar diners per l’ONG Proactiva Open Arms que “fa una tasca extraordinària per salvar vides al Mediterrani”.

 

Jordi Vidal ha explicat que dissabte, a les Piscines Municipals, totes les persones podran “nedar els metres que puguin a favor d’aquests refugiats”. Lluis Serracarbassa ha manifestat que “durant aquesta tota aquesta setmana, al Cube, les persones que s’hi vulguin afegir a l’iniciativa també ho podran fer”. David Augé també ha explicat que el dissabte les instal·lacions del Tennis Manresa seran obertes per participar-hi “però també durant la setmana hi haurà un carril de la piscina reservat per aquesta causa solidària en la qual el nostre club participa amb satisfacció”.

 

Per la seva part, David Martell ha animat a la ciutadania a gaudir dels concerts i actuacions que l’Esclat oferirà dissabte a la tarda a la Plaça Sant Domè nec. Dolors Mas ha donat a conèixer el mural en el qual estan treballant des del Cercle Artístic –que serà exposat als contraforts del Teatre Conservatori- per simbolitzar “l’etapa més dramàtica que pateixen els refugiats fugint de la guerra”. Finalment, Domènec Cucurella ha contextualitzar totes en aquestes activitats en el treball continu que es fa des del grup “Manresa Acull” i des de les diferents entitats de la ciutat per denunciar la situació “no dels refugiats,  perquè ara no són refugiats, ara són descartats per algunes nacions i institucions”.  Cucurella ha recordat que el grup “és obert a tothom que vulgui participar i treballar en aquestes iniciatives solidàries”.

 

Recaptació en benefici de l’oenegé Proactiva Open Arms

 

L’activitat vol simbolitzar els 7.000 metres de distància que hi ha entre les costes de Turquia i l’illa grega de Lesbos, trajecte de mar que milers de sirians han de travessar fugint de la guerra i buscant un futur millor. La nedada solidària consisteix en què les persones participants nedin uns metres per aconseguir totes juntes sumar totes les vegades que sigui possible aquests simbòlics set quilòmetres.

 

La recaptació d’aquesta activitat anirà íntegrament en benefici de ProActiva Open Arms, oenegé de socorristes catalans que està treballant per salvar vides al Mediterrani. El seu representant més conegut, Òscar Camps, ha rebut enguany el Premi de Català de l’any i recordava la necessitat de donar resposta i de sumar cadascú el seu granet de sorra per evitar tants morts al Mediterrani.

 

Com es pot participar?

 

Podem anar a nedar en família a les piscines adherides a la campanya. No es pagarà entrada, sinó que cal fer una aportació mínima de 5€ i nedar els metres que et vinguin de gust perquè es sumin a aquest comptador solidari.

 

Les persones interessades a particiopar es poden inscriure a la web de l’ajuntament o bé presencialment a les piscines adherides. També es poden inscriure el mateix dia 18 a la piscina que hagin escollit.

 

El pagament es fa a les mateixes piscines. Si participen les famílies, els infants menors de 9 anys poden participar gratuïtament. Si es participa com a esplai o agrupament, hi ha un preu de grup. Els grups poden fer les aportacions de forma conjunta: Aportacions mínimes de 30€ de grups fins a 10 persones,  50€ entre 10 i 20 persones i 60€ a partir de 20 persones.

 

Més actes de sensibilització

 

L’iniciativa “Neda pels refugiats” es completarà dissabte a la tarda, a la Plaça Sant Domènec amb la cloenda musical de l’acte, amb música dels combos de l’Esclat i amb la xerrada de ProActiva Open Arms. Així com també una mostra artística –que es farà durant la tarda- que recorda que el mar hauria de ser vida a càrrec del Cercle Artístic.

 

Dilluns 20 de juny, Dia Internacional de les persones refugiades, tindrà lloc, a  la Casa Lluvià a les 19,30h, la taula rodona Veus de l’exili, que té l’objectiu d’obrir la mirada a diferents exilis amb el fil conductor del drama que suposa en la vida de les persones i dels pobles que l’han de patir. Jordi Palou Loverdos, especialista en mediació de conflictes i processos de pau, conversarà amb testimonis de Ruanda, Síria, Guatemala i la guerra civil. Diferents continents, vivències molt properes. La taula rodona compta amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història Manresa.

 

En aquesta acte, els testimonis en primer persona mostren la cruesa de l’exili a diferents continents. D’una banda, Théogène Murwa (Rwanda) aportarà la seva experiència i la seva lluita com a testimoni protegit de la querella per aclarir l’assassinat de cooperants espanyols a Ruanda, entre ells, la manresana Flors Sirera. També es comptarà amb Rafael Rosal (Guatemala) que explica el seu trajecte personal que el va portar de militar a deixar les armes per treballar per la pau. Joan Babeli d’origen siri compartirà un tema tan d’actualitat com fugir de la guerra a síria, i Conxita Parcerisses, membre de l’Associació Memòria i Història de Manresa, aporta el que es va viure al nostre país i el treball encara necessari per dignificar les víctimes.

 

Així mateix, el dimarts 21 de juny a les 18:30 i en  col·laboració amb l’Oficina Jove, Espai Joan Amades, hi haurà una xerrada que motivi a donar suport directament als Camps de refugiats. La xerrada comptarà  amb bagencs que hi han anat i explicaran la seva experiència. En concret, Marc Balastegui explicarà la seva experiència directa als camps d’Idomeni i la situació actual. Davant la necessitat de voluntariat a la zona, l’objectiu de la xerrada és explicar com es pot contribuir com a voluntari independent i donar idees per treballar de forma adequada al terreny.

 

Els actes estan organitzats per l’Ajuntament de Manresa i el Consell Municipal de Solidaritat, en el marc del grup de treball #Manresa Acull i el Pla de Sensibilització. La campanya de sensibilització compta amb el suport de la Diputació i la col·laboració de: Piscines municipals, Ateneu Les Bases, Cube, Club Tennis Manresa, Nat’s, ProActiva Open Arms, Esclat-40 anys, Associació Memòria i Història Manresa i Cercle Artístic de Manresa.

 

La inscripció es pot fer aquí.

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen