Quatre itineraris nous enceten aquest dilluns les populars Visites a la Manresa Desconeguda

Les esglésies enderrocades durant la Guerra Civil, l’institut Lluís de Peguera, els espais d’oci nocturn de principis del segle XX i la Casa Fàbregas de la plaça Major són els protagonistes de les visites als espais més recòndits de la nostra ciutat que comencen el dilluns 22 d’agost.


imagen

Aquest dilluns 22 d’agost tornen les populars Visites a la Manresa Desconeguda amb quatre nous itineraris per descobrir la història menys coneguda de la nostra ciutat.


Amb motiu de la Festa Major enguany s’han programat les visites gratuïtes a les esglésies enderrocades durant la Guerra Civil, l’institut Lluís de Peguera, els espais d’oci nocturn de principis del segle XX i la Casa Fàbregas de la plaça Major.


Les propostes són aquestes:


Dilluns 22, de 17 a 20 hores

Sota el títol Esglésies enderrocades. Escenaris de la destrucció del patrimoni durant la Guerra Civil es farà un recorregut que permetrà conèixer quines eren les esglésies gòtiques i barroques avui desaparegudes de Manresa, i què en queda després de l’enderroc de què van ser objecte l’any 1936, a l’inici de la Guerra Civil.


En l’itinerari es podran visitar espais normalment no accessibles al públic, com són les restes arqueològiques de l’antiga església de Sant Ignasi, el solar on hi havia la Sala Ciutat, el magatzem de lapidari del Museu Comarcal de Manresa, els espais originals de l’antic convent dels Predicadors i l’Espai Manresa 1522, on es projectarà un audiovisual sobre l’enderroc de les antigues esglésies.


L’inici serà al Museu Comarcal de Manresa (portal del carrer Viladordis, 1) i finalitzarà amb la visita a l’Espai Manresa 1522.


Els grups sortiran des de les 17 h, cada 10 minuts, fins les 20 h.


El recorregut complert i ampliat també es podrà fer en bicicleta. En aquest cas, la sortida serà a la plaça Sant Domènec, a les 17 h, amb bicicleta pròpia o de MBICI  (servei gratuït pel qual cal reserva prèvia al 629321760).

 

Dimarts 23, de 17 a 20 hores

Visita a l’institut Lluís de Peguera, concretament a la sala d’actes i la biblioteca, les parts més antigues rehabilitades.


La visita permetrà contemplar els espais de la biblioteca i de la sala d’actes recentment restaurats, amb un recorregut per la resta de l’edifici i amb una presentació de la història de la seva construcció a través d’un audiovisual.


L’inici de les visites serà a l’entrada de la plaça d’Espanya, i sortiran grups cada 15 minuts.

 

Dimecres 24, de 17 a 20 hores

Amb el títol L’oci nocturn a primers de segle XX de la mà de Josep M. Planes es recorreran els espais d’oci nocturn de la Manresa dels anys vint i trenta, des del Teatre Conservatori al Coro Sant Josep, a través de textos del periodista manresà Josep M. Planes.


La visita comptarà amb alguns elements festius sorpresa i permetrà veure de prop alguns locals molt singulars i força desconeguts per la ciutadania.


L’itinerari serà guiat per membres de la Comissió Any Josep M. Planes amb l’objectiu de donar a conèixer la figura del periodista manresà assassinat a la Rabassada l’any 1936, enguany fa 80 anys.


Un cop acabat l’itinerari, a les 20.30 hores, aquesta comissió ha organitzat un acte de commemoració de l’assassinat de Josep M. Planes que es farà davant la seva casa natal, al carrer de la Canal.


L’inici serà a la plaça Sant Domènec, des d’on sortiran grups cada 15 minuts.

 

Dijous 25, de 17 a 20 hores

Visita a la Casa Fàbregas, un edifici històric a la plaça Major. Es tracta d’una oportunitat única per visitar les estances que configuren les plantes principals d’aquest casal barroc, habitualment tancat al públic, i que properament es dedicarà a altres usos.


Els guies del Centre d’Estudis del Bages oferiran un passeig per les estances de planta baixa i planta primera del què havia estat un edifici residencial i seu de la coneguda Fonda Sant Antoni.


L’inici de la visita serà davant l’antiga Fonda Sant Antoni, a la plaça Major, i sortiran grups cada 10 minuts.

 

1936-2016: Fem memòria

 

Dues d’aquestes visites, ‘Esglésies enderrocades. Escenaris de la destrucció del patrimoni durant la Guerra Civil’ i ‘L’oci nocturn a primers de segle XX, de la mà de Josep M. Planes’ s’emmarquen dins els actes que es programen a la ciutat amb motiu del 80è aniversari de l’inici de la Guerra Civil Espanyola en el marc del Programa Municipal de Memòria Històrica de Manresa i fent-nos ressò dels actes que es faran arreu del territori català.


Totes les visites són gratuïtes i obertes a tothom. Les que es realitzen en forma d’itinerari se suspendran en cas de pluja continuada.


Les Visites a la Manresa Desconeguda les organitza l’Ajuntament de Manresa, i compten amb la col·laboració de les següents entitats, col·lectius i persones: Associació Memòria i Història de Manresa, Amics de l’Art Romànic del Bages, Amics de la Seu, Armats de Manresa, Arxiu Comarcal del Bages, Centre d’Estudis del Bages, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya – Delegació del Bages-Berguedà, MBICI, Museu Comarcal de Manresa, Oficina de Turisme de Manresa, Voluntaris Culturals, INS Lluís de Peguera, AMPA de l’INS Lluís de Peguera, Comissió Any Josep M. Planes, Grup Sardanista Dintre el Bosc, Cos de Dansa de la Innocentada de l’Agrupació Cultural del Bages, Xarops la Palmera, Pere Santamaría arquitecte i Duopros SL.

Documents relacionats

  • imagen