El Carnestoltes a Manresa agafa embranzida i recupera 28 anys després una rua oberta a tots els públics

Dissabte a la tarda es farà el carnestoltes per a tots els públics i diumenge al matí es celebrarà la nova edició del Carnestoltes Infantil que tindrà una participació de 15 carrosses i més de 1.600 persones i amb el món del cinema com a eix temàtic.

imagen

El Carnestoltes arriba aquest cap de setmana a Manresa amb més força que mai i amb la incorporació de novetats importants. Així, al Carnestoltes Infantil que se celebrarà com es tradicional diumenge al matí, enguany i després de 28 anys d’absència, l’entitat Xàldiga taller de Festes ha organitzat el Carnestoltes obert a tot tipus de públic, que se celebrarà aquest dissabte a la tarda. L’oferta de carnestoltes es complementa demà divendres al vespre amb la celebració del “Carnabars”, una acte festiu organitzat per un col·lectiu de bars del Centre Històric.

Els detalls dels actes del Carnestoltes han estat presentat avui pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; el representant de l’entitat Imagina’t, Joan Vilà; el membre de Xàldiga, Manel Iglésias; i el representant de Federació d’Associacions de Mares i Pares de Manresa (FAMPA), Ermengol Calvet. Els han acompanyat també Lluis Roca de Xàldiga i Carme Pintó d'Imagina’t.

Calmet ha volgut destacar “la celebració d’una edició de Carnestoltes 2014 que presenta novetats importants com és la incorporació de l’acte de dissabte, i el Carnestoltes Infantil que celebra la seva 36a edició”. Per al regidor de Cultura, "cal ressaltar, un cop més, la forta implicació de les entitats de la ciutat i l’esforç que suposa per l’Ajuntament, ja sigui des de la Policia Local, Mobilitat o Neteja, per ajudar a l’èxit d’aquests actes quan fa només 15 dies que hem organitzat la Fira de l’Aixada”.

Per la seva part, Manel Iglésias ha explicat que el carnestoltes de dissabte “l’hem batejat com a Carnavalada a la Manresana i és un projecte nou que esperem que tingui el suport del públic de Manresa i comarca”. El representant de Xàldiga ha manifestat que “en aquests moments tenim inscrites 4 carrosses i 8 comparses, però sabem de molta gent que ens han comunicat que s’inscriuran el mateix dissabte”.

Iglésias ha reconegut que “hem preparat aquesta edició amb molta il·lusió però en ser una novetat, no sabem quina serà la resposta del públic” i ha afegit que “la rua està oberta a tothom i a tots els públics. També esperem públic jove, sobretot d’una franja d’edat entre 12 i 17 anys, que poden tenir en aquest carnestoltes un espai per passar-ho d’allò més bé”.

36 anys de Carnestoltes Infantil

Per la seva banda, Joan Vilà, ha destacat “la continuïtat de 36 anys celebrant el Carnestoltes Infantil, una dels actes més multitudinaris que se celebren a la ciutat”. El representant d’Imagina’t també ha ressaltat “el manresanisme” que es pot viure en aquest acte amb la presència i col·laboració de moltes entitats de la ciutat.

Al seu torn, Ermengol Calvet ha explicat les novetats del recorregut “amb 15 carrosses, dos més que l’any passat, i la participació de 1.600 persones, a les quals caldrà sumar totes aquelles que s’hi afegiran el mateix diumenge”. El representant de la FAMPA ha tingut paraules d’agraïment “a totes les AMPES, Grup d’Escoltes i l’Ajuntament per la seva col·laboració i implicació perquè aquest acte sigui, un any més, una gran festa”.

Demà al vespre la festa comença amb “Carnabars”

Els actes del Carnestoltes s’inicien demà divendres al vespre amb el “Carnabars”, una rua de bars amb inici a la plaça Major, a 2/4 de 9 del vespre. Hi participen els bars Ateneu, Si Cal, Rocio, Peixera, Moe's, Spirit de Vi, Toni's, Carlins, Alzina, Y Grega i Havana. El fi de festa serà a 2/4 de 12 de la nit a la plaça Gispert amb batalla de DJ.

L’endemà, dissabte 8 de març, tindrà lloc el Carnestoltes per a adults. De 4 a 5 de la tarda es farà la concentració de carrosses i comparses a la Plaça Europa. També es podran inscriure tots aquells que no ho hagin fet prèviament per poder optar als premis que s’entregaran a l`hora del ball.
A les 5 arribarà el Rei Carnestoltes, i mitja hora més tard començarà la rua, amb el recorregut següent: plaça d'Europa, Muralla del Carme, carrer Nou, Piques, plaça de la Reforma, Alfons XII, Born, Plaça de Sant Domènec, Guimerà, Crist Rei, Passeig (per la banda dreta baixant perquè a l'esquerra hi ha l'enderroc de la casa de la Muralla), Muralla del Carme i Plaça d'Europa.

En aquesta plaça continuarà la festa fins a la mitjanit, amb el lliurament de premis del concurs de disfresses (la normativa per participar-hi es pot consultar a www.xaldiga.cat) a càrrec de Karla Show, que protagonitzarà una de les carrosses, i música amb DJ Wild i Sergio Navas. Petites empreses han aportat el 10% del cost de l'organització i la UBIC hi col·laborar ambientant les botigues i repartint antifaços a la clientela.

Diumenge al matí, el Carnestoltes infantil

Diumenge 9 de març tindrà lloc una nova edició del Carnestoltes Infantil de Manresa. Una festa adreçada a públic familiar on la gresca i la disbauxa prenen protagonisme. El Carnestoltes infantil del 2014 tindrà “El món del cinema” com a eix temàtic. Enguany la participació és de 15 comparses, 2 més que en l'edició anterior i un total de 1600 participants, més totes les persones i comparses que s’incorporin espontàniament al final de la rua.

Es continua amb la línia d'austeritat de l'edició anterior, per motius de responsabilitat davant la situació econòmica. En aquest sentit s’ha renunciat, com l'edició anterior, a la contractació d’alguns dels elements més espectaculars i accessoris de la rua i s’ha primat la participació de grups de música locals a la rua i de l' espectacle final d'animació a la Plaça Major “Que Peti La Plaça”, de la companyia lleidetana Xip-Xap, amb composició pròpia de cançons molt marxoses per fer bellugar el públic familiar, i una escenografia inflable espectacular de titelles galàctiques i pilotes enormes.

L’acte l’organitza l’Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de la Federació de Mares i Pares d’Alumnes (FAMPA) de Manresa i d’Imagina’t.

Nou lloc de concentració i canvis en el recorregut

Com a novetat i per la coincidència amb el Fora Estocs, enguany la concentració de les comparses i participants es farà a les 11.00 h al 3er tram del Passeig de Pere III (tram següent a la Plaça Espanya i fins la Plaça 11 de Setembre) per començar a les 11.30 h el següent recorregut: Passeig de Pere III (3er tram, es baixa pel lateral esquerra); C/ Àngel Guimerà; Plaça de Sant Domènec; C/ del Born; Plana de l’Om i C/ Sant Miquel i plaça Major.

El Rei i la Reina Carnestoltes

Dues persones estretament vinculades al Carnestoltes de Manresa tornaran a ser el Rei i la Reina: el Pere Camprubí, membre fundador de Rialles a Manresa, que durant molts anys va assumir el paper de rei Carnestoltes i Carme Pintó, membre actual d’Imagina’t.

En aquesta edició el Rei i la Reina aniran disfressats –amb roba cedida pel Kursaal- de coneguts personatges cinematogràfics, caracteritzats per la maquilladora Lolita Rovira i dalt d'una carrossa de pel·lícula (decorada per l'escenògraf Esteve Porta).

La música i espectacle final a la Plaça Major

La música també serà protagonista al llarg de tot el recorregut. A més de les 9 comparses amb sonorització musical a la seva carrossa, hi participaran els següents grups musicals locals: Tabalers de Xàldiga; Grallers dels Geganters de Manresa ; Grallers del Poble Nou; Unió Musical del Bages i CocoBongos Santpedor.

A la Plaça Major, desprès del Pregó del Rei i la Reina Carnestoltes, i haurà un fi de festa conduit pel conegut grup d'animació infantil Xip-Xap, que presentaran el seu espectacle “Que peti la Plaça!”, i que finalitzarà, aproximadament, entre les 14 i les 14.30 del migdia.

Comparses inscrites

Les comparses inscrites són les següents:_Ampa Valldaura, la pel·licula del Correfoc; Ampa Sant Ignasi, Diables del Sant Ignasi; Ampa Puigberenguer, els Inventors del Puigberenguer; Ampa Ítaca, Moments de cine: crispetes i personatges; AMPA Bages, film de pel·lícula de cinema; Ampa Ave Maria, Far West; Esplai Minuatx, Extraterrestres; Aprenc Manualitats, Vestits de paper de diari; Creu Roja, Va de Crispetes; Ampa Flama, Charlie Rivel; Ampa Joviat, Les nostres estrelles: Paparazzi i personatges de pel·licula; Ampa FEDAC- Dominiques, Els pirates del Carib; Centre Obert Sergi Aguilera, Aquarium; Ampa La Salle, Charles Chaplin; Ampa La Sèquia, Tornem a les cavernes: pel·lícula Els croods.

Pla de seguretat

El desenvolupament del Carnestoltes Infantil compta amb un Pla de Seguretat que contribuirà a minimitzar els riscos de tots els participants en aquesta multitudinària rua. Es demana especialment a les persones que es vulguin incorpora a la rua ho facin a la cua, per evitar el trencament de les comparses inscrites.

La imatge

La imatge del Carnestoltes Infantil ha estat realitzada per Mireia Font. En total s’han editat 10.000 flyers i 200 cartells que s’han distribuït per les escoles de la ciutat, grups participants a la rua, establiments comercials i equipaments municipals.


 

Documents relacionats

  • imagen