L'Ajuntament de Manresa atorga l'autorització sanitària a quatre establiments que fan tatuatges i pírcings

La Unitat de Sanitat ha comprovat que aquests centres compleixen amb les condicions tècniques i sanitàries pel que fa a les instal·lacions, mobiliari i esterilització del material, instrumental, ús de productes i material d’un sol ús o estèril, higiene i protecció personal, mesures d’autocontrol i gestió de residus.

 

L’Ajuntament de Manresa ha atorgat l’autorització sanitària a quatre establiments de la ciutat que ofereixen serveis de tatuatge, pírcing o micropigmentació. Aquest centres autoritzats són Juanky tatoo (carrer Era Esquerra, 15, 2n), Tatoo & Pircing Manresa (carrer Saclosa, 14, bxs), Pírcing David Blanc (carrer Poeta Mistral, 17, bxs) i el El Crit (carrer Sant Joan Baptista La Salle, 32).

La Unitat de Sanitat, com a autoritat competent en la proposta d’atorgament de l’Autorització sanitària, va iniciar fa uns mesos el procediment per tal que les activitats on es realitza alguna d’aquestes pràctiques poguessin sol·licitar l’autorització sanitària de funcionament.

Després de diverses inspeccions, s’ha comprovat que en aquests moments aquests quatre establiments compleixen amb les condicions tècniques i sanitàries pel que fa a les instal·lacions, mobiliari i esterilització del material, instrumental, ús de productes i material d’un sol ús o estèril, higiene i protecció personal, mesures d’autocontrol i gestió de residus, que s’estableixen al Decret 90/2008 de la Generalitat de Catalunya, a través del qual es regulen les pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing, així com els requisits higienicosanitaris que han de complir els establiments on es realitzen aquestes pràctiques

Evitar riscos i complicacions

Les tècniques del tatuatge i del pírcing són pràctiques estètiques que no estan exemptes de riscos i complicacions com són les infeccions, al·lèrgies i trastorns anatòmics si no es realitzen en condicions òptimes d’higiene i seguretat de manera que és justificat que sigui necessari garantir que aquestes activitats es realitzen en les millors condicions higièniques i sanitàries per tal de protegir la salut de les persones usuàries d’aquests serveis i la del personal aplicador mateix.

Per això, la Unitat de Sanitat recomana a qui desitgi sotmetre’s a qualsevol d’aquests tractaments, es dirigeixi únicament als centres autoritzats, que han acreditat el compliment de les normatives sanitàries.

Un dels requisits importants d’aquestes tècniques és el del compliment de la normativa en quan l’ús adequat de materials. Així, per exemple, els materials de subjecció implantats en els pírcings han de ser d’or de 18 quirats mínim o bé de titani.

Pel que fa als tints i els pigments de tatuatges, aquestes activitats han de complir amb allò establert en la normativa vigent sobre productes cosmètics i les tintes, els quals han de disposar del corresponent registre sanitari, de manera que no contenen substàncies tòxiques o contaminació microbiològica.

Professionals amb formació i consentiment informat dels clients

Amb la autorització sanitària, la Unitat de Salut de l’Ajuntament de Manresa també ha comprovat que els professionals que realitzen la pràctica han rebut una formació específica necessària per aplicar aquestes tècniques estètiques.

Així mateix, qualsevol persona que es sotmeti a un tatuatge, un pírcing o un micropigmentació haurà de signar prèviament i per escrit el “consentiment informat” en el qual es farà constar la pràctica a realitzar, els riscos sanitaris i complicacions, les cures necessàries per a la cicatrització, les condicions de reversibilitat de la pràctica, les indicacions i contraindicacions a aquestes pràctiques i les característiques dels productes i materials a implantar o utilitzar en la pràctica escollida.

Abans de sotmetre’s a qualsevol tatuatge, pírcing o micropigmentació, és necessari meditar bé la decisió, sobretot en la realització de tatuatges a causa de la dificultat que comporta posteriorment la seva eliminació.

La pàgina web de l’ajuntament www.ajmanresa.cat. (en l’apartat de Sanitat - Protecció de la Salut - Sanejament Ambiental) ofereix més informació dels tràmits a realitzar per rebre l’autorització sanitària, així com recomanacions als usuaris i els establiments autoritzats.



Documents relacionats

Informació sobre tautatges i pírcings