Manresa inaugura VI_SUALS.14 amb el descobriment de dotze intervencions artístiques situades al nucli antic

Una línia blanca dibuixada al terra ressegueix tots els espais urbans on estan ubicades les dotze instal·lacions plàstiques de la mostra “Parla memòria” que expressa la simbiosi entre el vi i la creació artística. Aquest és el recorregut que han fet l’alcalde de Manresa i les personalitats assistents a l’acte inaugural que ha començat a les set de la tarda a la Plaça Sant Domènec.

imagen

Organitzada per l’Ajuntament de Manresa, la Taula d’Arts Visuals, i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages s’ha inaugurat aquest dissabte la vuitena edició de VI_SUALS amb l’exposició plàstica “Parla Memòria”, que mostra la fusió de l’art i la cultura del vi, i que romandrà en l’espai urbà fins el dia 15 de juny.

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i les personalitats assistents han seguit l’itinerari senyalitzat per una línia blanca dibuixada al terra que recorre tots els indrets del centre històric de la capital del Bages on estan ubicats els diferents elements artístics. Aquestes peces, construïdes amb diferents materials i formats, han estat creats per dotze destacats artistes bagencs amb conjunció amb els cellers que formen la DO Pla de Bages.

A les set de la tarda i prèviament al circuit urbà s’han fet els parlaments institucionals. El primer a prendre la paraula ha esta el secretari del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages, Joan Francesc Baltiérrez, que ha donat la benvinguda als assistents i ha conduït l’acte.

Tot seguit ha estat el torn de la presidenta de la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central (TAV-CC), Roser Oduber. Posteriorment, ha intervingut el president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages, Valentí Roqueta i després la directora territorial de Cultura a la Catalunya Central de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Blasco.

Finalment l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha clos l’acte.

La Plaça Sant Domènec punt de sortida

El punt de partida del circuit urbà seguit per les personalitats i públic assistent ha estat la Plaça Sant Domènec on han apreciat les obres efímeres i heterogènies de varis artistes, com la barraca de vinya construïda amb fusta d’Eduard Fíguls (Decapant la memòria), i la construcció d’elements diversos de Mònica Campdepadrós (Esquelet Vi_1).

En aquest mateix espai, a les vuit de la tarda, ha tingut lloc l’acció performativa de Primo Gabiano (Terra/Dualitat) i a les deu del vespre s’ha projectat les reflexions del vi de David Cid (In Taberna Quando Sumus), que a partir de dilluns, 9 de juny, es trasllada a l'Espai Memòria del Museu Comarcal.

La segona parada ha estat la Sala d’exposicions de la Plana de l’Om que acull la instal·lació fotogràfica de Joan Antoni Closes i Gabriel Montes (Vinya Virtual).

Després, el seguici s’ha aturat a la Plaça de la Reforma per admirar el cal·ligrama gegant de Marc Antoni Malagarriga (esglaons amunt, al pas d’interlínia) i ha continuat cap a la Plaça Major per astorar-se davant el refugi de pedra de Marc Sellarés (Refugi). L’últim espai visitat ha esta la Plaça del Carme amb la instal·lació d’Aurora Pérez (Fent Temps).

Al llarg del recorregut s’han col·locat mupis informatius obra dels fotògrafs Josep Brunet i Pura Travé.

Tast de vins i tapes

El mateix dissabte al matí, a partir del es dotze del matí i fins les onze de la nit, la plaça Sant Domènec ha esta l’escenari escollit per degustar els vins dels cellers de la DO Pla de Bages. El tast de vins s’ha maridat amb les tapes elaborades per les Cuineres del Bages.

Els amants dels documentals han gaudit, a partir de les nou dels vespre a l’Auditori de la Plana de l’Om, de les filmacions “Preneu i Beveu” de Marc Alberti Prader; i “Garnatxa” d’Oleguer Garriga, Marc Guerrero i Guillem Tatjé Pintó.

Les activitats continuaran aquest dimarts 10 de juny, a les vuit de la tarda, amb la conferència titulada ‘Catalunya, de la vinya a la fàbrica’ a càrrec de Vicenç Villatoro a l’Auditori de la Plana de l’Om.

Documents relacionats

  • imagen