Demà l'Institut Botànic de Barcelona acull una conferència sobre Pius Font i Quer

La xerrada, d’accés lliure, començarà a les 12 del migdia i anirà a càrrec de Josep M. Montserrat, director del Jardí Botànic de Barcelona. L’acte s’emmarca dins de l’homenatge que se celebra en motiu del cinquantenari de la mort de l’insigne botànic fill adoptiu de Manresa.

imagen

Dins dels actes de commemoració del cinquantenari de la mort de Pius Font i Quer, l’Institut Botànic de Barcelona ha organitzat per demà, dimarts 17 de juny, la conferència Pius Font i Quer i l’Institut Botànic de Barcelona, a càrrec de Josep M. Montserrat, director del Jardí Botànic de Barcelona.

L’acte, que començarà a les 12 del migdia a la sala Salvador, és d’accés lliure per tots els interessats. La dissertació versarà sobre la tasca realitzada per Font i Quer al davant del Departament de Botànica del Museu de Ciències Naturals de Barcelona que va permetre la creació de l’Institut Botànic fundat per la Generalitat de Catalunya l’any 1935.

Es relatarà quines van ser les circumstàncies que li permeteren crear l’institut quasi des de zero i com va organitzar els seus recursos. Amb el seu esforç, Pius Font i Quer va aplegar totes les col·leccions de botànica que hi havia disperses: des de l'herbari Cadevall fins al Gabinet Salvador. Va ser autor de nombroses publicacions científiques, va descriure més de 200 taxons i prop de 80 plantes recorden avui el seu nom.

L'actual Institut Botànic, instal·lat en un modern edifici dins del nou Jardí Botànic de Montjuïc, fa, amb la seva activitat, reconeixement permanent a la figura del seu fundador. L’herència deixada per Pius Font i Quer és present i estimula a l’actual generació a continuar l’estudi de les plantes i fer útil aquest coneixement als altres.

Institut Botànic de Barcelona, Passeig del Migdia, s/n. Barcelona 08038. Transport: bus 150, des de pl. Espanya.

Propers actes programats a Barcelona

Properament els actes programats dins del marc commemoratiu dels cinquanta any ¡s de la mort de Pius Font i Quer es destaca la presentació de la publicació del lèxic Noms de plantes: corpus de fitonímia catalana, elaborat sota la direcció del TERMCAT, que tindrà lloc a la segona quinzena de setembre i que comptarà amb la participació dels autors, representants del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Cultura del Govern d’Andorra, la Institució Catalana d’Història Natural, la Universitat de Barcelona, l'Obra Social “la Caixa” i el TERMCAT.

Durant la tardor es faran visites guiades al Jardí Botànic Històric dins del context de la festa “Planta’t als botànics”.

Del 16 al 30 d’octubre la Universitat de Barcelona (vestíbul Edifici Històric) acollirà l’exposició Pius Font i Quer: un nou paradigma de la botànica cat alana

L’homenatge a Manresa

A la capital del Bages els actes d’homenatge a l’il·lustre científic Pius Font i Quer van començar el dia 25 d’abril amb un acte institucional celebrat al Saló de Sessions del consistori que va comptar amb la participació de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el primer director de l’institut Pius Font i Quer, Pere Rubió; l’exprofessor del departament de Ciències de l’institut, Josep M. Mata; el catedràtic de biologia de la Universitat de Barcelona, el Dr. Josep Vigo; el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, i el nét del botànic Raül Font-Quer.

A l’acte també hi van assistir el regidor de Cultura, Joan Calmet; la directora de l’institut, Teresa Torra; i el biòleg Florenci Vallès.


Durant el mes de maig els actes de reconeixement al botànic, fill adoptiu de Manresa, van continuar amb tot un seguit de conferències a l’Auditori de la Plana de l’Om:

De Pius Font i Quer a l'avenir: evolució de l'etnobotànica a les terres catalanes, a càrrec del Dr. Joan Vallès (UB), el dia 14.

Les adaptacions ecològiques de les plantes del nostre entorn, a càrrec del Dr. Josep M. Ninot (UB), el dia 21.

Les plantes exòtiques, de nouvingudes a invasores, a càrrec del Dr. Ramon M. Massalles (UB), el dia 27.

Així mateix es van organitzar altres activitats com una caminada de reconeixement dels arbres de Manresa, que va tenir lloc el dia 24 de maig; i, posteriorment, el dia 31, una caminada per l'Anella Verda de Manresa, tot visitant els seus espais d'interès botànic i reconeixent la vegetació.

Igualment del 24 al 27 de maig es va poder visitar l’exposició Recordant Pius Font i Quer, a l’Auditori de la Plana de l'Om.

Documents relacionats

  • imagen