La nau de l’Anònima inicia una nova vida per a l’ús de la ciutat

L’Ajuntament de Manresa ha destinat 30.000 euros a millores de manteniment a la nau principal d’aquest edifici i el posa al servei dels ciutadans i les entitats com a espai polivalent per tal que pugui ser utilitzat per a diversos actes i esdeveniments. Demà mateix hi tindrà lloc la clausura del Festival Artístic del Barri Antic (FABA).

imagen

L’edifici de l’Anònima arrenca un nova etapa de la seva història al servei de la ciutat de Manresa. Durant les darreres setmanes l’Ajuntament de Manresa ha destinat 30.000 euros a condicionar mínimament la nau principal, de 480 metres quadrats, del que va ser l’antiga seu d’Endesa i un dels edificis industrials més emblemàtics de la ciutat i que el juny del 2014 va passar a ser de titularitat municipal.

 

Amb les intervencions de manteniment fetes, la nau es converteix en una sala polivalent, un “envelat  capaç d'acollir espectacles d'aforament limitat, trobades, assajos, mercats, rodatges o esdeveniments de tota mena. En aquest sentit, l'espai s'incorpora a l'oferta d'equipaments municipals a disposició d'entitats i col·lectius que en vulguin disposar.

 

El condicionament de la nau de l’Anònima forma part de les actuacions previstes pel govern de la ciutat amb l’objectiu de revitalitzar els espais del Centre Històric de Manresa i posar-los a disposició de persones i entitats amb l’objectiu de dinamitzar aquest entorn de la ciutat.

 

La nau de l’Anònima, que tindrà una aforament per a unes 500 persones, ja serà la seu aquest dissabte de l’acte de cloenda de la primera edició del Festival Artístic del Barri Antic (FABA), que s’ha celebrat aquest mes de maig amb més de 50 propostes artístiques arreu del Centre Històric.

 

Aquest matí se n’ha fet la roda de premsa de presentació, que ha tingut lloc a l’Anònima mateix, amb el regidor d’Urbanisme i Llicències, Marc Aloy; la regidora de Cultura i Joventut, Anna Crespo; i el comissionat del Centre Històric, Adam Majó.

 

Marc Aloy ha assegurat que la nau de l’Anònima, ”que és una obra primària de l’arquitecte modernista Ignasi Oms i Ponsa, es posa al servei de la ciutat. Avui presentem unes obres de millora a la nau que permetran que a partir de demà mateix hi comenci a haver activitats. És un espai emblemàtic, patrimoni de la ciutat i tornarà a haver-hi vida. Un edifici que durant decennis va ser la fàbrica de la llum de la ciutat, ara recupera la llum per a la ciutat”.

 

Aloy ha detallat que “hi hem fet una actuació de 30.000 euros però caldrà seguit fent-hi actuacions, per augmentar la potència elèctrica, adequar lavabos, etc., també en funció de l’activitat que vagi tenint. L’important, però, és que ja hem començat, que obrim i que la nau ja es pot utilitzar”.

 

Al seu torn, la regidora de Cultura, Anna Crespo, ha afirmat “aquesta intervenció ens permet posar en activitat aquesta reivindicada nau”. Aquest cap de setmana, ha recordat,  ja ehi haurà diverses activitats en el marc de Festival del Barri Antic , FABA. I més enllà d’això, segons Crespo “aquí tenim un envelat sòlid que permet acollir un munt d’activitats... Tothom que en tingui prou amb el que hi ha, aquest espai de 480 m2, amb capacitat per a 500 persones i les condicions que ara té, ja disposa d’aquest espai tan singular, que acollir molts tipus d’activitats: una petita estada, concerts, rodatges, una mostra, una xerrada... És un espai molt versàtil que obrim als entitats, organitzadors, qualsevol proposta que tingui sentit. Les condicions d’accés estan garantides, i ara és un tema d’imaginació”.

 

Finalment, el comissionat pel Centre Històric, Adam Majó, ha explicat que “aquest edifici és complex i molt gran. A part de la nau principal, disposa d’una de més petita, l’edifici d’oficines de tres plantes i golfes, i un soterrani també molt interessant. Com que no hi ha un projecte prou potent per omplir l’edifici amb un sol projecte, plantegem fer-ho a trossos. La nau principal té molta possibilitats i amb aquestes intervencions ja és un espai hàbil, però seguirem buscant recursos i sos per a la resta de l’edifici. I creiem que està bé que es faci així, per parts, si a la llarga tot el complex té activitat. L’objectiu és “anar omplint l’espai d’activitat vinculada sempre a la creació , des de la industria creativa a la creació artística, passant per acollir entitats que hi puguin tenir la seu., etc. El focus és la creació, entesa de manera molt àmplia. Com més portes tinguem obertes més fàcil és que puguem seguir avançant”.


Treballs de manteniment i millores realitzades

 

Les actuacions que s’han dut a terme han consistit en una sèrie treballs de neteja, endreça, manteniment d’elements constructius i de millores elèctriques i de l’accessibilitat. Els treballs detallats han estat els següents:

 

  • Buidat la nau i trasllat de material que hi havia a la nau petita de l’Anònima, a la planta soterrània i al magatzem de manteniment.

 

  • Manteniment i adequació de finestres, vidres i portes.

 

  • Treballs per tapar el fossat que té la nau amb tauló de fusta.

 

  • Envernissat i muntatge de dues portes RF de doble fulla i dues d'una fulla destinades a la sortida d'emergència.

  

  • Construcció d’una rampa a la façana lateral per tal que l’edifici sigui accessible.

 

  • Primera fase de condicionament de les instal·lacions elèctriques, amb la instal·lació d’un quadre general de proteccions tant d'enllumenat com d'endolls.

 

  • Instal·lació d’enllumenat general amb projectors tipus led, tant interiors com exteriors i enllumenat d'emergència i senyalització.

 

  • Instal·lació de caixes d'endolls amb les corresponents proteccions en l'interior de la nau.

  

  • Instal·lació d’alarma per evitar l’intrusisme.

 

  • Col·locació extintors de pols i CO2 així com rètols senyalitzadors de vies d'evacuació.

 

Un edifici amb 134 anys d’història

 

L'edifici l'Anònima de Manresa, amb 134  anys d'història, va passar a mans municipals després que Endesa traspassés al consistori la titularitat i l'ús d'aquest immoble, que fins fa poc era la seu d'Endesa a la Catalunya Central. La cessió es va produir un cop la companyia elèctrica es va  traslladar aLa Catalana, un edifici modernista del 1920 proper al barri del Xup, a la carretera C-37, que també havia estat una central de generació i que ha estat rehabilitat íntegrament després de dos anys d'obres. D'aquesta manera es culminava el conveni signat l'any 2010 entre el consistori manresà i Endesa. La nau de l'Anònima, situada al Centre Històric, forma part del patrimoni protegit de la ciutat.

 

La cessió de la Nau de l'Anònima, així com l'edifici d'oficines, per part de la companyia ENDESA a l'Ajuntament de Manresa va ser possible gràcies a l'àmbit de transformació dels terrenys, propietat de la companyia, compresos entre els carrers Llussà, Sant Salvador i Puigterrà de Dalt. Aquest àmbit de transformació dotarà aquest gran espai de nous habitatges, zones verdes i la cessió de l'edifici històric de l'Anònima com a equipament.

 

L'Anònima de Manresa té l'entrada principal al carrer de Llussà i disposa d'una superfície construïda total de 1.880 m2, la qual es troba distribuïda en cinc plantes: subterrània, planta baixa, primera, segona i sota coberta. A aquesta superfície cal sumar-hi 856 m2 més, fins arribar a 2.736 metres quadrats, ja que l'acord urbanístic recull el traspàs del sòl més proper a la nau.

 

Fins fa uns anys, els tres cossos de l'edifici van acollir oficines, però en un origen van tenir funcions ben diferents. Un dels cossos, amb baixos i dos pisos, estava destinat a la indústria tèxtil i tenia una part de despatxos, mentre que els altres dos eren destinats a produir electricitat: la nau d'entremig era la sala de calderes, mentre que l'altra, més espaiosa, era la sala de màquines, quadres de distribució i màquines auxiliars, entre d'altres.

 

A banda de la nau principal cedida a l'Ajuntament de Manresa, Endesa també va enderrocar edificis que es trobaven dins el recinte -uns entre el carrer de Llussà i de Puigterrà de Dalt i uns altres del carrer de Sant Salvador-, els quals es trobaven en mal estat.


Reconversió d'una central elèctrica i d'una fàbrica tèxtil en oficines

 

La nau de l'Anònima es va començar a construir a principis del 1883 en un solar que ocupaven els jardins i el teatre del Bon Retir, entre els carrers de Sant Salvador i de Llussà, davant del carrer de la Dama, i de la mà de l'arquitecte manresà Ignasi Oms, màxim exponent del modernisme a la capital del Bages.

 

Al cap d'un any es va inaugurar com a fàbrica de producció d'electricitat amb carbó per a l'enllumenat públic i altres clients, però com que en aquella època el tèxtil estava en expansió, es va optar per encabir -dins la mateixa edificació- una indústria tèxtil per absorbir l'energia sobrant. A partir de l'any 1910 va convertir-se en la seu dela Companyia AnònimaManresana d'Electricitat (CAME) i des de llavors es coneix popularment com l'Anònima. Al cap de 35 anys, l'any 1945, la central va ser desmuntada i venuda, moment en el qual es va reconvertir en oficines i l'antiga sala de màquines -un cop retirades la turbina i les màquines de vapor- va passar a ser un magatzem de transformadors, amb un pont grua encara avui visible que facilitava les maniobres de càrrega i descàrrega.

 

Al llarg de la seva història, l'Anònima ha estat la seu de la Companyia Anònima Manresana d'Electricitat i Companyia d'Enllumenat,  Forces Hidroelèctriques del Segre SA, Fecsa, Fecsa-Enher,  i Endesa a la Catalunya Central. És per això que ha acollit una bona part dels serveis centrals d'aquestes empreses, com són les brigades, les oficines comercials, les sales d'actes, magatzems, laboratori i tallers elèctrics, mecànics i de fusteria, entre d'altres.

Documents relacionats

  • imagen