La presentació del llibre sobre la Manresa medieval de la Universitat de Cambridge omple l'Espai 1522

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el president del CEB, Francesc Comas; i el director de l’Arxiu Comarcal del Bages, Marc Torras, han presentat el llibre històric d'un professor nord-americà reeditat en català amb el títol Auge i declivi d’una burgesia catalana. Manresa a la baixa edat mitjana 1250-1500

imagen

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha assistit aquesta tarda a la presentació de la traducció del llibre The Rise and Decline of an Iberian Bourgeoisie. Manresa in the Latter Middle Ages, 1250-1500, de l'historiador nord-americà Jeffrey Fynn-Paul, editat originalment per la Universitat de Cambridge i traduït al català pel Centre d'Estudis del Bages (CEB), amb el suport de l'Ajuntament de Manresa, el Parc de la Sèquia i la FUB.

 

L'acte, que ha tingut lloc a l'Espai 1522 davant força assistents que omplien la sala, s'ha iniciat amb una intervenció del director de l’Arxiu Comarcal del Bages, Marc Torras, que ha descrit la Manresa de l'època que es retrata en aquesta obra que el Centre d’Estudis del Bages ha traduït al català amb el títol d'Auge i declivi d’una burgesia catalana. Manresa a la baixa edat mitjana 1250-1500. 

 

Seguidament, el president del CEB, Francesc Comas, ha explicat les raons que van portar el professor nord-americà a centrar la seva atenció en Manresa, i ha destacat que, gràcies al llibre de Fynn-Paul, aquesta és una de les poques ciutats de Catalunya i del conjunt de l'estat amb una anàlisi detallada, completa i actualitzada de com era la seva societat el segle XIV i el primer terç del XV, des del punt de vista econòmic, polític i social. 

 

L'alcalde Valentí Junyent ha tancat l'acte, inclòs en el programa de la Festa Major de Manresa, amb una felicitació al Centre d'Estudis del Bages per aquesta iniciativa i per la tasca que de promoció de la història i el patrimoni de Manresa i del Bages que fa l'entitat. També ha agraït al Parc de la Sèquia i a la FUB les seves aportacions per fer possible la reedició en català d'aquesta obra.

 

Per acabar, ha considerat que fer una mirada enrere a la història de Manresa com la que proposa el llibre de Fynn-Paul és una bona manera de prendre consciència de la importància històrica i patrimonial de la ciutat, de millorar l'autoestima dels manresans i les manresanes, i d'estar en millors condicions de poder projectar la ciutat cap a l'exterior.

 

L'autor, un professor nord-americà 

 

Jeffrey Fynn-Paul, nascut als Estats Units, és professor de la Universitat de Leiden, als Països Baixos, però ha treballat en universitats del Canadà, Estats Units i Anglaterra. Fynn-Paul es va doctorar l’any 2005 a la Universitat de Toronto amb la tesi The Catalan City of Manresa in the 14th and 15th Centuries. A Political, Social and Economic History, estudi que va ser la llavor per aquesta obra sobre l’època medieval.

 

El seu àmbit de recerca comprèn la història econòmica i social de la zona mediterrània des de 1300 fins a l’actualitat, molt centrada en investigar com les institucions han creat les condicions per al desenvolupament econòmic i social al llarg de la història, és a dir, en la creació de conceptes com el capitalisme, els mercats, la democràcia, el pensament científic o els drets humans.

 

Cap al març del 2018, Fynn-Paul publicarà Family, Work, and Household in Late Medieval Iberia: A Social History of Manresa at the Time of the Black death, un llibre que es presenta com a la continuació d’aquest The Rise and Decline. 

Documents relacionats

  • imagen