Manresa presenta una Fira de l’Aixada amb més activitats i moltes novetats artístiques

La 21a edició del certamen medieval incorpora nous actors i actrius als actes centrals, integra definitivament la plaça Gispert com espai escènic i, després de l’èxit de l’any passat, torna a programar la Fira d’indumentària medieval Vestis al carrer del Balç.

imagen

La Fira de l’Aixada inicia el compte enrere per a la celebració, els dies 24 i 25 de febrer, de la seva 21a edició, un cap de setmana en el qual el Centre Històric de Manresa, en el marc de la Festa de la Llum, es tornarà a omplir d'artesans, mestres d'antics oficis, actors, actrius, funambulistes, joglars i un munt d’atraccions del repertori medieval.

 

Un any més, els carrers plens de bullici, ambientats i engalanats com si de nou ens trobéssim en ple segle XIV, les olors i la música d'altre temps transportaran els visitants al cor mateix d'una festa medieval, popular, molt viva, plena d'activitats per a nens i per a grans, amb sorpreses constants i amb la presència de més de dues-centes parades.

 

En aquesta edició, l’organització fa un nou pas endavant per continuar millorant la festa i fer-la més atractiva, i ho fa introduint moltes novetats en l’àmbit artístic, amb nous espectacles i nous actors i actrius en els actes centrals;  amb la integració definitiva de la Plaça Gispert com a espai escènic; i amb més activitats infantils i noves demostracions d’oficis. Així mateix, per segon any consecutiu, la fira integra el carrer del Balç, el vial medieval local per excel·lència, per acollir la Fira amb Vestis, la mostra d’indumentària medieval.

 

Tots els detalls de la nova edició han estat presentats avui per la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas; el representant de l’Associació Manresa de Festa; Joan Orriols; la membre de la Taula de Coordinació Artística de l'Aixada Tàtels Pérez; i el gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda. Els han acompanyat també els membres de la Comissió Artística de la Fira, Ivan Padilla i Sara Manzano. La roda de premsa ha comptat, per sorpresa, amb la breu intervenció de la reina Maria de Navarra (interpretat per l’actriu Irene Mas).

 

Neus Comellas ha posat en valor una nova edició “de la fira medieval per excel·lència del país, que és la nostra Fira de l’Aixada”, un esdeveniment “singular” que “ens permet endinsar-nos en el segle XIV gràcies al treball de les entitats de la ciutat que, any rere any, es superen per fer-la més atractiva, tant per als manresans i manresanes com per als forans que ens visiten”.

 

Joan Orriols ha subratllat també el treball de les entitats d’una fira “molt especial que explica una història de lluita per l’aigua que garanteix la supervivència. És un relat amb coherència històrica que ens el creiem”. Per al representant de la l’Associació Manresa de Festa, “la Fira de l’Aixada és filla d’unes entitats que renoven la il·lusió en cada edició, implicant-se, buscant i introduint aspectes nous per fer-la més atractiva”.

 

Per la seva part, Albert Tulleuda ha explicat la celebració per segon any consecutiu de la Fira d’indumentària medieval Vestis que se celebrarà al carrer de Balç "i permetrà, de la mà de d’historiadors experts, donar a conèixer l’evolució de  indumentària durant l’Edat Mitjana”. El gerent de la Fundació  Turisme i Fires de Manresa ha destacat la celebració de “la passarel·la de moda medieval”, una activitat que “és única, ja que no coneixem que es faci enlloc més, un fet que reforça la singularitat de la Fira de l’Aixada respecte d’altres fires medievals”.

 

Finalment, Tàtels Pérez ha explicat totes les novetats artístiques i espectacles nous que s’han introduït en aquesta edició per donar “més lluïment i color” a la Fira.

  

Novetats artístiques: Nous espectacles i actes centrals

 

  • Il Romanzo di Pietrina. A càrrec del Casal Familiar Recreatiu Els Carlins

 

Després de presentar una sèrie d’espectacles gestuals en les darreres edicions, el grup de teatre dels Carlins recupera l’esperit de la farsa per presentar un espectacle de text amb registre còmic, en què una companyia de teatre italiana arriba a les portes de Manresa per poder actuar en els entremesos de benvinguda del Rei Pere III, però un contratemps amb una de les actrius, farà que es vegin involucrades en un embolic d’identitats de gènere amb un mestre del gremi dels cuireters i dos treballadors de la Sèquia. Una farsa medieval amb alguna picada d’ullet al Ningú no és perfecte de Billy Wilder i que es representarà als escenaris de plaça de Sant Ignasi Malalt, plaça Gispert i plaça Major.

 

  • De les Cendres. A càrrec de les Zíngares de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages

 

El nou espectacle de les Zíngares està inspirat en la cançó “Bruixes” del grup musical Roba Estesa i permet veure, en aquesta ocasió, el costat més fosc de la dona zíngara: el de la bruixeria i la rebel·lió. A través del record d’una zíngara, revivim una dramàtica història d’un grup de dotze bruixes zíngares cremades a la foguera i de la seva resistència. És un espectacle en el qual es barreja la poesia, el gest i, sobretot, la dansa, i que es podrà veure a la plaça Major, el Parc de la Seu i la plaça Gispert.

 

  • Les Joglaresques i el Senyor Ramon d’Olot. A càrrec de l’Associació per la dansa Estudi Folk

 

A través de la música tradicional i la dansa, i seguint amb la seva tradició de dansaires joglaresques, Estudi Folk crea un nou espectacle al voltant de la clàssica figura del senyor Ramon. Els espais d’actuació són Parc de la Seu, plaça Gispert i plaça Major.

 

  • Astròlegs, mags, nigromants, fetilleres....aquest any els podrem trobar a la Fira de la mà del Teatre Jove del Barri Vell, la força dels astres i la força de la terra els acompanyaran en el seu periple.

 

  • Bruixes, fades i bufons n’hi ha per tots els racons. Aquesta serà la nova proposta d’Expressat amb dones sàvies, remeieres, herbolàries, sanadores, curanderes, vidents..., fades, bufons i conjurs i pocions màgiques.

 

Recuperació d’espectacles històrics de l’Aixada

 

Amb motiu del seu 15è aniversari, el Col·lectiu de Jueus del Casal Cultural de Dansaires Manresans recupera el seu primer espectacle a la Fira de l’Aixada: “El relligador de llibres”, en el qual es donen la mà música, poesia, teatre i dansa seguint la tradició i la cultura jueves. Aquest espectacle es podrà veure en passis de matí i tarda a la plaça de Sant Ignasi Malalt.

 

El grup de dansa Cor de Catalunya, per la seva banda, també recupera un dels seus espectacles més exitosos, “Fermentum”, una farsa que barreja dansa festiva i teatre i creada amb motiu de la primera elaboració de la ja tradicional Cervesa de l’Aixada. Així, el Parc de la Seu, la plaça Major i la plaça Gispert podran reviure com Fra Ermengol se les empesca per aconseguir que els taverners de la ciutat comprin la seva cervesa artesana.

 

Seguici del Bisbe i Entredit de Galceran Sacosta: incorporació de nous actors

 

Seguim donant oportunitats als actors de les entitats locals, enguany s'incorporen tres nous actors que donaran vida a tres dels personatges principals dels actes centrals de la Fira de l'Aixada: Àlex Gómez, del Casal Familiar Recreatiu i ja un veterà de la Fira de l’Aixada, interpretarà al Bisbe de Vic,  Galceran Sacosta; David Requena,  alumne de la Central de Teatre, s’estrenarà com a Degà de Manresa;   Jordi Llussà, que ja fa uns anys havia estat el Rei Pere III, torna a participar a l’Aixada per tancar els actes del Bisbe de diumenge, en el paper  del Tinet. La resta de personatges són: Sergi Gamisans (rei Pere III), Irene Mas (reina Maria de Navarra), Climent Ribera (Jaume Desfar), David Capsada (Ramon d’Iglesias), Edu Plaza (Pere Molins), Victor Cánovas i Sebas Fernández (vilatans), Gemma Gudayol (mare).

 

A banda d’aquests canvis d’actors, hi ha més novetats per donar més vida al Seguici del Bisbe:

 

Per una part, un cor de monjos rebran al Bisbe dissabte al matí a la Plana de l’Om i diumenge a l’escenari del parc de la Seu,  interpretat pel Cor d’homes “Lúpulus Emsembla”. Es tracta d’un cor masculí fundat a Manresa el març de 2011 amb l’objectiu de vehicular l’oci dels seus integrants a través del cant coral de qualitat. El Cor és dirigit per Oriol Vila

 

Es recuperen també els enfrontaments entre Jueus (grup nascut a la Fira de l’Aixada, fa 15 anys)  i Cristians (Grup Teatral l’Espantall). Com ja havien fet anys enrere tornaran a trobar-se cara a cara, aquest cop a la baixada del Pòpul.

 

Benvinguda i comiat del Rei Pere III

 

El seguici de benvinguda del Rei Pere III canvia enguany de recorregut,  amb la intenció de fer una arribada del Rei més lluïda. El recorregut que serà més curt però més participatiu serà el següent: Plaça Europa, c. del Carme, plaça del Carme, c. Cap del Rec i plaça Major.

 

Dissabte, dia 24 de febrer, a les 17.45h a la plaça Europa, el Conseller Jaume Desfar, acompanyat  dels Nobles, la guàrdia  i els Gremis de la Ciutat, l’hi oferirà unes danses per fer l’ arribada més festiva. A la Plaça Major, seran rebuts com els darrers anys incrementant la participació del nombre d’entitats  que oferiran entremesos al Rei Pere III i a la Reina Maria de Navarra. En podem destacar la tornada del Falconer Reial, però també els més petits, els grups, picarol, cascavell i esclop de l’esbart Manresà, i  forasters (Zíngares i Moravians)  faran les seves ofrenes  ballant davant del Rei, així com els ja habituals Ball de Nobles, ball dels Gremis, la Gàrgola... i també com a novetat podrem gaudir d’alguna lluita entre els homes escollits  pel Rei...i potser alguna sorpresa més!

 

Vestis. Mostra d’Indumentària medieval al carrer del Balç

 

Després de la repercussió de la mostra d’adoberia realitzada l’any passat, el Centre d’Interpretació del Carrer del Balç segueix en la línia de tematitzar el carrer cada edició. Enguany, el leit-motiv serà la indumentària, com es vestia a l’Edat Mitjana. Així, els visitants que passin pel Carrer del Balç durant el cap de setmana podran conèixer l’evolució de la indumentària durant l’Edat Mitjana, i també, descobrir les diferències en el vestir segons l’estament social que s’ocupava.

 

Per a desenvolupar aquestes idea, el Carrer del Balç planteja dues modalitats. D’una banda, es durà a terme una tasca de recreació medieval en diferents espais del carrer, que es podran visitar lliurement. Aquests espais, amb recreació viva, estaran dedicats al món eclesiàstic, a la noblesa i als artesans. Es podran observar fragments de vida quotidiana de cada estament i, sobretot, veure les diferències de vestuari de cada classe.

 

I, de l’altra banda, en diferents horaris de la tarda del dissabte i del matí del diumenge, es realitzarà una autèntica passarel·la de moda medieval al tram central del mateix carrer. Durant la desfilada, no només es podrà veure diferents vestits medieval, sinó que es podran conèixer amb detall, de la mà d’historiadors experts en indumentària medieval, els secrets dels vestits, els seus usos, les textures i la confecció que s’utilitzava, l’evolució dels vestits durant l’Edat Mitjana, els detalls diferencials de classe, etc.

 

La visita medieval, consistent a passejar-se pel Carrer del Balç i descobrir com eren els vestits i el dia a dia dels manresans a l’Edat Mitjana, es podrà fer dissabte 24, de 10 a 15 h, i diumenge 25, de 15 a 20 h. Entrada gratuïta.

 

La passarel·la medieval, que permet fer la visita anterior i conèixer els detalls i els secrets de la indumentària de l’època en una desfilada de moda medieval, tindrà diferents passis amb aforament limitat: dissabte 24: 16.30, 17.30, 18.30, 19.30, i diumenge 25: 11.30, 12.30, 13.30 h. El preu de l’entrada són 3€.

 

El Vestis. Mostra d’indumentària medieval al Carrer del Balç està organitzat per Manresa Turisme i és possible gràcies a la col·laboració de tres associacions de recreació històrica: Feudorum Domini, amb seu a Saragossa i membres de tot l’Estat; l’associació catalano-murciana Gesta Regnorum, i l’Associació de Recreacionistes Històrics del Llobregat.

 

Oficis destacats

 

Enguany el Parc de la Seu serà l’escenari del muntatge de Xerracmania: la construcció d’una cabana totalment artesanal creada amb troncs, fustes i branques naturals. En aquest mateix espai un destraler farà una exhibició de tallar troncs i ajustar-los per fer una construcció i explicarà al públic com es construïen les catapultes. Una alquimista destil·larà herbes  i olis essencials per fer ungüents, perfums i remeis casolans.


A la Plana de l’Om acompanyant els tallers infantils es podrà veure una demostració de cuina medieval a càrrec de Fets Històrics.

 

I a la Plaça Gispert hi haurà la talla de pedra natural amb una exposició d’escultures de pedra, a càrrec de l Àlex Rueda (picapedrer) que vindrà des de Fresno del Camino (León)

Al llarg de la fira es trobaran artesans i oficis ben diversos.

 

FITXA TÈCNICA

Nom: Fira de l’Aixada

Edició: 21a

Data: 24 i 25 de febrer de 2017

Horari: de 10.00 a 21.00 h

 

Espais ocupats: Muralla del Carme, plaça Europa, plaça del Carme, c. Joc de la Pilota, c. Sobrerroca, plaça Major, Baixada de la Seu, Parc de la Seu, c. Sant Miquel, La Plana de l’Om, c. Vilanova, Plaça Gispert

Total de parades: 201

Organització: Ajuntament de Manresa i Associació Manresa de Festa

Contacte de premsa: comunicacio@ajmanresa.cat 

 

ORGANITZACIÓ

La Fira de l’Aixada, mercat medieval de la Llum, és organitzada per l’Ajuntament de Manresa i l’Associació Manresa de Festa. Compta amb la col·laboració del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, dels Mossos d’Esquadra, de Creu Roja, Policia Local i Protecció Civil.

Coordinació Artística Fira de l’Aixada 2018: Mireia Cirera, Sara Manzano, Ivan Padilla, Tàtels Pérez

Disseny gràfic: Anna Martí

Vestuari: La Disfressa i Fira de l’Aixada

Maquillatge: Equip de Maquillatge Lolita Rovira amb la col·laboració d’alumnes de l’Institut Guillem Catà

Documents relacionats

  • imagen