Aigües de Manresa obrirà un concurs públic per substituir Josep Alabern com a director-gerent

El Consell d’Administració de l’empresa municipal Aigües de Manresa SA té previst la setmana vinent aprovar les bases del concurs per designar un nou director-gerent que substituirà Josep Alabern, que deixa el càrrec per jubilació. L'alcalde de Manresa ha agraït públicament la tasca d'Alabern al capdavant de l'empresa durant 37 anys i ha remarcat el seu compromís i el seu paper clau per convertir Manresa en capital de la gestió pública de l'aigua.


imagen

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el director-gerent d’Aigües de Manresa, Josep Alabern, han comparegut aquest matí davant la premsa per anunciar el relleu a la direcció de l’empresa municipal. Josep Alabern, director-gerent d’Aigües de Manresa des de la seva creació, el 1981, deixa el càrrec per jubilació, i el consell d’Administració de l’empresa municipal, presidit per l’alcalde, té previst aprovar dimarts vinent, dia 27, les bases del concurs públic que s’obrirà per designar una persona que ocupi la seva plaça.

 

L’alcalde de Manresa i president del Consell d’Administració d’Aigües, Valentí Junyent, ha assegurat que “una persona amb l’experiència i bagatge de Josep Alabern és insubstituïble, però sí que trobarem algú que pugui ser el director-gerent d’Aigües de Manresa a partir de l’estiu”. Per a Valentí Junyent, “la voluntat és fer el relleu amb tot l’encert possible”, tenint en compte que la societat municipal és “un actiu molt rellevant de ciutat”.  L’alcalde ha agraït a Alabern tots aquests anys de dedicació, i ha remarcat especialment de la seva trajectòria “el seu esperit de col·laboració permanent, el seu manresanisme exemplar, la seva visió de ciutat i la seva capacitat per preservar el caràcter públic d’una empresa i del servei públic de l’aigua”. L’alcalde ha remarcat que “hem d’agrair-li aquesta trajectòria, aquesta experiència i la feina feta. Ningú no li posa en qüestió el títol honorífic de ‘Senyor de les Aigües”.

 

A partir d’aquí, ha continuat l’alcalde, “volem fer el relleu ben fet, en un moment en què la societat passar de ser municipal per ser multimunicipal”, atès que dona servei a un grup de 16 municipis.

 

Al seu torn, Josep Alabern ha explicat que “el 30 de juny –quan es farà efectiu el seu comiat- em faltaran 17 dies pels 77 anys i ja és hora de fer aquest pas”. Segons ell, “sempre he dit que el dia que en llevar-me pensés que em fa mandra anar a treballar, aquell dia plegaré. Encara no hi he arribat exactament, però hi estic arribant”. Per això, ha continuat, ha decidit fer “aquest pas endavant”,  tot i que s’ha mostrat disposat a seguir “al servei de la ciutat en el que pugui”.

 

Alabern ha rememorat que “vaig entrar en contacte amb l’aigua a Manresa el 1966, fa més de 50 anys, amb el projecte de la presa del parc de l’Agulla”. Aleshores era funcionari del ministeri d’obres públiques, com a enginyer superior, i “vaig prendre la decisió de la meva vida, quedar-me a Manresa. Va ser el moment clau de la meva trajectòria, i a partir d’aquí han estat 37 anys de gerent, durant la qual la casa s’ha fet gran”. Ha recordat que “he estat a les ordres de set alcaldes, de diferents colors polítics, he estat lleial a tots i he mirat de ser amic de tots. Estic satisfet de com han anat les coses: tots m’han deixat les mans lliures per fer propostes i avançar. Això ho he d’agrair a tots set, de  la mateixa manera que he d’agrair el personal de l’empresa. Jo he estat una peça més d’Aigües, que ha avançat gràcies a tots i cadascun dels treballadors, amb els quals no hem tingut mai conflictes que hagin arribat a la categoria de problemes importants”.  També ha agraït el suport dels membres dels consells d’administració de totes les èpoques, així com “als ciutadans que als llargs dels anys han vingut a Aigües a agrair el servei públic que es dona”.

 

Segons Alabern, “Manresa ha arribat a ser la capital de la gestió de la gestió pública del servei d’aigües. Aquesta capitalitat s’ha de preservar”.

 

El director-gerent ha tancat la seva intervenció llegint unes paraules que ha fet arribat al personal d’Aigües de Manresa avui mateix: “M’agradaria que tinguéssiu en compte la filosofia que he intentat transmetre al llarg de tots aquests anys. Som una empresa pública al servei de les persones. Continueu com heu fet fins ara amb treball i dedicació a l’empresa, al servei de les persones i la societat”.

 

Pel que fa al procés per rellevar Josep Alabern, l’alcalde de Manresa ha reiterat que “qualsevol persona que compleixi els requeriments, sigui o no actualment a l’estructura de l’empresa, pot presentar-se al concurs que es convocarà”. Segons ell, “l’empresa té una dimensió important, 150 treballadors, i a banda del servei de l’aigua gestiona les piscines municipals des de 2012”. Per a l’alcalde, “per normativa i per convicció, el concurs és públic:  parlem d’una empresa municipal i el resultat del concurs serà el que determinarà la persona escollida. Hi ha gent amb capacitat i formació per accedir-hi. Reiterem que no anem a substituir Josep Alabern, perquè és insubstituïble, anem a buscar la persona més ben preparada i per seguir liderant l’empresa que fa la tasca fonamental d’oferir el servei pública de l’aigua”.

 

Capital de la gestió pública

 

Gràcies a Aigües de Manresa, la  ciutat s’ha convertit en la capital de la gestió pública de l’aigua després que hagi estat triada per acollir la seu del Consorci per a la Gestió d’Aigües de Catalunya (el CONGIAC). Des d’aquí, aquest organisme ofereix els seu suport per a la gestió de l’aigua a ciutats com Reus, Mataró, el Prat del Llobregat, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, entre moltes d’altres.

 

D’altra banda, la nova etapa que s’obrirà amb el relleu del Josep Alabern al capdavant  d’Aigües de Manresa SA coincideix amb un moment de canvi profund en l’estructura de la companyia. Fins ara ha estat una societat municipal únicament de l’Ajuntament de Manresa, però està en un procés de canvi per adaptar-se a la nova normativa de la Unió Europea que europea sobre l’adjudicació de contractes de concessió.

 

Actualment, Aigües de Manresa presta serveis a una quinzena de municipis del Bages i a partir d’ara facilitarà l’entrada d’aquests municipis i altres ens públics a la societat perquè, d’acord aquesta nova normativa europea, per tal de poder rebre el servei de l’empresa pública aquests organismes han de formar part dels seus òrgans de govern.

 

La societat, doncs, continuarà sent 100% pública però passarà a ser de titularitat compartida entre ajuntaments, el Consell Comarcal i la Mancomunitat del Bages per al Sanejament.

  

Trajectòria de Josep Alabern i Valentí

 

Amb una llarga trajectòria sempre vinculada al món de l’aigua, Josep Alabern i Valentí, enginyer industrial superior,  va iniciar la seva trajectòria a Manresa com a director tècnic de la Junta d’Aigües Potables de Manresa. Ha dirigit totes les obres realitzades a la Sèquia i l’Agulla des de 1969. És representant de l’Ajuntament a la CONGIAC i secretari de la Junta de la Sèquia. Ha ocupat múltiples càrrecs a nivell nacional vinculats a la seva activitat a l’entorn de l’aigua i com a representant del Col·legi d’Enginyers.

 

Aquesta és la seva trajectòria:

 

 

Neix a Manresa el 17 de juliol de 1941.

 

1952-1958.- Batxillerat a l’Institut Lluís de Peguera de Manresa.

 

1959-1966.- Estudis pel títol de Enginyer Industrial Superior a l’Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona.

 

1966.- Els seus treballs a Manresa s’inicien a l’any 1966, encara estudiant, amb el càlcul de la presa de l’Agulla, sota la direcció de l’Enginyer de Camins, Canals i Ports Joan Mª Compte i Guinovart.

 

1967-1970.- Des de l’inici de la carrera professional fins l’any 1970, enginyer de la “Junta Administrativa del Nuevo Abastecimiento de Aguas a Barcelona”. Treballa en el control de qualitat de canonades, en estudis sobre túnels per a conducció d’aigües i en la direcció d’obres per la construcció de tres dipòsits a Barcelona inclosos dins la portada d’aigües del  riu Ter a Barcelona.

 

1969.- Director Tècnic de la Junta d’Aigües Potables de Manresa, col·labora ambJosep Mª Vives i Llambí en la forta modernització del servei i les instal·lacions d’abastament a Manresa entre 1970 i 1980.

 

1969.- Ha dirigit totes les obres realitzades a la Sèquia de Manresa i a l’Agulla des de 1969 fins avui. Vocal de la Comissió de desembassament del sistema la Baells-Sant Pons en representació de la Junta de la Sèquia.

 

1970-1977.- Enginyer a la Confederación Hidrogràfica del Pirineo Oriental. Forma part de l’equip redactor de l’avantprojecte de l’Aqüeducte Ebre-Pirineu Oriental, dels projectes d’abastament amb l’aigua del Ter a 40 municipis de la zona d’influència de Barcelona, i en la direcció de les obres del túnel de l’aqüeducte Ter-Llobregat a Barcelona.

 

1977-1980.- S’integra al “Consorcio de Infraestructura Sanitaria de la Provincia de Barcelona”, treballant en el projecte i posta en marxa de la depuradora d’aigües residuals de Vilafranca del Penedès i projectes de les depuradores d’Igualada, Vilanova i Granollers, pretractaments i emissaris submarins per Mataró, Malgrat i altres poblacions del Maresme.

 

1978.- Funcionari de l’escala d’enginyers superiors de la Junta d’Aigües de Catalunya en situació d’excedència voluntària.

 

1980.- Dedicació exclusiva a Manresa, essent Director de la Junta d’Aigües Potables de Manresa. L’any 1981 va formar part de la Comissió de municipalització que va portar a la creació d’Aigües de Manresa, S.A.

 

1980-vigent.- Secretari de la Junta de la Sèquia de Manresa.

 

1981-vigent.- Des de la creació d’Aigües de Manresa, S.A., ocupa el càrrec de Director Gerent.

 

1986- 2013.- President de la Delegació Bages-Berguedà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (actualment Demarcació de la Catalunya Central). En representació del Col·legi d’Enginyers Industrials vocal de diferents entitats: Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, Patronat de la Fira de Manresa, Patronat de l’Escola Universitària Politècnica de Manresa, Patronat de l’Institut Català de Tecnologia (ICT), Institut d’Enginyers de Catalunya (INEC).

 

1986-2013.- Vocal de la Junta Directiva del Col·legi i Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya.

 

1986-2009.- Membre del Patronat de l’Institut Català de Tecnologia (ICT).

 

1988.- President de la Comissió de Recursos Naturals de l’actuació “El Bages cap al 2000”, promoguda pel Consell Comarcal del Bages.

 

1989.- Promou l’acord entre l’Ajuntament de Manresa, Caixa de Manresa, Generalitat de Catalunya i Aigües de Manresa per la creació del Museu de la Tècnica.

 

1991-2003.- Vocal del Consell d’Administració i de la Comissió Executiva de la Caixa de Manresa.

 

1991.- Fundador com a President de la Delegació del Col·legi d’Enginyers Industrials, de la Fundació Privada Consell Tecnològic del Bages (avui CTM Centre Tecnològic), ocupant des de l’inici el càrrec de Secretari del Patronat i la Comissió Executiva.

 

1992-2011.- Fundador de la Fundació Privada per la Promoció del Museu de la Tècnica de Manresa ocupant el càrrec de Secretari.

 

1994.- Va formar part de la Comissió ciutadana del Mil Centenari de la ciutat de Manresa,
intervenint en la millora del riu Cardener a la zona del Pont Vell.

 

1998- vigent.- President de l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya. (AMCTAIC).

 

1998- 2012.- Vocal Consell Rector. Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Terrassa).

 

1998-2000.- Membre del Comitè Científic assessor sobre els estudis per a l’abastament d’aigua a l’àrea de Barcelona – ATLL.

 

2001-2015.-Vocal del Consell d’Administració de Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (GIAC)

 

2002- vigent.- Vocal de la Junta Rectora i de la Comissió Executiva de la Mútua dels Enginyers de Catalunya.

 

2002.- Responsable del “Parc de la Sèquia”.

 

2002- 2006.- Vocal del Consell d’Administració de Projectes Territorials del Bages (PTB).

 

2003-vigent.- Representant de l’Ajuntament de Manresa al Consorci per la Gestió d’Aigües de Catalunya (CONGIAC).

 

2003-2009.- Vocal de la Fundació Caixa de Manresa.

 

2004-2009.- Vocal de la Junta de Govern de l’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (ASAC).

 

2004-2005.- Membre del Comitè d’Experts sobre el nou Model d’Actuació i Finançament de l’Agència Catalana de l’Aigua.

 

2004-2011.- Membre del “Consell de Ciutat”, de la ciutat de Manresa.

 

2006-vigent - Vice-President, del Consell d’Administració en representació d’Aigües de Manresa, de Projectes Territorials del Bages (PTB).

 

2008-2013.- Membre del “Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya”.(CADS). Departament de Presidència. Generalitat de Catalunya.

 

2009-vigent.- Vicepresident segon de la Agrupació de serveis d’aigua de Catalunya (ASAC).

 

2010.-2014  Vocal del Consell d’Administració de Catalunya Caixa en representació del Ajuntament de Manresa.

 

2011-vigent.- Vice-president de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia.

 

 

Càrrecs que ocupa en l’actualitat

 

Aigües de Manresa, SA, Empresa Municipal.  Director-Gerent.

 

Junta de la Sèquia de Manresa. Secretari.

 

Fundació Aigües de Manresa- Junta de la Sèquia. Vicepresident.

 

Consorci per Gestió Integral de l’Aigua de Catalunya (CONGIAC). Representant de l’Ajuntament de Manresa.

 

Gestió Integral de l’Aigua de Catalunya SA. (GIACSA). Conseller Delegat.

 

Associació d’Abastaments d’Aigua a Catalunya (ASAC). Vicepresident segon.

 

Fira de Manresa. Membre Patronat (en representació de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia).

 

Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya. President.

 

CTM Centre Tecnològic. Secretari Patronat i Consell de Direcció.

 

Projectes Territorials del Bages, S.A. Vice-President del Consell d’Administració.

 

Mútua d’Enginyers de Catalunya . Vocal Junta i Comissió Executiva.

 

 

Premis i distincions

 

Premi a l’AMCTAIC “Contribución al prestigio de la Ingenieria Industrial”, rebut de mans del príncep Felip de Borbó, al Palacio de la Zarzuela el 18 d’abril de 2006.

 

Distinció del Ajuntament de Manresa amb motiu dels XXV anys d’aigües de Manresa, S.A. 18 de gener de 2007.

 

Premi Bages de Cultura 2008. Òmnium Cultural del Bages. 28 de novembre de 2008.

 

Distinció en la XI edició dels premis D. O. Grup TAELUS. Gener de 2010.

 

Premi de l’aigua 2012. Associació Catalana d’Amics de l’Aigua. Barcelona. 20 de maig de 2012.

 

Guardó en reconeixement a la tasca com a President de la Demarcació de la Catalunya Central dels Enginyers Industrials de Catalunya. Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials. Maig de 2014.

 

Homenatge en agraïment pels 28 anys de presidència de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Juny de 2014.

 

Pregoner de la Festa de la Llum de Manresa. 2016

 

Documents relacionats

  • imagen