El Conservatori de Manresa s’adhereix al projecte “Música en Vena” per portar la música en directe als hospitals

El projecte arrenca dilluns vinent, dia de Sant Jordi, amb dos concerts a l’hospital de Sant Joan de Déu

 

imagen

El Conservatori Municipal de Música de Manresa (CMMM) s’ha adherit al projecte “Música en Vena. La música que cura”, per fer arribar la música en directe als centres hospitalaris de la ciutat. Amb aquesta iniciativa, el centre d’ensenyament municipal manresà vol col·laborar de manera voluntària per ajudar a millorar el benestar de les persones ingressades als centres hospitalaris. Alhora, la participació en aquest projecte serà una experiència enriquidora per a la formació musical i humana dels alumnes.

 

Els detalls d’aquesta iniciativa han estat presentats avui per la regidora d’Ensenyament i Salut de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich; els coordinadors del projecte, Carme Botifoll, directora del Conservatori Municipal de Música de Manresa, i Xavier García, professor de viola; Antònia Raich, cap del servei de Participació i Mecenatge d’Althaia;  Virginia Castelló, presidenta de la Asociación Música en Vena. Hi ha assistit també Alba Oms, gerent de Sant Andreu Salut.

 

Mercè Rosich ha tingut paraules d’agraïment per la iniciativa del Conservatori Municipal de Música de Manresa per tirar endavant “aquest projecte que ara es fa realitat, gràcies també a la complicitat d’Althaia i l’Hospital de Sant Andreu, una proposta que ajudarà a millorar les estades hospitalàries no només als pacients sinó també a les famílies”.

 

Carme Botifoll ha mostrat la satisfacció d’iniciar aquest col·laboració que aportarà benestar “durant les estades hospitalàries gràcies a la música, la nostra eina de treball.  Així mateix, aquest projecte significarà una experiència enriquidora per als nostres alumnes, que treballaran valors importants com són el del voluntariat i el de la solidaritat”. 

 

Antònia Raich s’ha mostrat “molt contenta” d’aquest projecte que se suma a d’altres iniciatives per posar en valor “l’art com a eina terapèutica”. La representant d’Althaia ha recordat les exposicions d’art que s’han situat a les instal·lacions de Sant Joan de Déu i “ara volem integrar altres disciplines com la música que aportarà beneficis als pacients. Així mateix contribuirà a la formació d’alumnes que passen per Althaia i que poden observar iniciatives que també ajuden a la humanització i la qualitat de vida dels usuaris i professionals  dels hospitals”.

 

Finalment, Virginia Castelló ha explicat que “aquesta associació va néixer fa 6 anys d’una experiència amb una familiar que, a través de la música, es va aconseguir una experiència positiva de desconnexió i d’alleujament  temporal”.  La presidenta de l’Asociación Música en Vena ha agraït el suport del Conservatori i l’Ajuntament de Manresa en un projecte que “vol contribuir a millorar la societat a través de la música. Volem ser capaços de generar un canvi en els models d’humanització sanitària i fer que la música sigui un protocol més per a la millora dels processos de malaltia”.

 

Un projecte que funciona a 20 hospitals de Madrid i Barcelona

 

Música en Vena és una associació sense ànim de lucre dedicada a la millora de les estades hospitalàries de pacients, familiars i personal sanitari a través de la música en directe. La seva vocació és la de contribuir a millorar la societat a través de la música: impulsar la seva funció com a eina d’acció social, crear noves audiències, nous espais i circuits, així com generar oportunitats d’activitat i futur ocupació per als músics.

 

La Asociación Música en Vena  treballa des de fa 6 anys a un total de 20 hospitals de Madrid i Barcelona a través d’un conveni subscrit amb el Servicio Madrileño de Salud, l’Institut Català de la Salut i l’Institut Català d’Oncologia. Durant aquest temps s’han fet més de 2.200 microconcerts en planta, hospital de dia i  auditoris d’hospitals i compta amb més 6.000 músics voluntaris de diferents gèneres musicals, que han beneficiat unes 44.000 persones (pacients, familiars i personal sanitari). A Catalunya, a banda del Conservatori de Manresa, compta també amb la col·laboració del Conservatori del Liceu i l’Orquestra Simfònica del Vallès.  També té el suport de  projectes com Cordes del món i d’un munt d’artistes que hi col·laboren com és el cas del músic català Jordi Savall.

 

 

Per Sant Jordi hi haurà dos concerts a l’hospital de Sant Joan de Déu

 

El professor del Conservatori Conservatori Municipal de Música de Manresa, Xavier Garcia, ha explicat que el centre d’ensenyament començarà la seva activitat amb una col·laboració el proper dia 23 d’abril, diada de Sant Jordi, amb l’hospital de Sant Joan de Déu, on s’hi oferiran les actuacions del Quartet de corda GLAC i un Duet de violes.

 

El Quartet de corda GLAC farà el seu concert a les 16 hores de la tarda, a la unitat del malalt fràgil, 1r pis-edifici B. Aquesta formació va néixer l’estiu de 2015 i el componen Aina Fontanet i Lídia Antón (violins), Gemma Coll (viola) i Cèlia Navarro (violoncel), alumnes de 3r de grau professional al CMMM. Han realitzat actuacions al Conservatori de Manresa, al monestir de Sant Benet de Bages i al Mercat de Música Viva de Vic.

 

A les 16’30h, a la unitat d’hospitalització de pediatria 2a planta-edifici B,  tindrà lloc el  Duet de violes, format per Xavier García,  professor de viola del CMMM, i Daniel Picón, alumne de viola. Aquesta formació, feta expressament per aquesta actuació pretén acostar i compartir la música i el món de la viola amb els infants i joves pacients de l’hospital. Tocaran duets de compositors clàssics i temes populars.

 

Xavier Garcia ha afegit que ja s’està treballant per a noves propostes musicals que tindran lloc els mesos de maig i juny als centres hospitalaris de Manresa.

Documents relacionats

  • imagen